Про організацію

Громадська організація «Асоціація підприємців м. Києва» була створена під назвою «Асоціація власників малого бізнесу та малих архітектурних форм» 19 листопада 2009 року. Організацію було перейменовано в 2012 році у зв’язку з розширенням сфери діяльності.

Читать полностью...
Нормативно-правова база

Акти Кабінета Міністрів

    Наші сторінки

    На прохання громадськості радо надаємо інформацію щодо питання розміщення літніх майданчиків у м. Києві

    В даний час визначення "літній майданчик" в чинному законодавстві відсутнє.

    Згідно з Постановою Кабінету міністрів України "Про Порядок заняття торговельною діяльністю і правила торговельного обслуговування населення" від 08.02.1995 N 108 (яке вже втратило чинність) відкриті літні майданчики це стаціонарні пункти з кількістю місць для обслуговування 20 осіб і більше. Робочі місця повинні бути обладнані холодильним, торговельно-технологічним устаткуванням, мати електроенергію, холодну і гарячу проточну воду, каналізацію. У чинному законодавстві є інше визначення, під яке можуть підходити літні майданчики.

    Сезонна мережа торгівлі -

     мережа роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, яка відкрита для обслуговування населення на певний сезон року - тільки на літо, весну або зиму. У складі сезонної мережі можуть бути палатки, кіоски, ларьки тощо, об'єкти ресторанного господарства (під тентами, на верандах, у павільйонах легкого типу, збірні та переносні), які розміщені на лижних базах, катках, пляжах, стадіонах, у парках, на ярмарках і в інших місцях. (З Наказу Держкомстату "Про затвердження Інструкції щодо заповнення форм державних статистичних спостережень стосовно торгової мережі та мережі ресторанного господарства" від 24.10.2005 N 327)

    Починаючи з 2010 року питання сезонної торгівлі в Києві вирішується шляхом прийняття розпоряджень КМДА на один рік.

    Так,

    У 2010 році було прийнято Розпорядження  від 30.04.2010 р. N 335 «Про загальноміські заходи щодо організації торговельного обслуговування населення м. Києва у весняно-літній період 2010 року».

    У 2011 році було прийнято Розпорядження від 12.05.2011 р. N 733 «Про заходи щодо організації торговельного обслуговування населення м. Києва у весняно-літній період 2011 року»

    У 2012 році було прийнято Розпорядження від 28.04.2012 р. N 696 «Про заходи щодо організації сезонної торгівлі в м. Києві на 2012 рік»

    У 2013 році було прийнято Розпорядження від 18.04.2013 р. N 572 «Про заходи щодо організації сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі в місті Києві в 2013 році»

    Відповідно до п.3 Рішення від 28 лютого 2013 року N 97/9154 «Про деякі питання розміщення тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності у м. Києві», провадження сезонної торгівлі, розміщення ТС під час проведення ярмарків, державних та місцевих святкових масових заходів, урочистих масових заходів на строк проведення таких заходів здійснюється на підставі розпоряджень виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

    І. На сьогоднішній день розроблений проект розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) «Про заходи щодо організації сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі в місті Києві в 2014 році» (Далі – Проект).

    Даним Розпорядженням передбачається затвердження:

    2.1. Адресне розміщення об'єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі з продажу безалкогольних напоїв та морозива, що додається.

    2.2. Адресне розміщення об'єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі з продажу плодоовочевої продукції, фруктів, кісточкових плодів та баштанних культур, що додається.

    2.3. Адресне розміщення відкритих (літніх) майданчиків для харчування м, що додається.

    2.4. Адресне розміщення об'єктів дрібнороздрібної торговельної мережі комунальних підприємств виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), що додається.

    2.5. Адресне розміщення сезонних засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, що додається

     

    Отже, передбачено три види об’єктів сезонної торгівлі:

    1. об'єкти сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі;
    2. відкриті (літні) майданчики;
    3. засоби пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі

    При цьому порядок розміщення відкритих (літніх) майданчиків регулюються розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації від 07.11.2013 N 2027 «Про затвердження Порядку розміщення майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства в місті Києві».

    Проектом передбачено три умови для розміщення відкритих (літніх) майданчиків та об'єктів дрібнороздрібної торговельної мережі:

    1. виконання вимог рішення Київської міської ради від 24 лютого 2011 року № 56/5443 «Про затвердження Порядку визначення обсягів пайової участі (внеску) власників тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі в утриманні об’єктів благоустрою м. Києва та внесення змін до деяких рішень Київської міської ради»;
    2. подання у встановленому порядку суб’єктами господарювання відповідних заяв до 01 липня 2014 року;
    3. сплати пайової участі до 31 липня 2014 року.

    Проектом передбачається створення комісій при районних у місті Києві державних адміністраціях із залученням представників місцевих органів влади відповідних районів (Далі – Комісії), на засіданнях яких визначити суб'єктів господарювання, які будуть здійснювати підприємницьку діяльність шляхом використання об'єктів дрібнороздрібної торговельної мережі та засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі

    Також, комісії будуть визначати відповідність!!! відкритих (літніх) майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства вимогам Порядку розміщення майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства в місті Києві, затвердженого розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 07 листопада 2013 року № 2027, зареєстрованого в Головному управлінні юстиції у місті Києві 25 листопада 2013 року за № 57/1049.

    Тобто, фактично протоколом комісії будуть визначитись суб’єкти господарювання, які зможуть здійснювати підприємницьку діяльність відповідним шляхом.

    Важливий момент!

