Про організацію

Громадська організація «Асоціація підприємців м. Києва» була створена під назвою «Асоціація власників малого бізнесу та малих архітектурних форм» 19 листопада 2009 року. Організацію було перейменовано в 2012 році у зв’язку з розширенням сфери діяльності.

Читать полностью...
Нормативно-правова база

Акти Кабінета Міністрів

    Наші сторінки

    Нормативно-правовая база
    Рішення 746/746 про порядок розміщення ТС від 25.12.2014

    КИЇВСЬКА МІСЬКА РАДА
    II сесія VII скликання

    РІШЕННЯ

    від 25 грудня 2014 року N 746/746

    Про особливості застосування Порядку розміщення тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності в м. Києві

    Відповідно до Законів України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про столицю України - місто-герой Київ", "Про регулювання містобудівної діяльності" (Закон N 3038-VI), "Про благоустрій населених пунктів", наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21 жовтня 2011 року N 244 "Про затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності" (Порядок N 244), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 листопада 2011 року за N 1330/20068, з метою вирішення питань впорядкування розміщення тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі та об'єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства на території м. Києва Київська міська рада вирішила:

    1. Виконавчому органу Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації):

    - до 15 лютого 2015 року затвердити зміни до Комплексної схеми розміщення тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності в місті Києві (Розпорядження N 2251) (далі - Комплексна схема);

    - до 31 грудня 2015 року привести розміщення тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності на території міста виключно у відповідності до затвердженої в установленому порядку Комплексної схеми розміщення тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності в місті Києві після погодження постійної комісії Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування.

    - до 01 січня 2016 року забезпечити демонтаж тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності на території міста Києва (далі - ТС), розміщення яких не відповідає Комплексній схемі, затвердженій в установленому порядку.

    2. Встановити, що з моменту внесення в установленому порядку змін до Комплексної схеми ТС розміщуються на території міста Києва у порядку, встановленому наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21 жовтня 2011 року N 244 "Про затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності" (Порядок N 244), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 22 листопада 2011 року за N 1330/20068.

    3. Встановити, що ТС, власники яких уклали договори щодо пайової участі в утриманні об'єктів благоустрою відповідно до рішення Київської міської ради від 04 вересня 2014 року N 62/62 (Рішення N 62/62), у період з 24 вересня 2014 року до 31 січня 2015 року мають право на розміщення ТС до закінчення терміну дії договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою.

    4. Встановити, що з 01 лютого 2015 року розміщення ТС здійснюється в місцях, визначених Комплексною схемою, крім випадків, передбачених пунктом 3 цього рішення.

    5. Встановити, що у разі надходження заяв від кількох суб'єктів господарювання щодо одного місця розміщення ТС у Комплексній схемі проводиться конкурс щодо надання права на оформлення паспорта прив'язки тимчасової споруди.

    6. Затвердити Порядок проведення конкурсу щодо надання права на оформлення паспорта прив'язки тимчасової споруди, що додається.

    7. Для оформлення паспорта прив'язки ТС суб'єкту господарювання надається 60 календарних днів за умови сплати пайової участі у строки, визначені в договорі щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою.

    У разі, якщо право на оформлення паспорта прив'язки ТС суб'єктом господарювання не реалізовано протягом строку, зазначеного в цьому пункті, відповідне місце розміщення ТС в Комплексній схемі вважається вільним, на підставі чого комісія з питань розміщення тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства (далі - Комісія) має право надати право на оформлення паспорта прив'язки ТС іншому суб'єкту господарювання.

    8. Визначити, що паспорт прив'язки ТС оформлюється Департаментом містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) за умови:

    - отримання суб'єктом господарювання позитивного висновку про відповідність намірів щодо місця розміщення ТС у Комплексній схемі;

    - сплати суб'єктом господарювання пайової участі відповідно до договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою;

    - погодження з балансоутримувачем об'єкта благоустрою (території), на якому розміщується ТС;

    - погодження місця розміщення ТС з балансоутримувачами інженерних мереж у разі розміщення ТС в охоронних зонах інженерних мереж;

    - погодження з УДАІ ГУ МВС України в м. Києві у разі розміщення ТС у межах червоних ліній доріг та вулиць і біля об'єктів дорожньо-транспортної інфраструктури.

    9. Визначити, що строк дії паспорта прив'язки ТС становить 5 років за умови належного виконання суб'єктом господарювання договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою.

    10. У разі зміни містобудівної ситуації, державних будівельних норм, зміни у розташуванні інженерних мереж, що унеможливлює розташування об'єкта у певному місці, суб'єкту господарювання пропонується альтернативне місце розміщення ТС (у разі його наявності). При цьому за згоди суб'єкта господарювання вносяться відповідні зміни до договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою та надається право на оформлення паспорта прив'язки ТС на таке альтернативне місце із відповідним коригуванням Комплексної схеми ТС за рішенням Комісії.

    11. Суб'єкти господарювання, які отримали паспорт прив'язки ТС, повинні здійснити заміну конструкції або оновити її відповідно до вимог паспорта прив'язки ТС.

    Недотримання вимог паспорта прив'язки ТС при її встановленні є підставою для анулювання паспорта прив'язки ТС.

    12. Встановити, що у 2015 році з метою зменшення фінансового навантаження на власників ТС та їх стимулювання до заміни конструкцій на нові застосовується стимулюючий коефіцієнт для сплати пайової участі на рівні 0,5, що вступає в дію з моменту заміни конструкції ТС та внесення відповідних змін до договору щодо сплати пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою.

    Строк дії стимулюючого коефіцієнту становить два роки.

    13. Встановити, що в межах адміністративного району міста Києва кількість об'єктів сезонної торгівлі не може перевищувати 30 % від визначеної у Комплексній схемі кількості місць розміщення ТС.

    14. Внести до рішення Київської міської ради від 4 вересня 2014 року N 62/62 "Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 24 лютого 2011 року N 56/5443 "Про затвердження Порядку визначення обсягів пайової участі (внеску) власників тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі в утриманні об'єктів благоустрою м. Києва та внесення змін до деяких рішень Київської міської ради" (Рішення N 62/62) такі зміни:

    14.1. Пункт 4 рішення викласти у такій редакції:

    "4. Встановити, що Департамент містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) укладає в установленому порядку договори щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою:

    4.1. З суб'єктами господарювання (власниками тимчасових споруд):

    4.1.1. За умови наявності тимчасової споруди в матеріалах єдиної цифрової топографічної основи території міста Києва (станом на квітень 2013 року).

    Укладення таких договорів здійснюється до 31.01.2015.

    4.1.2. При оформленні паспорта прив'язки тимчасової споруди відповідно до Комплексної схеми розміщення тимчасових споруд у місті Києві (Розпорядження N 2251).

    4.2. З суб'єктами господарювання (власниками засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі та об'єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі) відповідно до затвердженої у встановленому порядку схеми розміщення засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі та об'єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі.

    4.3. З суб'єктами господарювання (власниками (користувачами) майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства).".

    14.2. Доповнити рішення новим пунктом 5 такого змісту:

    "5. Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) подовжувати дію договорів щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою, укладених відповідно до умов пп. 4.1.1 пп. 4.1 пункту 4 цього рішення, на строк до 6 місяців, з кінцевим строком дії таких договорів не пізніше 31.12.2015.".

    У зв'язку з цим пункти 5 - 14 рішення вважати відповідно пунктами 6 - 15.

    14.3. Пункт 9 рішення викласти у такій редакції:

    "9. Визначити, що тимчасові споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності здійснюють продаж товарів (надання послуг) з 6-ї години до 23-ї години (крім тимчасових споруд з функціональним призначенням продаж друкованих ЗМІ, продуктів харчування, квітів, непродовольчих груп товарів, заклади швидкого харчування, громадські вбиральні, шиномонтаж, туристичні інформаційні центри).".

    15. Внести до Порядку визначення обсягів пайової участі (внеску) власників тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, власників (користувачів) майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства в утриманні об'єктів благоустрою міста Києва, затвердженого рішенням Київської міської ради від 24 лютого 2011 року N 56/5443 (Порядок N 56/5443) (в редакції рішення Київської міської ради від 04 вересня 2014 року N 62/62 (Рішення N 62/62)), такі зміни:

    15.1. Пункт 2.9 викласти у новій редакції:

    "2.9. За наявності всіх документів, передбачених пунктом 2.6 цього Порядку, а для засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі та об'єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі також за умови відповідності схемі розміщення та порядку розміщення засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі та об'єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі, затверджених розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) за поданням Департаменту промисловості та розвитку підприємництва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та погодженням Департаменту і Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), затверджених в установленому порядку, Департамент протягом чотирьох робочих днів:

    - здійснює геопросторове визначення місця розташування ТС, майданчика для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства;

    - перевіряє місце розташування ТС, майданчика для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства на наявність заборон та обмежень;

    - перевіряє функціональне призначення (спеціалізацію) ТС;

    - перевіряє наявність скарг від громадян щодо розміщення або функціонування ТС, майданчика для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства (у разі наявності такої інформації у Департаменті);

    - передає надані суб'єктом господарювання заяву та документи до відповідної районної в місті Києві державної адміністрації, а щодо майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства - до Департаменту промисловості та розвитку підприємництва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) через портал Містобудівного кадастру міста Києва для отримання протягом чотирьох робочих днів аргументованих пропозицій щодо розміщення ТС та майданчика для харчування біля стаціонарного закладу ресторанного господарства.

    Районна в місті Києві державна адміністрація протягом чотирьох робочих днів:

    - встановлює відповідність заявленого місця розташування ТС фактичному;

    - перевіряє наявність факту неправомірного повторного встановлення (раніше демонтована ТС) після фіксації в матеріалах єдиної цифрової топографічної основи території міста Києва (станом на квітень 2013 року);

    - перевіряє наявність скарг від громадян щодо розміщення або функціонування ТС.

    За результатами опрацювання районна в місті Києві державна адміністрація надає до Департаменту через портал Містобудівного кадастру міста Києва аргументовані пропозиції стосовно укладання договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою або відмови в його укладанні.

