Про організацію

Громадська організація «Асоціація підприємців м. Києва» була створена під назвою «Асоціація власників малого бізнесу та малих архітектурних форм» 19 листопада 2009 року. Організацію було перейменовано в 2012 році у зв’язку з розширенням сфери діяльності.

Читать полностью...
Нормативно-правова база

Акти Кабінета Міністрів

    Наші сторінки

    Київська влада починає «виводити МАФи з тіні»

    2012-01-20

    Договір на пайову участь має стати єдиним документом, що дозволяє здійснювати підприємницьку діяльність в тимчасових спорудах. Це значно спростить процес легалізації МАФ на території Києва, мінімалізує можливості для розвитку корупції в цій сфері бізнесу, створить умови для наповнення столичного бюджету та стабільної роботи підприємців. Про це 19 січня на засіданні Комісії з питань впорядкування та розміщення тимчасових споруд (малих архітектурних форм) в м. Києві заявив перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Олександр Мазурчак. Він нагадав, що план легалізації столичних МАФів прописано в проекті регуляторного акту «Про деякі питання здійснення підприємницької діяльності в тимчасових спорудах», голосування по якому відбудеться на засіданні Київради 26 січня.


    Олександр Мазурчак відзначив, що впорядкування розміщення малих архітектурних форм на території Києва лишається одним за найпроблемніших питань для міської влади. Не зважаючи на дію мораторію на встановлення тимчасових споруд, їх кількість у столиці постійно зростає. Через неузгодженість дій між відомствами, що займалися питаннями впорядкування МАФ, до цього часу не вдавалося впровадити чітку програму роботи по виведенню цієї ланки бізнесу з тіні. «Немає чіткої координації протидій цьому явищу, проте в поточному році ми рішуче налаштовані виправити ситуацію», - відзначив голова Комісії з питань впорядкування та розміщення тимчасових споруд (малих архітектурних форм) в м. Києві Олександр Мазурчак.

    Він нагадав, що розроблено проект регуляторного акту «Про деякі питання здійснення підприємницької діяльності в тимчасових спорудах», який значно спрощує процедуру легалізації МАФ. Фактично даним документом договір про пайову участь визнається єдиним документом, що дозволяє здійснювати підприємницьку діяльність в тимчасових спорудах. Спрощується сама процедура його оформлення та передбачаються знижки у разі своєчасної сплати цих обов’язкових платежів. Олександр Мазурчак нагадав, що голосування по зазначеному проекту відбудеться 26 січня і зазначив, що його прийняття являється важливим кроком до наведення порядку в цій ланці бізнесу. «Ми розуміємо, що зараз неможливо демонтувати всі тимчасові споруди. Але потрібно наводити порядок. Тому зараз ми йдемо на поступки підприємцям. І в цьому році ставлення до підприємців буде дуже лояльне», - зазначив Олександр Мазурчак.

    Підприємці також підтримують вимоги, зазначені в проекті. «Підприємці, члени нашої асоціації готові до виконання цих вимог, - зазначив голова Асоціації власників малого бізнесу та МАФ Андрій Єрмак. - Процедура оформлення договору на пайову участь значно спрощується, самі підприємці зацікавлені в тому, щоб один раз сплатити до бюджету визначену суму і надалі спокійно працювати. Ми, як громадська організація, також приймали безпосередню участь у розробці зазначеного проекту. Тому не тільки київська влада, а й громадськість зацікавлена в його реалізації»

    План роботи

    Виходячи з умов, зазначених в проекті акту «Про деякі питання здійснення підприємницької діяльності в тимчасових спорудах» київська влада визначила основні етапи роботи їх подальшого впорядкування.

    1.      Буде завершено інвентаризацію всіх тимчасових споруд м. Києва. Всі вони мають бути внесені в електронну базу данних.

    2.      Власники МАФ повинні оформити договори про пайову участь у відповідності з новими правилами. Їх оформленням буде займатися Головне управління торгівлі.

    3.      Продовжиться робота по формуванню комплексної схеми розміщення МАФ на території м. Києва.

    Крім того, тимчасові споруди буде розділено на декілька категорій: окремі умови розміщення буде визначено для тимчасових споруд, розміщених в підземних переходах, для сезонних (літніх) майданчиків, тимчасових споруд розміщених на зупинках громадського транспорту. Також буде створено «чорний список» МАФ, які встановлені з порушенням чинних норм, загрожують безпеці міста – їх демонтують у першу чергу.

    Біля НСК «Олімпійський» залишать МАФи

    1,5-кілометрову зону навколо НКС «Олімпійський» визначили забороненою для МАФів. Проте Олександр Мазурчак зазначив можливість роботи в цій зоні деяких тимчасових споруд. «Можливо, деяких потрібно залишити. Щоб туристи, які приїхали в наше місто, могли придбати сувеніри або продукцію першої необхідності. Але потрібно чітко аргументувати необхідність їхнього розташування», - підкреслив Олександр Мазурчак і запропонував приділити окреме засідання розгляду цього питання.

    Нова процедура видачі пайового

    Саму процедуру видачі договору на пайову участь згідно з проектом регуляторного акту, значно спростять. Всі документи на оформлення договору підприємці будуть подавати через «Єдине вікно». «Процедура видачі пайових договорів буде максимально простою та прозорою. Якщо будуть відмови, то вони повинні бути аргументованими, з чітко зазначеними причинами», - відзначив Олександр Мазурчак. Після подачі документів на оформлення договору, підприємець отримує розписку, яка захищатиме його від демонтажу на час до видачі самого договору про пайову участь.

    «Нажаль, до цього часу видача пайових договорів гальмувалася бюрократичною тяганиною. Крім того, навіть траплялися випадки демонтажу тимчасових споруд тих підприємців, які вже сплатили пайовий внесок у бюджет. Нашій організації вдавалося відстоювати права своїх підприємців, що опинялися в такій ситуації. Гадаю, що після затвердження нового плану роботи по впорядкуванню розміщення МАФ у Києві, такі ситуації не будуть повторюватись. Якщо підприємець сплатив кошти до бюджету і його тимчасова споруда не загрожує безпеці міста, він може працювати – і це чесно як по відношенню до міста,так і до підприємців», - зазначив Андрій Єрмак.

    Відзначимо, що умови, прописані в проекті регуляторного акту «Про деякі питання здійснення підприємницької діяльності в тимчасових спорудах», будуть діяти до прийняття комплексної схеми розміщення МАФ. Розгляд проекту відбудеться 26 січня на засіданні Київради. Підприємці нашої організації підтримують прийняття зазначеного проекту та готові виконувати зазначені в ньому умови роботи.

     

    Добавить комментарий


    Защитный код
    Обновить