    У разі наявності більше одного звернення від суб’єктів господарювання щодо розміщення за однією адресою:

    • об’єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі,
    • сезонних засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі згідно з адресними розміщеннями

    визначення суб’єктів господарювання для здійснення підприємницької діяльності відповідно до вимог цього розпорядження здійснюється комісіями з урахуванням наступного:

    1. досвід роботи суб’єкта господарювання протягом попередніх років;
    2. відсутність скарг щодо діяльності суб’єкта господарювання за попередні роки;
    3. дотримання суб’єктом господарювання протягом попередніх років вимог законодавства України, що регламентує торговельну діяльність, санітарні норми та правила благоустрою;
    4. участь суб’єкта господарювання у соціальному розвитку району;
    5. стан обладнання, що використовується в роботі суб’єктом господарювання.

    Після визначення комісією суб’єктів господарювання, які мають право на здійснення підприємницької діяльності, відповідна районна в м. Києві державна адміністрація повинна проінформувати таких суб’єктів господарювання щодо подання через:

    • управління (Центр) надання адміністративних послуг апарату виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та
    • управління (центри) надання адміністративних послуг апарату районних в місті Києві державних адміністрацій

    необхідних документів для укладення з Департаментом промисловості та розвитку підприємництва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) договорів про сплату пайової участі

    ІІ. Щодо оформлення документації на розміщення відкритих (літніх) майданчиків біля стаціонарних закладів ресторанного господарства

    Підставою для розміщення відкритих (літніх) майданчиків є оформлена в установленому порядку довідка про функціональне призначення.

    Для оформлення довідки про функціональне призначення та укладення договору про сплату пайової участі суб'єкт господарювання готує та подає до відділу (центру) надання адміністративних послуг апарату відповідної районної в місті Києві державної адміністрації:

    1. письмову заяву;
    2. документи, передбачені Порядком визначення обсягів пайової участі:
    • реквізити замовника (найменування, П. І. Б., адреса, контактна інформація, платіжні реквізити);
    • копія виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, а для фізичних осіб - копія паспорта та ідентифікаційного коду;
    • схема місця розташування тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі із зазначенням площі тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі з прив'язкою до місцевості, виконана замовником у довільній формі;
    • фотофіксація місця розташування тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі на день подачі заяви;
    • документ дозвільного характеру на розміщення тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, виданий до набрання чинності цим Тимчасовим порядком (у разі наявності);
    • копія договору з виконавцем послуг з вивезення відходів у м. Києві.

    Перелік документів, що додаються до заяви, є вичерпним!

    Департамент промисловості та розвитку підприємництва протягом десяти робочих днів готує та передає відділу (центру) надання адміністративних послуг апарату відповідної районної в місті Києві державної адміністрації два екземпляри договору про сплату пайової участі для видачі суб'єкту господарювання.

    Суб'єкт господарювання підписує два екземпляри договору про сплату пайової участі, сплачує 100 % розміру пайової участі за період розміщення та

    • через відділ (центр) надання адміністративних послуг апарату відповідної районної в місті Києві державної адміністрації

    повертає один екземпляр договору (разом із завіреним в установленому порядку документом, що підтверджує факт сплати суб'єктом господарювання пайової участі за період розміщення) Департаменту.

    Після сплати суб'єктом господарювання 100 % плати за договором про сплату пайової участі Департамент:

    • оформлює та передає довідку про функціональне призначення відділу (центру) надання адміністративних послуг апарату відповідної районної в місті Києві державної адміністрації для видачі суб'єкту господарювання.

    Довідка про функціональне призначення на розміщення відкритих (літніх) майданчиків оформлюється щороку та діє з 01 травня до 31 жовтня відповідного року.

     ІІІ. Також необхідно дотримуватися вимог до торгівлі


    Зокрема:

    • Закон України "Про захист прав споживачів"
    • Постанова Кабінету міністрів України від 15 червня 2006 р. N 833 Про затвердження Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування населення
    • Постанова Кабінету міністрів України від 30 березня 1994 р. N 198 Про затвердження Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правил користування ними та охорони
    • Наказ Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 08 липня 1996 року N 369 "Про затвердження Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23 липня 1996 року за N 372/1397;
      • ДСТУ (ГОСТ) 4303-2004 «Роздрібна та оптова торгівля. Терміни та визначення "
      • ДСТУ (ГОСТ) 4281-2004 "Заклади ресторанного господарства. Класифікація".

    IV. Також потрібно зазначити, що на сьогоднішній день Департаментом містобудування та архітектури спільно з Департаментом промисловості та розвитку підприємництва підготовлено проект розпорядження міськдержадміністрації «Про затвердження Порядку розміщення сезонних майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства в місті Києві».

    Проект був оприлюднений на сайті Київської міської державної адміністрації 20 травня 2013.

    Метою проекту розпорядження є врегулювання правовідносин між виконавчим органом Київської міської ради (Київською міською державною адміністрацією) та суб’єктами господарювання, що виникають у процесі встановлення сезонних майданчиків для надання послуг з харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства в місті Києві.

    У Порядку визначено типи сезонних майданчиків, та документи на основі яких вони розміщуються.

    Відкритий (літній) майданчик, на відкритому повітрі (під тентами, на верандах, виготовлених з полегшених конструкцій тощо)що діє у відповідний сезон року (з 01 квітня до 30 вересня поточного) розміщуватиметься на основі довідки про функціональне призначення сезонного майданчика – документу, що оформляється Департаментом промисловості та розвитку підприємництва після сплати суб’єктом господарювання 100% плати за договором про сплату пайової участі (довідка про функціональне призначення).

    Всесезонний майданчик – не є капітальною спорудою (павільйон легкого типу, збірний та переносний) може функціонувати у будь-який час.

    Встановлюватимуться всесезонні майданчики на основі паспорту прив’язки розміщення всесезонного майданчика, який оформлюється Департаментом містобудування та архітектури.