    У разі якщо районна в місті Києві державна адміністрація протягом чотирьох робочих днів не надала аргументованих пропозицій щодо розміщення ТС, застосовується принцип мовчазної згоди, тобто вважається, що районна в місті Києві державна адміністрація погодила укладання договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою. Принцип мовчазної згоди не застосовується, якщо має місце депутатський запит або звернення стосовно порушень до моменту розгляду такого депутатського запиту по суті.

    Департамент промисловості та розвитку підприємництва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) протягом чотирьох робочих днів:

    - перевіряє функціональне призначення (спеціалізацію) майданчика для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства;

    - перевіряє наявність скарг від громадян щодо розміщення або функціонування майданчика для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства;

    - надає за результатами опрацювання до Департаменту через портал Містобудівного кадастру міста Києва аргументовані пропозиції стосовно укладання договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою або відмови в укладанні договору щодо майданчика для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства.

    У разі якщо Департамент промисловості та розвитку підприємництва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) протягом чотирьох робочих днів не надав аргументованих пропозицій щодо розміщення майданчика для харчування біля стаціонарного закладу ресторанного господарства, застосовується принцип мовчазної згоди, тобто вважається, що Департамент промисловості та розвитку підприємництва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) погодив укладання договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою.

    У разі необґрунтованості пропозицій районної в місті Києві державної адміністрації Департаменту промисловості та розвитку підприємництва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) стосовно відмови в укладанні договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою Департамент передає заяву та додані до неї документи на розгляд Комісії для розгляду справи по суті. При цьому строки розгляду заяви продовжуються на строк, необхідний для розгляду Комісією.

    Договір щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою укладається із суб'єктами господарювання у разі:

    - позитивних результатів розгляду документів, зазначених у пункті 2.6 цього Порядку;

    - визначення відповідності намірів щодо місця розташування ТС у Комплексній схемі відповідно до Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.10.2011 N 244 (Порядок N 244), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 листопада 2011 року за N 1330/20068;

    - визначення суб'єкта господарювання переможцем інвестиційного конкурсу за його результатами та з яким укладено інвестиційний договір (у разі відповідності вимогам законодавчих актів України, державним будівельним нормам та стандартам).".

    15.2. Пункт 2.11 після абзацу шостого доповнити новим абзацом сьомим такого змісту:

    "наявність обґрунтованих скарг громадян на функціонування або розміщення майданчика для харчування біля стаціонарного закладу ресторанного господарства.".

    15.3. Пункт 2.15 викласти в новій редакції:

    "2.15. Строк дії договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою, укладений з власниками ТС до 31.01.2015, становить 6 місяців та може бути подовженим на той самий строк, але з кінцевим терміном дії таких договорів не пізніше 31.12.2015.

    Пайова участь (внесок) в утриманні об'єктів благоустрою сплачується в повній сумі єдиним платежем.".

    15.4. Пункт 2.16 викласти в новій редакції:

    "2.16. У разі визначення відповідності намірів щодо місця розташування ТС у Комплексній схемі строк дії договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою становить п'ять років. При цьому пайова участь (внесок) в утриманні об'єктів благоустрою сплачується щорічними, піврічними або квартальними платежами.".

    15.5. Пункт 2.17 викласти в новій редакції:

    "2.17. У разі визначення суб'єкта господарювання переможцем інвестиційного конкурсу за його результатами та з яким укладено інвестиційний договір, строк дії договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою відповідає строку дії інвестиційного договору, але не більше п'яти років. При цьому пайова участь (внесок) в утриманні об'єктів благоустрою сплачується щорічними, піврічними або квартальними платежами.".

    15.6. Пункт 4.1 викласти у такій редакції:

    "4.1. Розмір пайової участі (внеску) в утриманні об'єктів благоустрою при встановленні (розміщенні) ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства розраховується за такою формулою:

    В = П * Рв * Кз * Кф * Кст,

    де

    В - розмір пайової участі (внеску) в утриманні об'єктів благоустрою при встановленні (розміщенні) ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства за рік;

    П - загальна площа ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства (м2);

    Рв - розрахункова вартість одного квадратного метра земельної ділянки (385,80 грн/м2);

    Кз - зональний коефіцієнт, визначений згідно з додатком 2 до цього Порядку;

    Кф - коефіцієнт функціонального використання - розмір пайової участі (внеску) в утриманні об'єктів благоустрою з 1 кв. м загальної площі ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства відповідного функціонального використання, визначений згідно з таблицею додатка 3 до цього Порядку;

    Кст - стимулюючий коефіцієнт, визначений згідно з розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), який подається Департаментом за погодженням Департаменту економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) то постійної комісії Київської міської ради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку.".

    15.7. Пункт 5.5 викласти в такій редакції:

    "5.5. Для ТС, які розміщувались не менше 5 років на території міста Києва відповідно до оформлених документів, власники яких є інвалідами або особами, які мають на утриманні дітей-інвалідів, розмір пайової участі, розрахований відповідно до пункту 4.1 цього Порядку, помножується на коефіцієнт 0,1 у разі подання підтверджуючих документів. Умови, наведені в цьому пункті, можуть застосовувати відносно не більше двох ТС, які належать одному власнику.".

    15.8. Після пункту 5.7 Порядку доповнити новим пунктом 5.8 такого змісту:

    "5.8. У разі сплати суб'єктом господарювання пайової участі відповідно до пунктів 2.16 та 2.17 щорічним платежем застосовується коефіцієнт 0,8, а піврічним платежем - 0,9.".

    15.9. Додаток 3 до Порядку визначення обсягів пайової участі (внеску) власників ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, власників (користувачів) майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства в утриманні об'єктів благоустрою міста Києва викласти у такій редакції:

    Коефіцієнт функціонального використання (Кф)

    Функціональне використання тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі

    Кф

    1. Продаж продукції друкованих ЗМІ. Продаж друкованих засобів масової інформації (преси) (>70 % площі вітрини)

    0,5

    2. Продаж продуктів та товарів широкого вжитку

     

    Продовольчих та непродовольчих товарів; іграшок та товарів для дітей, книг, зоологічних товарів, квітів та садово-городнього інвентарю; поліграфічної продукції та канцелярії, інших товарів широкого вжитку та непродовольчих товарів; бари, кафе, кафетерії (без продажу тютюнових виробів, алкогольних чи слабоалкогольних напоїв)

    1,3

    3. Реалізація питної води

    0,5

    4. Заклади швидкого харчування

    1,5

    5. Громадські вбиральні

    0,1

    6. Шиномонтаж

    1

    7. Продаж тютюнових та алкогольних виробів. Продаж тютюнових виробів, алкогольних та слабоалкогольних напоїв, шкіри та хутра, ювелірних прикрас; бари, кафе, кафетерії (з продажем тютюнових виробів, алкогольних чи слабоалкогольних напоїв)

    2

    8. Продаж пива

    1,6

    9. Надання населенню побутових послуг (крім перукарських)

    0,5

    10. Пункти приймання вторинної сировини

    0,1

    11. Туристичні інформаційні центри (продаж виключно товарів туристичного напрямку)

    0,1

    12. Продаж хлібобулочних та молочних виробів

    0,5

    13. Інше функціональне використання

    1,5

    14. Засоби пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі (без продажу тютюнових виробів, пива, алкогольних чи слабоалкогольних напоїв)

    1

    15. Об'єкти сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі (без продажу тютюнових виробів, пива, алкогольних чи слабоалкогольних напоїв)

    1

    16. Майданчики для харчування біля закладів ресторанного господарства

    1,3

    16. Пункт 3 рішення Київської міської ради від 05 квітня 2012 року N 384/7721 "Про розробку Комплексної схеми розміщення тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності в м. Києві" виключити.

    17. Виконавчому органу Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації) у двомісячний строк привести власні акти у відповідність до цього рішення.

    18. Офіційно оприлюднити це рішення в газеті Київської міської ради "Хрещатик".

    19. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування, постійну комісію Київської міської ради з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики, постійну комісію Київської міської ради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку.

     

    Київський міський голова

    В. Кличко

     

    Додаток
    до рішення Київської міської ради
    25.12.2014 N 746/746

    ПОРЯДОК
    проведення конкурсу щодо надання права на оформлення паспорта прив'язки тимчасової споруди

    1. Цей Порядок визначає процедуру підготовки та проведення конкурсу щодо надання права на оформлення паспорта прив'язки тимчасової споруди.

    2. Терміни, що вживаються у цьому Порядку, мають таке значення:

    - об'єкти конкурсу - місця розміщення тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності в місті Києві (далі - ТС) або група місць розміщення ТС;

    - заявник - власник ТС, який в установленому порядку подав заяву та документи для участі в конкурсі;

    - робочий орган - Департамент містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

    3. Принципами визначення суб'єкта господарювання на конкурсних засадах є:

    - соціальна справедливість;

    - покращення якості надання послуг та товарів;

    - створення конкурентного середовища;

    - врахування думки громадськості при розміщенні ТС.

    4. Комісія з питань розміщення тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства (далі - Комісія) на засіданні формує графік та список місць розміщення ТС, затверджених Комплексною схемою розміщення тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності в місті Києві (Розпорядження N 2251) (далі - Комплексна схема).

    5. Список місць розміщення ТС Комісія формує за територіальною ознакою.

    6. Робочий орган публікує в офіційному друкованому засобі масової інформації Київської міської ради - газеті "Хрещатик" та на офіційному інтернет-порталі Київської міської державної адміністрації (єдиному веб-порталі територіальної громади міста Києва), не пізніше ніж за 30 календарних днів до дати проведення конкурсу, оголошення про проведення конкурсу, яке повинне містити таку інформацію:

    1) найменування робочого органу;

    2) унікальний ідентифікаційний номер та основні характеристики кожного об'єкта конкурсу в конкурсній схемі;

    3) умови конкурсу;

    4) порядок одержання необхідної інформації про об'єкт конкурсу;

    5) кінцевий строк прийняття документів для участі в конкурсі (строк подання учасниками заяв на участь у конкурсі не може бути меншим ніж 20 календарних днів з дня опублікування оголошення про проведення конкурсу);

    6) місце, дата та час початку проведення засідання Комісії;

    7) телефон для довідок, електронна адреса або адреса веб-сайту з питань проведення конкурсу.

    7. Для участі у конкурсі заявник подає на кожний об'єкт конкурсу окремо заяву за формою, розміщеною на сайті Містобудівного кадастру м. Києва (mkk.kga.gov.ua), та дозвільні документи, які надавали право на розміщення ТС протягом попередніх періодів (у разі наявності).

    Заявник одночасно може подати заяви та відповідні документи для участі у конкурсах на кілька об'єктів конкурсу та визначає пріоритетний об'єкт конкурсу.

    8. Робочий орган перевіряє комплектність поданих документів.

    Документи, які надійшли після встановленого в оголошенні про проведення конкурсу строку, не розглядаються.

    9. Після завершення строку подачі заявниками документів робочий орган протягом десяти календарних днів опрацьовує їх та подає на розгляд Комісії.

    10. Достовірність інформації, викладеної у заяві та документах, перевіряється робочим органом.

    У разі виявлення недостовірних відомостей у поданих документах заявник не допускається до участі у конкурсі.

    Про виявлення недостовірних відомостей заявнику повідомляють через сайт Містобудівного кадастру м. Києва не пізніше ніж за п'ять днів до дати проведення конкурсу.

    11. Робочий орган забезпечує публічний доступ до усіх поданих документів на порталі Містобудівного кадастру м. Києва.

    12. Фіксування засідання Комісії здійснюється за допомогою звукозаписувального технічного засобу. Аудіоматеріали засідання зберігаються в робочому органі протягом усього строку дії укладеного за результатами конкурсу договору щодо пайової участі в утриманні об'єктів благоустрою.

    13. Під час проведення конкурсу запрошуються всі заявники, що беруть участь у конкурсі, у присутності яких оголошуються конкурсні пропозиції. Заявникам надається право на обґрунтування поданих документів. Під час проведення конкурсу додаткові пропозиції від заявників не приймаються.

    14. Процедура визначення переможця проводиться поетапно.

    15. На першому етапі:

    - учасники подають заяву за формою, розміщеною на сайті Містобудівного кадастру м. Києва (mkk.kga.gov.ua), та дозвільні документи, які надавали право на розміщення ТС протягом попередніх періодів (у разі наявності), на ТС, які розміщені у найближчих до запропонованого об'єкта конкурсу місцях, на відстані не більш ніж 500 метрів;

    - Комісія оцінює подані заяви та документи з застосуванням бальної системи, зазначеної у додатку до цього Порядку.

    При розгляді Комісією кількох заяв та доданих до них документів, поданих на одне і те саме місце розміщення ТС, переможцем визнається претендент, який отримав 50 включно та більше балів. Решта поданих документів відхиляється.

    У разі отримання кількома учасниками 50 включно та більше балів переможцем визнається учасник, який набрав найбільшу кількість балів.

    16. Основними критеріями визначення Комісією переможця конкурсу є:

    - наявність дозвільних документів за попередній період на розміщення тимчасової споруди, в тому числі, договорів щодо пайової участі в утриманні об'єктів благоустрою;

    - відсутність заборгованість суб'єкта господарювання за договором(ами) щодо пайової участі в утриманні об'єктів благоустрою;

    - участь суб'єкта господарювання в конкурсах щодо благоустрою прилеглої до ТС території;

    - підтримка мешканцями розміщення ТС з відповідним функціональним призначенням;

    - відсутність скарг мешканців на розміщення або функціонування ТС суб'єкта господарювання (підтверджена документально);

    - відсутність адміністративних правопорушень, пов'язаних з розміщенням або функціонування ТС суб'єкта господарювання;

    - відсутність порушень вимог будівельних, санітарно-гігієнічних, а також існуючих містобудівних обмежень, вимог щодо охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання території, охорони історико-культурної спадщини.

    Кількість балів по кожному критерію визначається відповідно до додатка до цього Порядку.

    17. Другий етап проводиться, якщо серед претендентів, які подали заяви та додані до них документи на одне і те саме місце, жоден з претендентів не набрав 50 включно і більше балів.

    Визначення переможця відбувається на конкурсних засадах за принципом зростання ціни від розрахованої у договорі щодо пайової участі в утриманні об'єктів благоустрою.

    18. Результати засідання комісії оформляються протоколом. Протокол Комісії повинен містити інформацію про:

    дату, час та місце проведення засідання Комісії;

    прізвища, імена та по батькові членів Комісії, які присутні на засіданні;

    номери та назви об'єктів конкурсу;

    найменування заявників;

    результати голосування членів Комісії та результати, отримані за бальною системою оцінки пропозицій заявників;

    рішення Комісії про визначення переможця конкурсу;

    рішення про недопущення заявника до участі в конкурсі, якщо воно мало місце.

    19. Право на оформлення Паспорта прив'язки суб'єктом господарювання виникає у разі визначення його переможцем конкурсу.

     

    Київський міський голова

    В. Кличко

     

    Додаток
    до Порядку проведення конкурсу щодо надання права на оформлення паспорта прив'язки тимчасової споруди

    Група критеріїв

    Тип критерію

    Кількість балів

    Фактичне розміщення ТС

    1. ТС встановлена більше 10 років тому

    +20

    2. ТС встановлена 7 - 10 років включно

    +10

    3. ТС встановлена 5 - 6 років

    +7

    2. ТС встановлена 3 - 4 роки

    +5

    Бали нараховуються за умови розміщення тимчасової споруди на правових підставах, які діяли на той час

    Оформлення права користування земельною ділянкою

    1. Укладання договору оренди земельної ділянки (за кожний рік діючого договору(-ів)

    +7

    2. Сплата орендної плати за користування земельною ділянкою після закінчення терміну дії договору оренди землі (що підтверджується даними податкової служби)

    +5
    за кожний рік

    2. Сплата земельного податку після закінчення терміну дії договору оренди землі (що підтверджується даними податкової служби)

    +3
    за кожний рік

    Наявність паспорта прив'язки ТС

    1. Паспорт отримано більше 10 років тому

    +20

    2. Паспорт отримано 7 - 10 років тому включно

    +10

    3. Паспорт отримано 4 - 6 років тому

    +7

    Укладання договорів пайової участі за попередні періоди

    1. Укладено та виконано договір про сплату пайової участі за 2013 рік

    +7

    2. Укладено та виконано договір про сплату пайової участі за 2012 рік

    +7

    3. Укладено та виконано договір про сплату пайової участі за 2011 рік

    +7

    4. Укладено та виконано договір про сплату пайової участі за 2011 рік (продовження)

    +7

    Укладення договору пайової участі у 2014 році

    Укладено договір пайової участі та сплачено 100 % суми

    +30

    Укладення договору пайової участі у 2015 році*

    Укладено договір пайової участі та сплачено 100 % суми

    +10

    Участь в конкурсах району (щодо благоустрою території)
    (за останні 2 роки)

    1. Перше місце

    +5

    2. Друге місце

    +3

    3. Трете місце

    +2

    4. Почесна грамота або інша відзнака

    +1

    Підтримка мешканців

    Збір підписів мешканців (з обов'язковим зазначенням контактного телефону), за кожні 50 підписів

    +1

    Наявність заборгованості за договором пайової участі

    1. До 25 % від суми договору

    -2

    2. Від 25 % до 50 % від суми договору

    -5

    3. Понад 50 % від суми договору

    -10

    Адміністративне правопорушення

    Наявність протоколів про адміністративне правопорушення щодо розміщення та функціонування ТС (за період з 01.01.2012 до 31.12.2013.), за кожний протокол

    -2

    Порушення встановлення ТС

    Встановлення ТС без чинної на той момент документації

    -10

    Порушення розміщення ТС

    1. Розміщення ТС на відстані менше 20 м від входу-виходу з метро

    -7

    2. Розміщення ТС на відстані менше 20 м від зупинки громадського транспорту

    -5

    3. Розміщення ТС на відстані менше 20 м від перехрестя

    -5

    4. Розміщення ТС на відстані менше 5 м від крайки проїзної частини

    -5

    Скарги мешканців протягом останніх трьох років

    1. Наявність скарг мешканців (отриманих до 01.08.2014), за кожні 2 обґрунтовані скарги

    -1

    2. Продаж алкоголю та тютюну неповнолітнім, за кожний факт продажу

    -10

    Достовірність наданих документів

    Надання недостовірних відомостей, підроблених документів

    -30

    Віддаленість розміщення ТС від місця в КС

    1. Розміщення ТС на відстані менше 200 м

    0

    2. Розміщення ТС на відстані більше 200 м (за кожні 100 м)

    -5


    * - у разі подачі заяви стосовно укладання договору щодо пайової участі у 2014 році, а укладання договору щодо пайової участі у 2015 році нараховується +30 балів.

     

    Київський міський голова

    В. Кличко

     
    Рішення № 62/62 від 4 вересня 2014р

    КИЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

    РІШЕННЯ

    від 4 вересня 2014 року N 62/62

    Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 24 лютого 2011 року N 56/5443 "Про затвердження Порядку визначення обсягів пайової участі (внеску) власників тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі в утриманні об'єктів благоустрою м. Києва та внесення змін до деяких рішень Київської міської ради" та деяких рішень Київської міської ради

    Додатково див. постанови
    Окружного адміністративного суду міста Києва
    від 17 листопада 2014 року,
    від 20 листопада 2014 року,
    від 16 грудня 2014 року

    Відповідно до статті 30 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", статті 22 Закону України "Про столицю України - місто-герой Київ", Закону України "Про благоустрій населених пунктів", наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21 жовтня 2011 року N 244 "Про затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 листопада 2011 року за N 1330/20068, враховуючи наказ Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 08 липня 1996 року N 369 "Про затвердження Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 23 липня 1996 року за N 372/1397, ДСТУ 4281:2004 "Заклади ресторанного господарства. Класифікація", рішення Київської міської ради від 15 березня 2012 року N 198/7535 "Про діяльність виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)", від 22 травня 2013 року N 338/9395 "Про утворення центрів надання адміністративних послуг у місті Києві", з метою вдосконалення порядку залучення пайової участі (внеску) власників тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, власників (користувачів) майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства в утриманні об'єктів благоустрою міста Києва, Київська міська рада вирішила:

    1. Внести до рішення Київської міської ради від 24 лютого 2011 року N 56/5443 "Про затвердження Порядку визначення обсягів пайової участі (внеску) власників тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі в утриманні об'єктів благоустрою міста Києва та внесення змін до деяких рішень Київської міської ради" такі зміни:

    1.1. Заголовок та пункт 1 рішення після слів "засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі" доповнити словами "власників (користувачів) майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства".

    1.2. Додаток до рішення викласти в новій редакції, що додається.

    2. Внести зміни до Правил благоустрою міста Києва, затверджених рішенням Київської міської ради від 25 грудня 2008 року N 1051/1051, згідно з додатком 1 до цього рішення.

    3. Доручити Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) укладати договори щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою із суб'єктами господарювання відповідно до Порядку визначення обсягів пайової участі (внеску) власників тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, власників (користувачів) майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства в утриманні об'єктів благоустрою міста Києва, затвердженого рішенням Київської міської ради від 24 лютого 2011 року N 56/5443.

    4. Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) до 31 грудня 2014 року договори щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою з власниками тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності укладати тільки за умови наявності тимчасової споруди в матеріалах єдиної цифрової топографічної основи території міста Києва.

    5. Доручити Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) відповідно до етапів проведення демонтажу, що додаються (додаток 2 до цього рішення), демонтувати тимчасові споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, що розміщуються з порушенням вимог будівельних, санітарно-гігієнічних норм, а також існуючих містобудівних обмежень, вимог щодо охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання територій, охорони історико-культурної спадщини, земельно-господарського устрою.

    Проведення демонтажу тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності в м. Києві відповідно до етапу 2 (додаток 2 до цього рішення) здійснювати не раніше ніж через 2 місяці після набуття чинності цим рішенням.

    Запровадження етапів 3 - 7 здійснюється згідно з рішенням комісії з питань розміщення тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства, утвореної розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

    6. Доручити Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) провести інвентаризацію тимчасових споруд шляхом лазерного сканування міського простору для створення інформаційної ЗД-моделі міста до 31 грудня 2014 року.

    7. Виконавчому органу Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації) в проекті рішення Київської міської ради "Про особливості застосування Порядку розміщення тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності в м. Києві" врахувати, що при розгляді заяв та прийнятті рішення про відповідність намірів щодо місця розташування тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності Комплексній схемі розміщення тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, будівельним нормам застосовується критерій сплати пайової участі (внеску) за попередні періоди.

    8. Визначити, що тимчасові споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності в м. Києві продають товари (надають послуги) з 8-ї години до 22-ї години у будні дні та з 8-ї години до 23-ї години у вихідні та святкові дні.

    9. Встановити, що кожна тимчасова споруда торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності має окрему конструкцію (не має спільних конструктивних елементів з іншою тимчасовою спорудою) та площу. Площі тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, що розміщуються одна біля одної, не можуть об'єднуватись та вважатися спільною загальною площею.

    10. Торговельна площа тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, які розміщені в межах територій вулиць та доріг згідно з містобудівною документацією на відстані не менше 5 метрів від проїзної частини вулиць, не повинна перевищувати 19 кв. м (крім тимчасових споруд з функціональним призначенням - квіти та інші продовольчі чи непродовольчі товари, заклади швидкого харчування, громадські вбиральні, шиномонтаж, туристичні інформаційні центри, продаж хлібобулочних та молочних виробів, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства).

    11. Визнати такими, що втратили чинність, рішення Київської міської ради:

    від 26 січня 2012 року N 2/7339 "Про деякі питання здійснення підприємницької діяльності в тимчасових спорудах";

    від 5 квітня 2012 року N 383/7720 "Про внесення змін до рішень Київради від 26.01.2012 N 2/7339 та від 24.02.2011 N 56/5443";

    від 24 травня 2012 року N 484/7821 "Про внесення змін до рішень Київради від 24.02.2011 N 56/5443 та від 26.01.2012 N 2/7339";

    від 12 липня 2012 N 674/8011 "Про внесення змін до рішення Київради від 26 січня 2012 N 2/7339".

    12. Виконавчому органу Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації) привести свої акти у відповідність до вимог цього рішення.

    13. Це рішення набуває чинності з дня його офіційного оприлюднення.

    14. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування, постійну комісію Київської міської ради з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики, постійну комісію Київської міської ради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку.


    Київський міський голова

    В. Кличко



    Додаток
    до рішення Київської міської ради
    24.02.2011 N 56/5443
    (в редакції рішення Київської міської ради
    від 04.09.2014 N 62/62)


    ПОРЯДОК
    визначення обсягів пайової участі (внеску) власників тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, власників (користувачів) майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства в утриманні об'єктів благоустрою міста Києва

    1. Загальні положення

    1.1. Цей Порядок визначає механізм залучення пайової участі (внеску) власників тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства в утриманні об'єктів благоустрою міста Києва з урахуванням впливу безпосередньо на об'єкти благоустрою та оцінки соціально-економічного значення тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства для міста незалежно від форм власності.

    1.2. У цьому Порядку терміни вживаються у такому значенні:

    тимчасова споруда торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності (далі - ТС) - одноповерхова споруда, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту;

    комплексна схема розміщення тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності (далі Комплексна схема) - текстові та графічні матеріали, якими визначаються місця розташування ТС, розроблені з урахуванням вимог будівельних, санітарно-гігієнічних норм, а також існуючих містобудівних обмежень, вимог щодо охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання територій, охорони історико-культурної спадщини, земельно-господарського устрою;

    майданчик для харчування біля стаціонарного закладу ресторанного господарства - місце для надання послуг з харчування біля стаціонарного (капітального) закладу ресторанного господарства, який відкритий для обслуговування населення на певний сезон року, розміщений на відкритому повітрі (під тентами, на верандах, у павільйонах легкого типу) або виготовлений з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, та встановлений тимчасово, без улаштування фундаменту, не є капітальною спорудою. Залежно від типу конструкцій, які використовуються для влаштування, та періоду функціонування майданчики поділяються на відкриті (літні) майданчики та сезонні майданчики. Розміщення сезонних майданчиків здійснюється на підставі паспорта прив'язки тимчасової споруди, оформленого відповідно до Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 21 жовтня 2011 року N 244, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 листопада 2011 року за N 1330/20068, за умови визначення відповідності намірів щодо місця розташування сезонного майданчика будівельним нормам за результатами розгляду документів, поданих відповідно до зазначеного Порядку; місця розміщення відкритих (літних) та сезонних майданчиків не визначаються Комплексною схемою;

    засоби пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі - автомагазини, автокафе, автокав'ярні, авторозвозки, автоцистерни, лавки-автопричепи, візки, спеціальне технологічне обладнання (низькотемпературні лотки-прилавки) тощо;

    пайова участь (внесок) власників ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, власників (користувачів) майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства в утриманні об'єктів благоустрою міста Києва (далі - Пайова участь (внесок) в утриманні об'єктів благоустрою) - внесок на фінансування заходів з благоустрою міста Києва (утримання, ремонт та будівництво об'єктів благоустрою), який сплачують до бюджету міста Києва власники ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, власники (користувачі) майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства у грошовому виразі (гривнях) без ПДВ;

    інформаційний талон - документ, що підтверджує факт сплати пайової участі, який виготовляється на бланку, що має елементи захисту та містить: серію, номер, дату видачі, термін дії, повне найменування та місцезнаходження юридичної особи або П. І. Б. та місце проживання фізичної особи - підприємця, тип об'єкта, функціональне призначення об'єкта, місце розташування об'єкта, площу об'єкта, спеціальний код, режим роботи, інформацію про паспорт прив'язки ТС (у разі оформлення) тощо;

    комісія з питань розміщення тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства (далі - Комісія) - комісія виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), до компетенції якої входить визначення відповідності намірів щодо місця розташування ТС Комплексній схемі ТС, будівельним нормам, запровадження додаткових зон обмежень розміщення ТС, розгляд заяв щодо неправомірного надання відмови в укладанні договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою та інші питання, пов'язані з розміщенням ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства.

    1.3. Залучені кошти Пайової участі (внеску) в утриманні об'єктів благоустрою спрямовуються виключно на фінансування заходів з благоустрою міста Києва (утримання, ремонт та будівництво об'єктів благоустрою).

    1.4. Пайова участь (внесок) в утриманні об'єктів благоустрою залучається з метою:

    відшкодування витрат бюджету міста Києва на розширене відтворення об'єктів благоустрою;

    надання власникам ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, власникам (користувачам) майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства права реалізувати свій проект встановлення (розміщення) ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства на території міста Києва;

    фінансування заходів з благоустрою міста Києва (утримання, ремонт та будівництво об'єктів благоустрою, організація та проведення робіт із демонтажу незаконно встановлених на території міста тимчасових споруд);

    відшкодування за використання для розміщення ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства об'єктів благоустрою та земельних ділянок, на яких розміщуються ці об'єкти благоустрою, що належать до комунальної власності територіальної громади міста Києва.

    1.5. Обсяг Пайової участі (внеску) в утриманні об'єктів благоустрою визначається за принципами:

    компенсації витрат бюджету міста на розширене відтворення об'єктів благоустрою (власники ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, власники (користувачі) майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства мають компенсувати витрати бюджету міста на розширене відтворення об'єктів благоустрою, які виникають при встановленні (розміщенні) та експлуатації ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства);

    комплексного підходу до розвитку інфраструктури міста (рівномірний розвиток інфраструктури міста по всій території);

    сприяння залученню коштів на фінансування заходів з благоустрою міста Києва (визначення обсягу Пайової участі (внеску) в утриманні об'єктів благоустрою з урахуванням соціально-економічного значення встановлених (розміщених) ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства має створювати сприятливі умови для фінансування заходів з благоустрою міста Києва (утримання, ремонт та будівництво об'єктів благоустрою тощо).

    1.6. Обсяг Пайової участі (внеску) в утриманні об'єктів благоустрою визначається з урахуванням:

    впливу ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства на об'єкти благоустрою міста Києва;

    функціонального призначення ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства;

    пріоритетності розвитку території міста Києва (зони), в якій проводиться встановлення (розміщення) ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства;

    територіального встановлення (розміщення) ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства.

    2. Порядок залучення і використання Пайової участі (внеску) в утриманні об'єктів благоустрою

    2.1. Цей Порядок регулює організаційні та економічні відносини, пов'язані із залученням і використанням Пайової участі (внеску) в утриманні об'єктів благоустрою, у тому числі при укладенні договорів щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою.

    2.2. У всіх питаннях щодо організації залучення Пайової участі (внеску) в утриманні об'єктів благоустрою виконавчий орган Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) виступає в особі Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (далі - Департамент).

    2.3. У разі встановлення (розміщення) ТС на об'єктах благоустрою, розташованих на земельних ділянках комунальної власності територіальної громади міста Києва, власник ТС укладає договір щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою.

    2.4. Пайову участь (внесок) в утриманні об'єктів благоустрою сплачують суб'єкти господарювання, які є власниками ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, власниками (користувачами) майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства.

    2.5. Пайова участь (внесок) в утриманні об'єктів благоустрою сплачується у грошовій формі.

    2.6. Для укладення договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою суб'єкт господарювання звертається до Департаменту із заявою, до якої додаються такі документи:

    реквізити замовника (для юридичних осіб: повне найменування, місцезнаходження, код ЄДРПОУ, банківські реквізити (розрахунковий рахунок, установа банку, МФО банку), посада та П. І. Б. керівника, телефон; для фізичної особи - підприємця: П. І. Б. повністю, місце проживання, ідентифікаційний номер, банківські реквізити (розрахунковий рахунок, установа банку, МФО банку), телефон);

    для фізичних осіб - підприємців - додатково копія паспорта;

    схема місця розташування ТС, засобу пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчика для харчування біля стаціонарного закладу ресторанного господарства із зазначенням контуру та площі об'єкта, з прив'язкою до місцевості, на основі фрагменту ортофотоплану, наданого Департаментом на безоплатній основі;

    актуальна фотофіксація з чотирьох сторін місця розташування ТС, засобу пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчика для харчування біля стаціонарного закладу ресторанного господарства на відстані 5 - 10 м (для ТС - додатково фото фасаду з товаром, на відстані 3 - 4 метрів);

    документи на розміщення ТС, засобу пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчика для харчування біля стаціонарного закладу ресторанного господарства, оформлені до 01 січня 2014 року.

    Крім документів, передбачених абзацами другим - шостим цього пункту, суб'єкти господарювання - власники засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі надають такі документи:

    свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, видане у встановленому порядку підрозділом ДАІ МВС України, з відміткою про переобладнання транспортного засобу (у разі використання транспортного засобу);

    висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, виданий уповноваженим підрозділом Державної санітарно-епідеміологічної служби України.

    Крім документів, передбачених абзацами другим - шостим цього пункту, суб'єкти господарювання - власники (користувачі) стаціонарних закладів ресторанного господарства надають такі документи:

    копії завірених у встановленому порядку документів, що посвідчують право власності на будівлю або приміщення стаціонарного (капітального) закладу ресторанного господарства, біля якої (яких) планується влаштувати майданчик для харчування, або право користування ними;

    письмова згода власника (користувача) земельної ділянки у разі розміщення майданчика для харчування біля стаціонарного закладу ресторанного господарства на земельній ділянці, що знаходиться у власності (користуванні) третіх осіб;

    письмова згода власників (орендарів) сусідніх приміщень, у разі збільшення лінійних розмірів майданчика для харчування біля стаціонарного закладу ресторанного господарства поза межі фасаду стаціонарного закладу ресторанного господарства.

    Перелік документів, що додаються до заяви, є вичерпним.

    2.7. У випадках вирішення питання встановлення (розміщення) ТС відповідно до Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 21 жовтня 2011 року N 244, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 листопада 2011 року за N 1330/20068, подача та розгляд документів, передбачених пунктом 2.6 цього Порядку, не здійснюється, а укладання договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою здійснюється за умови визначення відповідності намірів щодо місця розташування ТС Комплексній схемі за результатами розгляду документів, поданих відповідно до зазначеного Порядку.

    У разі вирішення питання встановлення (розміщення) сезонного майданчика для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства на підставі паспорта прив'язки тимчасової споруди, оформленого відповідно до Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 21 жовтня 2011 року N 244, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 листопада 2011 року за N 1330/20068, подача та розгляд документів, передбачених пунктом 2.6 цього Порядку, не здійснюється, а укладання договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою здійснюється за умови визначення відповідності намірів щодо місця розташування сезонного майданчика будівельним нормам за результатами розгляду документів, поданих відповідно до зазначеного Порядку.

    2.8. Заява та документи, що додаються до неї, подаються суб'єктом господарювання (безпосередньо керівником юридичної особи, фізичною особою - підприємцем) або уповноваженою ним особою у паперовому вигляді до відділу (центру) надання адміністративних послуг апарату відповідної районної в місті Києві державної адміністрації за місцем розташування об'єкта або в електронному вигляді через портал Містобудівного кадастру міста Києва за адресою www.ts.mldc.kga.gov.ua. Суб'єкт господарювання несе відповідальність за достовірність відомостей, зазначених у заяві та документах, що додаються до неї.

    Усі заяви щодо укладення договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою підлягають обов'язковій реєстрації в системі електронного документообігу Департаменту.

    2.9. За наявності всіх документів, передбачених пунктом 2.6 цього Порядку, а для засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі також за умови відповідності схемі розміщення та порядку розміщення засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, затверджених розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) за поданням Департаменту промисловості та розвитку підприємництва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та погодженням Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Департамент протягом чотирьох робочих днів:

    здійснює геопросторове визначення місця розташування ТС, засобу пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчика для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства;

    перевіряє місце розташування ТС, засобу пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчика для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства на наявність заборон та обмежень;

    перевіряє функціональне призначення (спеціалізацію) ТС, засобу пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчика для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства;

    перевіряє наявність скарг від громадян щодо розміщення або функціонування ТС (у разі наявності такої інформації у Департаменті);

    передає надані суб'єктом господарювання заяву та документи до відповідної районної в місті Києві державної адміністрації через портал Містобудівного кадастру міста Києва для отримання протягом чотирьох робочих днів аргументованих пропозицій щодо розміщення ТС.

    Районна в місті Києві державна адміністрація протягом чотирьох робочих днів:

    встановлює відповідність заявленого місця розташування ТС фактичному;

    перевіряє наявність факту неправомірного повторного встановлення (раніше демонтована ТС);

    перевіряє наявність скарг від громадян щодо розміщення або функціонування ТС.

    За результатами опрацювання надає до Департаменту через портал Містобудівного кадастру міста Києва аргументовані пропозиції щодо укладання договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою або відмови в укладанні договору.

    У разі якщо районна в місті Києві державна адміністрація протягом чотирьох робочих днів не надала аргументованих пропозицій щодо розміщення ТС, застосовується принцип мовчазної згоди, тобто вважається, що районна в місті Києві державна адміністрація погодила укладання договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою.

    Посадові особи Департаменту та районних в місті Києві державних адміністрацій несуть відповідальність за порушення термінів опрацювання заяв.

    У разі необґрунтованості пропозицій районної в місті Києві державної адміністрації стосовно відмови в укладанні договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою на підставі скарг від громадян Департамент передає заяву та додані до неї документи на розгляд Комісії для розгляду справи по суті. При цьому строки розгляду заяви продовжуються на строк, необхідний для розгляду Комісією.

    У разі позитивних результатів розгляду документів, зазначених у пункті 2.6 цього Порядку, або визначення відповідності намірів щодо місця розташування ТС Комплексній схемі відповідно до Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.10.2011 N 244, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 листопада 2011 року за N 1330/20068, або визначення суб'єкта господарювання переможцем інвестиційного конкурсу за його результатами та з яким укладено інвестиційний договір (у разі відповідності вимогам законодавчих актів України, державним будівельним нормам та стандартам), із суб'єктом господарювання укладається договір щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку.

    2.10. Після зарахування на рахунок Державної казначейської служби України 100 % відповідної суми пайової участі за договором щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою Департамент протягом одного робочого дня оформлює інформаційний талон у вигляді додатка до договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою та передає його до відділу (центру) надання адміністративних послуг апарату відповідної районної в місті Києві державної адміністрації.

    Відділ (центр) надання адміністративних послуг апарату відповідної районної в місті Києві державної адміністрації передає суб'єкту господарювання інформаційний талон разом з примірником підписаного у встановленому порядку сторонами договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою.

    Інформаційний талон про сплату пайової участі має бути розміщений на вітрині фронтальної частини ТС або на лобовому склі (фасаді) засобу пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі чи на вході до закладу ресторанного господарства з забезпеченням зчитування спеціального коду інформаційного талона про сплату пайової участі.

    2.11. Підстави для відмови в укладенні договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою за результатами розгляду документів:

    місце розташування ТС потрапляє в межі півкола радіусом 20 м від площини дверей у напрямку евакуації з центром у середині дверної групи, яка включає всі двері з написом "Вхід" та "Вихід" на станціях метрополітену, або від центра площини краю останньої сходинки на виходах із підземних переходів, які не мають дверей;

    місце розташування ТС потрапляє в зони обмежень, визначені Комплексною схемою (тільки при оформленні паспорта прив'язки ТС) або Комісією;

    місце розміщення засобу пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчика для харчування біля стаціонарного закладу ресторанного господарства не відповідає вимогам законодавчих актів України, державних будівельних норм та стандартів, потрапляє в зони обмежень, визначених Комплексною схемою або Комісією;

    виявлення в документах, поданих суб'єктом господарювання, недостовірних відомостей;

    подання заявником неповного пакета документів.

    Крім підстав для відмови в укладенні договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою, передбачених абзацами другим - п'ятим цього пункту, підставами для відмови в укладенні договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою з власником ТС за результатами розгляду документів, передбачених пунктом 2.6 цього Порядку, є:

    невідповідність заявленого місця розташування ТС фактичному;

    відсутність ТС в матеріалах єдиної цифрової топографічної основи території міста Києва;

    наявність факту повторного встановлення (раніше демонтована ТС);

    наявність обґрунтованих скарг громадян на функціонування або розміщення ТС.

    Перелік підстав для відмови є вичерпним.

    У разі наявності зазначених у цьому пункті підстав для відмови Департаментом здійснюється підготовка письмового повідомлення про відмову в укладенні договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою, яке направляється суб'єкту господарювання через відділ (центр) надання адміністративних послуг апарату відповідної районної в місті Києві державної адміністрації або портал Містобудівного кадастру міста Києва.

    Відмову в укладенні договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою може бути оскаржено у порядку, встановленому законодавством.

    2.12. Підставами для припинення дії договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою до закінчення терміну його дії є:

    звернення суб'єкта господарювання із заявою про розірвання договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою;

    припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця;

    встановлення факту надання в заяві та документах, що додаються до неї, недостовірних відомостей;

    недотримання суб'єктом господарювання істотних умов договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою;

    зміна містобудівної ситуації, державних будівельних норм, зміна у розташуванні інженерних мереж, що унеможливлює розташування об'єкта у певному місці (у разі відмови суб'єкта господарювання від запропонованого альтернативного місця розміщення об'єкта);

    невиконання умов документа, що визначає відповідність намірів суб'єкта господарювання Комплексній схемі, у визначений в ньому термін (при оформлені паспорта прив'язки ТС); анулювання паспорта прив'язки ТС; рішення суду.

    У разі розірвання договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою із зазначених підстав (крім неможливості надання альтернативного місця розміщення об'єкта при зміні містобудівної ситуації, державних будівельних норм, зміні у розташуванні інженерних мереж, що унеможливлює розташування об'єкта у певному місці) кошти, сплачені суб'єктом господарювання відповідно до умов цього договору, не повертаються.

    У разі зміни містобудівної ситуації, державних будівельних норм, зміни у розташуванні інженерних мереж, що унеможливлює розташування об'єкта у певному місці, суб'єкту господарювання пропонується альтернативне місце розміщення ТС (у разі його наявності). При цьому за згоди суб'єкта господарювання вносяться відповідні зміни до договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою.

    У разі неможливості надати альтернативне місце розташування ТС договір щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою розривається, а частина сплачених коштів повертається суб'єкту господарювання з урахуванням часу розміщення на початковому місці.

    2.13. Умови сплати Пайової участі (внеску) в утриманні об'єктів благоустрою визначаються у договорі щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою між Департаментом та власником ТС, засобу пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі чи власником (користувачем) майданчика для харчування біля стаціонарного закладу ресторанного господарства.

    2.14. Кошти Пайової участі (внеску) в утриманні об'єктів благоустрою суб'єкт господарювання перераховує на бюджетний рахунок міського бюджету міста Києва, який визначається Департаментом фінансів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

    2.15. Строк дії договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою, укладений до 31.12.2014, становить 6 місяців (окрім договорів щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою, які укладаються при оформленні паспорта прив'язки ТС).

    Пайова участь (внесок) в утриманні об'єктів благоустрою сплачується в повній сумі єдиним платежем.

    2.16. У разі визначення відповідності намірів щодо місця розташування ТС Комплексній схемі строк дії договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою становить 3 роки.

    Пайова участь (внесок) в утриманні об'єктів благоустрою сплачується щорічними платежами.

    2.17. У разі визначення суб'єкта господарювання переможцем інвестиційного конкурсу за його результатами та з яким укладено інвестиційний договір, строк дії договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою відповідає строку дії інвестиційного договору, але не більше трьох років.

    Пайова участь (внесок) в утриманні об'єктів благоустрою сплачується щорічними платежами.

    2.18. Контроль за повнотою та своєчасністю сплати пайової участі відповідно до умов укладених договорів щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою здійснюється Департаментом. Департамент щомісячно надає до постійної комісії Київської міської ради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку звітність про надходження до бюджету міста Києва сплати пайової участі (внесків).

    2.19. Контроль за дотриманням законодавства України щодо утримання об'єктів благоустрою, на яких розміщені ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства здійснюється Департаментом міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та відповідною районною в місті Києві державною адміністрацією.

    2.20. У разі порушення термінів сплати за укладеним договором щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою суб'єкт господарювання несе відповідальність згідно з умовами договору щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою.

    2.21. Суб'єкт господарювання за прострочку платежу сплачує пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

    2.22. Розподіл та цільове використання коштів Пайової участі (внеску) в утриманні об'єктів благоустрою визначається бюджетом міста Києва на відповідний рік.

    2.23. Договори щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою не є підставою для проведення будівництва, введення в експлуатацію, реєстрації речових прав або оформлення документів, що посвідчують право на земельну ділянку.

    3. Методика розрахунку розміру Пайової участі (внеску) в утриманні об'єктів благоустрою при встановленні (розміщенні) ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства

    3.1. Розмір Пайової участі (внеску) в утриманні об'єктів благоустрою визначається за таким алгоритмом:

    а) визначення економіко-планувальної зони відповідно до рішення Київської міської ради, в якій встановлюється (розміщується) ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства;

    б) визначення зонального коефіцієнта згідно з додатком 2 до цього Порядку;

    в) визначення стимулюючого коефіцієнта, затвердженого розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), який залежить від територіального встановлення (розміщення) ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства;

    г) визначення функціонального призначення ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства;

    д) визначення коефіцієнта функціонального використання згідно з додатком 3 до цього Порядку. У разі змішаного функціонального використання ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства - наявність кількох коефіцієнтів функціонального використання, для розрахунку розміру Пайової участі (внеску) в утриманні об'єктів благоустрою використовується більший з коефіцієнтів;

    є) визначення локального коефіцієнта згідно з додатком 4 до цього Порядку.

    4. Розрахунок розміру Пайової участі (внеску) при встановленні (розміщенні) ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства

    4.1. Розмір Пайової участі (внеску) в утриманні об'єктів благоустрою при встановленні (розміщенні) ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства розраховується за такою формулою:

    В = П * Сбв * Кз * Кф * Кст,

    де

    В - розмір Пайової участі (внеску) в утриманні об'єктів благоустрою при встановленні (розміщенні) ТС, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства за рік, а для засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі - не менше 2000 грн. за 1 місяць;

    П - загальна площа ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства (м2);

    Сбв - середня базова вартість одного квадратного метра земельної ділянки, встановлена рішенням Київської міської ради (грн./м2);

    Кз - зональний коефіцієнт, визначений згідно з додатком 2 до цього Порядку;

    Кф - коефіцієнт функціонального використання - розмір Пайової участі (внеску) в утриманні об'єктів благоустрою з 1 кв. м загальної площі ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства відповідного функціонального використання, визначений згідно з таблицею додатка 3 до цього Порядку;

    Кст - стимулюючий коефіцієнт, визначений згідно з розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації). Подання розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про визначення стимулюючого коефіцієнта здійснюється Департаментом та Департаментом економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) за погодженням з постійною комісією Київської міської ради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку.

    4.2. До затвердження розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) стимулюючий коефіцієнт для ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі дорівнює 1, для майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства дорівнює 0,5.

    4.3. У разі розміщення (встановлення) ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства у зоні (зонах), визначених згідно з додатком 4 до цього Порядку, розмір пайової участі, розрахований відповідно до пункту 4.1 цього Порядку, помножується на визначений у цьому додатку локальний коефіцієнт (локальні коефіцієнти) цієї зони (зон).

    5. Перехідні положення

    5.1. Локальний коефіцієнт застосовується з 31.10.2014.

    5.2. Встановити, що при укладанні договорів щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою до 31.12.2014 розмір пайової участі помножується на коефіцієнт 2 (окрім договорів щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою, які укладаються при оформлені паспорта прив'язки ТС).

    5.3. Питання, не врегульовані цим Порядком, які потребують колегіального вирішення, у тому числі визначення додаткових зон обмежень розміщення ТС, виносяться на розгляд комісії з питань розміщення ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства, утвореної розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

    5.4. До осіб, що сплачували пайову участь у 2012 та 2013 роках відповідно до рішення Київської міської ради від 24 лютого 2011 року N 56/5443 "Про затвердження Порядку визначення обсягів пайової участі (внеску) власників тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі в утриманні об'єктів благоустрою м. Києва та внесення змін до деяких рішень Київської міської ради", щодо пункту 5.2 цього Порядку коефіцієнт 2 не застосовується.

    5.5. До осіб, що мали належним чином оформлені договори оренди за рішеннями районних в місті Києві рад в порядку, що діяв до 2008 року, та продовжують свою діяльність, сплачуючи регулярно відповідні платежі до бюджету м. Києва, застосовувати стимулюючий коефіцієнт відповідно до пункту 4.2 цього Порядку на рівні 0,5.

    5.6. Районним в місті Києві державним адміністраціям, правонаступнику районних в місті Києві рад, Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) надати до Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) дані щодо укладених договорів, зазначених у пункті 5.5 цього Порядку.

    5.7. Головному управлінню Міндоходів у м. Києві (Головному управлінню Державної фіскальної служби у місті Києві) надати до виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) дані щодо сплати від підприємців за договорами, зазначеними у пункті 5.5 цього Порядку.


    Заступник міського голови -
    секретар Київради

    О. Резніков

    I. Предмет Договору

    1.1. Сторона 1 зобов'язується оплатити пайову участь в утриманні об'єкта благоустрою:
    (назва об'єкта благоустрою),
    на території якого розташована __________________________________________________________,
    (найменування тимчасової споруди торговельного, побутового,
    соціально-культурного чи іншого призначення, розташованої на
    території об'єкта благоустрою, паспорт прив'язки тимчасової
    споруди для провадження підприємницької діяльності,
    у разі наявності)
    власником якої є Сторона 1.

    1.2. Сторони погодилися, що Замовник сплачує пайову участь в утриманні об'єкта благоустрою у розмірі _________________________________________________________________ гривень на рік.
    (сума прописом)


    Обсяги пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою визначені згідно з рішенням _________________________ відповідно до пункту 10 частини другої статті 10 Закону України "Про благоустрій населених пунктів".

    1.3. Сторона 1 здійснює оплату пайової участі у розмірі, встановленому в пункті 1.2 цього Договору.

    II. Права та обов'язки Сторін

    2.1. Сторона 1 зобов'язана перерахувати пайовий внесок у сумі _________ гривень на рік на умовах, визначених у цьому Договорі.

    Сторона 1 сплачує пайовий внесок у повній сумі протягом 10 днів від дати формування Договору на бюджетний рахунок цільового фонду спеціального фонду міського бюджету за такими реквізитами:

    2.2. Сторона 2 за умови належного виконання Стороною 1 своїх обов'язків, що випливають з цього Договору, відповідно до вимог законодавства зобов'язана в порядку, визначеному цим Договором, видати Стороні 1 документ, що посвідчує факт сплати пайової участі (інформаційний талон).

    2.3. Сторона 1 має право:

    1) вимагати від Виконавця усунення виявлених недоліків щодо утримання території об'єкта благоустрою;

    2) отримувати від Виконавця інформацію про використання Виконавцем внесених Замовником обсягів пайової участі в утриманні території у розмірі, встановленому в пункті 1.2 цього Договору.

    2.4. Сторона 1 зобов'язується:

    1) своєчасно сплачувати пайову участь в утриманні об'єкта благоустрою у розмірі, установленому в пункті 1.2 цього Договору;

    2) у разі виникнення загрози або настання надзвичайних ситуацій, пов'язаних з природною стихією: ураган, землетрус, сильний снігопад, ожеледиця тощо, сприяти Виконавцю у запобіганні та ліквідації їхніх наслідків.

    III. Відповідальність сторін за невиконання умов Договору

    За невиконання або неналежне виконання умов цього Договору сторони несуть відповідальність згідно із законодавством.

    Замовник за прострочення платежу сплачує пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

    У разі виникнення у Замовника заборгованості з оплати пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою у розмірі, встановленому в пункті 1.2 цього Договору, Сторони за взаємною згодою та у порядку, передбаченому законодавством, складають графік погашення заборгованості, який додається до цього Договору та є його невід'ємною частиною.

    IV. Розв'язання спорів

    Спори за цим Договором між Сторонами розв'язуються шляхом проведення переговорів або в судовому порядку.

    V. Форс-мажорні обставини

    Сторони звільняються від відповідальності за цим Договором у разі настання непереборної сили (дії надзвичайних ситуацій техногенного, природного або екологічного характеру), що унеможливлює його виконання.

    VI. Строк дії Договору

    6.1. Цей Договір набирає чинності з дати його укладення та діє до ____ року.

    6.2. Закінчення строку чинності цього Договору не звільняє Сторони від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії цього Договору.

    6.3. Договір може бути лонговано відповідно до норм законодавства та цього Договору за умови, якщо комісією з питань розміщення тимчасових споруд, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства не прийнято рішення про запровадження додаткових зон обмежень на зазначеній території.

    VII. Умови зміни, розірвання, припинення чинності Договору

    7.1. Зміна умов цього Договору проводиться у письмовій формі за взаємною згодою Сторін. У разі, якщо не досягнуто такої згоди, спір розв'язується в судовому порядку.

    7.2. Чинність цього Договору припиняється у разі:

    1) невиконання Сторонами умов цього Договору;

    2) за згодою сторін, якщо інше не встановлено Договором або законом;

    3) за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених Договором або законом;

    4) в інших випадках, передбачених законодавством України;

    5) відповідно до положень, визначених у рішенні Київської міської ради.

    VIII. Прикінцеві положення

    8.1. Цей Договір складений у двох примірниках, які мають однакову юридичну силу. Один примірник зберігається у Замовника, інший - у Виконавця.

    8.2. Усі додатки до цього Договору підписуються Сторонами і є його невід'ємною частиною.

    8.3. Додатком до Договору є інформаційний талон, який має бути розміщений на вітрині фронтальної частини тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для провадження підприємницької діяльності, лобовому склі засобу пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, на вході до закладу ресторанного господарства з забезпеченням зчитування спеціального коду талона-підтвердження про сплату пайової участі.

    Реквізити сторін

    Сторона 1
    М. П.

    Сторона 2
    М. П.

    ________________
    (підпис)

    ________________
    (підпис)



    Додаток 2
    до Порядку визначення обсягів Пайової участі (внеску) власників ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, власників (користувачів) майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства в утриманні об'єктів благоустрою міста Києва


    Зональний коефіцієнт (Кз)

    Ситуаційний клас

    Номер економіко-планувальної зони*

    Розмір коефіцієнта

    1

    232, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 730

    0,70

    2

    228, 608, 609, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 738

    0,70

    3

    146, 147, 148, 149, 166, 211, 212, 213, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 517, 518, 519, 653

    0,80

    4

    327, 329, 330, 356, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 371, 421, 422, 423, 456, 464, 466, 467, 469, 470

    0,85

    5

    150, 152, 161, 169, 194, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 265, 266, 267, 268, 277, 303, 304, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 353, 513, 520, 521, 598, 599, 600, 601, 606, 649, 652, 731

    0,85

    6

    141, 454, 455, 458, 459, 514, 515, 516, 557, 607, 648, 673, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688

    0,90

    7

    135, 143, 144, 197, 204, 214, 215, 216, 217, 219, 220, 253, 261, 262, 263, 341, 342, 343, 344, 345, 347, 460, 461, 574, 595, 596, 597, 602, 603, 604, 605, 626, 628, 650, 651, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 698, 711, 712, 713, 716, 717

    1,00

    8

    114, 145, 151, 153, 154, 218, 230, 231, 241, 242, 243, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 279, 280, 295, 296, 297, 318, 319, 320, 321, 331, 369, 370, 375, 376, 378, 410, 411, 429, 430, 433, 435, 436, 437, 438, 439, 462, 463, 465, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 485, 508, 509, 558, 617, 618

    1,00

    9

    158, 159, 160, 162, 163, 164, 165, 167, 168, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 191, 192, 193, 195, 196, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 229, 233, 234, 278, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 298, 299, 300, 301, 302, 339, 340, 346, 348, 349, 350, 351, 352, 354, 355, 377, 379, 380, 381, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 504, 505, 506, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 619, 620, 621, 624, 625, 629, 635, 636, 637, 642, 672, 674, 675, 676, 696, 697, 727

    1,00

    10

    130, 131, 132, 133, 134, 178, 179, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 235, 236, 237, 238, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 264, 305, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 322, 323, 324, 325, 326, 328, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 372, 373, 374, 385, 412, 413, 416, 418, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 457, 468, 531, 532, 533, 534, 537, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 575, 576, 577, 578, 622, 623, 638, 639, 640, 641, 643, 644, 645, 646, 647, 664, 665, 666, 667, 670, 671

    1,00

    11

    155, 180, 383, 384, 386, 387, 388, 389, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 408, 409, 414, 415, 417, 419, 420, 426, 427, 428, 431, 432, 434, 446, 453, 486, 487, 495, 496, 501, 502, 503, 507, 526, 571, 572, 573, 616, 627, 630, 631, 632, 633, 634, 668, 669, 700, 701, 702, 703, 705, 708, 709, 710

    1,00

    12

    1, 2, 5, 113, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 137, 138, 140, 156, 157, 244, 245, 397, 398, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 500, 512, 527, 528, 529, 530, 699

    1,00

    13

    3, 4, 6, 23, 26, 35, 40, 41, 43, 44, 139, 142, 239, 240, 382, 393, 424, 425, 492, 493, 494, 522, 523, 524, 525, 704, 706, 707, 714, 715, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 728, 729, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 739, 740, 741

    1,00

    14

    24, 25, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 136, 391, 392, 394, 395, 488, 489, 490, 491, 497, 498, 499, 510, 511, 535, 536, 538

    1,00

    15

    20, 21, 22, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 36, 37, 38, 39, 42, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129

    1,40

    16

    15, 16, 17, 18, 19, 27, 390, 396, 406, 407

    1,40

    17

    45, 46, 47, 48, 91

    1,40

    18

    7, 8, 76, 78, 84, 85, 92, 93

    1,40

    19

    9, 10, 11, 12, 13, 14, 69, 70, 71, 79, 90, 94, 95, 96, 97, 98, 101, 102

    1,70

    20

    49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 72, 73, 74, 75, 77, 80, 81, 82, 83, 86, 87, 88, 89, 99, 100

    1,70



    Додаток 3
    до Порядку визначення обсягів Пайової участі (внеску) власників ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, власників (користувачів) майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства в утриманні об'єктів благоустрою міста Києва


    Коефіцієнт функціонального використання (Кф)

    Функціональне використання тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі

    Кф

    1. Продаж друкованих ЗМІ. Продаж друкованих засобів масової інформації (преси) (>70 % площі вітрини)

    0,1

    2. Продаж продуктів та товарів широкого вжитку (магазини для пенсіонерів, інвалідів, інших соціально незахищених категорій населення, молочні кухні тощо); іграшок та товарів для дітей, книг, поліграфічної продукції та канцелярії, інших товарів широкого вжитку та непродовольчих товарів; об'єкти сезонної торгівлі, засоби пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, відкриті майданчики для харчування біля закладів ресторанного господарства; комунальні підприємства

    1,3

    3. Квіти та інші продовольчі та непродовольчі товари. Продаж інших продовольчих товарів, зоологічних товарів, квітів та садово-городнього інвентарю; бари, кафе, кафетерії (без продажу тютюнових виробів, пива, алкогольних чи слабоалкогольних напоїв); інше функціональне призначення

    1,3

    4. Заклади швидкого харчування

    1,5

    5. Громадські вбиральні

    0,1

    6. Шиномонтаж

    1

    7. Продаж тютюнових та алкогольних виробів. Продаж тютюнових виробів, пива, алкогольних та слабоалкогольних напоїв, шкіри та хутра, ювелірних прикрас; бари, кафе, кафетерії (з продажем тютюнових виробів, пива, алкогольних чи слабоалкогольних напоїв)

    2

    8. Надання населенню побутових послуг

    0,5

    9. Пункти приймання вторинної сировини

    0,1

    10. Туристичні інформаційні центри

    од

    11. Продаж хлібобулочних та молочних виробів

    0,5

    12. Інше функціональне призначення

    1,5



    Додаток 4
    до Порядку визначення обсягів Пайової участі (внеску) власників ТС, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, власників (користувачів) майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства в утриманні об'єктів благоустрою міста Києва


    Локальний коефіцієнт

    Зона

    Значення

    Перша зона пішохідної доступності швидкісного міського та зовнішнього пасажирського транспорту (200 м від станцій метро, залізничних вокзалів) (Л-1)

    1,15

    Друга зона пішохідної доступності швидкісного міського та зовнішнього пасажирського транспорту (500 м від станцій метро, залізничних вокзалів) (Л-2)

    1,15

    Зона магістралей підвищеного містоформуючого значення (Л-3)

    1,15

    Зона пішохідної доступності громадських центрів (Л-4)

    1,15



    Додаток 1
    до рішення Київської міської ради
    04.09.2014 N 62/62


    Зміни до Правил благоустрою міста Києва, затверджених рішенням Київської міської ради від 25 грудня 2008 року N 1051/1051

    1. Розділ XIII Правил благоустрою міста Києва викласти в такій редакції:

    "XIII. Розміщення та утримання малих архітектурних форм та тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності

    13.1. Загальні положення

    13.1.1. Розміщення малих архітектурних форм та тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності проводиться відповідно до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", Закону України "Про благоустрій населених пунктів", Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правил користування ними та охорони, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30.03.94 N 198, наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21 жовтня 2011 року N 244 "Про затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 листопада 2011 року за N 1330/20068, інших нормативно-правових актів, а також рішень Київської міської ради та розпоряджень виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

    13.2. Розміщення та утримання малих архітектурних форм та тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності

    13.2.1. Розміщення малих архітектурних форм та тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності під час проведення ярмаркових, загальноміських або державних заходів здійснюється відповідно до розпоряджень виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), в яких, у разі необхідності, передбачаються заходи щодо запобігання пошкодженню об'єктів благоустрою, укладання угод на вивезення відходів, забезпечення контролю за організацією постійного прибирання закріплених і прилеглих територій, своєчасного вивезення вмісту контейнерів та урн для сміття, встановлення та (або) належного утримання туалетів і біотуалетів. Розміщення об'єктів сезонної торгівлі здійснюється відповідно до схеми розміщення та порядку розміщення засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, затверджених розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) за поданням Департаменту промисловості та розвитку підприємництва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та погодженням Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

    13.2.2. Благоустрій прилеглої до тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності території відбувається відповідно до схеми благоустрою паспорта прив'язки тимчасової споруди з урахуванням таких правил:

    а) біля кожної тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності має бути зовнішнє штучне освітлення, а також впритул до неї покриття вдосконаленого типу завширшки:

    - по всій довжині фасаду (незалежно від конструкції споруди) - 2 м;

    - з боку вітрини і службового входу - 1 м;

    - з боку входу для покупців - 1,5 м;

    б) у разі розміщення тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності на відстані більше 2 метрів від тротуару до них з тротуару повинна бути прокладена пішохідна доріжка завширшки 1,5 метра;

    в) біля тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності мають бути встановлені не менше двох урн для збирання твердих побутових відходів, а також забезпечуватися прибирання прилеглої території на відстані не менше 10 м. Власник тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності проводить заходи з озеленення прилеглої території відповідно до схеми благоустрою;

    г) власники тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності зобов'язані проводити (за необхідності, але не менше одного разу на рік) відновлення зовнішнього вигляду тимчасової споруди згідно з паспортом прив'язки тимчасової споруди, оформленим Департаментом містобудування та архітектури.

    13.2.3. Самовільно встановлені (розміщені) малі архітектурні форми та тимчасові споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, тимчасові споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, паспорти прив'язки яких анульовані або строк дії яких закінчився, підлягають демонтажу власником об'єкта (особою, яка здійснила встановлення (розміщення) об'єкта) за власні кошти у строки, визначені в приписі Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

    У разі якщо власник малої архітектурної форми або тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності (особа, яка здійснила встановлення (розміщення) об'єкта) не провів демонтажу відповідно до абзацу першого цього пункту, демонтаж об'єкта здійснюється в порядку, встановленому пунктом 13.3 цих Правил.

    13.2.4. Всі малі архітектурні форми та тимчасові споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності розміщуються з дотриманням вимог будівельних, санітарно-гігієнічних норм, а також містобудівних обмежень, вимог щодо охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання територій, охорони історико-культурної спадщини, земельно-господарського устрою, комплексної схеми тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, рішень Київської міської ради, розпоряджень виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

    13.2.5. КП "Київпастранс" як перевізник пасажирів на маршрутах громадського транспорту загального користування в звичайному режимі руху:

    - залежно від пасажиропотоку за погодженням з Департаментом міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) визначає перелік зупинок, на яких необхідно встановити кіоски з продажу проїзних документів, поповнення засобів електронної оплати за проїзд;

    - перевіряє облаштування зупинок громадського транспорту;

    - у разі виявлення зупинок, на яких встановлені тимчасові споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності та малі архітектурні форми з порушенням законодавства та цих Правил, надає інформацію до Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та районних в місті Києві державних адміністрацій для відповідного реагування;

    - забезпечує моніторинг порядку облаштування та утримання зупинок громадського транспорту відповідними суб'єктами господарювання відповідно до пункту 13.2 цих Правил та надає інформацію до Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) і районних в місті Києві державних адміністрацій для відповідного реагування.

    13.3. Порядок демонтажу малих архітектурних форм, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства та тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності.

    13.3.1. У разі виявлення самовільно встановлених малих архітектурних форм, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства та тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, паспорти прив'язки яких анульовані або строк дії яких закінчився, Департаментом міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) вноситься припис його власнику (особі, яка здійснила встановлення) з вимогою усунення порушень шляхом демонтажу об'єкта протягом семи робочих днів, крім тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, відсутніх в матеріалах єдиної цифрової топографічної основи території міста Києва, на демонтаж яких надається один робочий день. Власник (особа, яка здійснила встановлення) проводить демонтаж з обов'язковим відновленням благоустрою території.

    13.3.2. Якщо власники (особи, які здійснили встановлення) об'єктів, зазначених у пункті 13.3.1 цих Правил, ухиляються від демонтажу в строки, визначені в приписі Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), демонтаж, перевезення, зберігання таких об'єктів здійснюється Департаментом міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та районними в місті Києві державними адміністраціями на підставі рішень, зазначених в пункті 13.3.3 цих Правил, за кошти міського бюджету або з інших джерел, не заборонених законодавством, з подальшим відшкодуванням усіх витрат власником (особою, яка здійснила встановлення) тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобу пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчика для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства або малої архітектурної форми, винним у порушенні благоустрою.

    13.3.3. Рішення про демонтаж самовільно встановлених малих архітектурних форм, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства та тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, паспорти прив'язки яких анульовані або строк дії яких закінчився, приймається Департаментом міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) за поданням районних в місті Києві державних адміністрацій.

    13.3.4. За фактом демонтажу складається акт зовнішнього огляду (акт демонтажу) малої архітектурної форми або тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, який підписується представниками Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), КП "Київблагоустрій", представниками районних в місті Києві державних адміністрацій, а також власником (особою, яка здійснила встановлення) об'єкта (у разі його присутності).

    Акт демонтажу (акт зовнішнього огляду) складається у трьох примірниках та має містити такі дані:

    - дата та час проведення демонтажу, місце розташування тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, малої архітектурної форми, засобу пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі чи майданчика для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства і підстава для її демонтажу;

    - прізвище, ім'я, по батькові та посада представників Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), КП "Київблагоустрій";

    - посада, місце роботи, прізвище, ім'я, по батькові особи, яка бере участь у демонтажі та перевезенні тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, малої архітектурної форми, засобу пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі чи майданчика для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства;

    - опис тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, малої архітектурної форми, засобу пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі чи майданчика для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства (геометричні параметри, матеріал, наявність підключення до мереж електро- та водопостачання), перелік візуально виявлених недоліків, пошкоджень з обов'язковою фотофіксацією з усіх боків.

    Акт зовнішнього огляду (акт демонтажу) засобу пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі додатково підписується представником міліції, який обов'язково має бути присутнім під час демонтажу таких засобів.

    13.3.5. Після складання акта демонтажу малої архітектурної форми, засобу пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі чи тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності об'єкт опечатується та перевозиться на спеціально обладнаний майданчик тимчасового зберігання, де передається відповідальній особі під розпис.

    Відповідальність згідно з законодавством за збереження та неушкодженість тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі чи малих архітектурних форм та всього майна, що знаходиться в них при їх демонтажі, транспортуванні до спеціально обладнаних майданчиків тимчасового зберігання несе Департамент міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

    13.3.6. Демонтована мала архітектурна форма, засіб пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі чи тимчасова споруда торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності повертається власнику (особі, яка здійснила встановлення) або його представнику на підставі акта приймання-передачі після відшкодування ним витрат на роботи з демонтажу, перевезення, розвантаження та зберігання малої архітектурної форми, засобу пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі чи тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, відновлення благоустрою території, згідно з затвердженими тарифами".

    2. Доповнити пункт 15.3 Правил благоустрою міста Києва новим підпунктом 15.3.5 такого змісту:

    "15.3.5. Встановлення тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності:

    паспорт прив'язки тимчасової споруди, оформлений Департаментом містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації);

    договір щодо пайової участі в утриманні об'єкта благоустрою, укладений між Департаментом містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та власником тимчасової споруди".


    Заступник міського голови -
    секретар Київради

    О. Резніков



    Додаток N 2
    до рішення Київської міської ради
    04.09.2014 N 62/62


    Етапи проведення демонтажу ТС на території міста Києва

    N етапу

    Зона обмежень

    1

    площини дверей у напрямку евакуації з центром у середині дверної групи, яка включає всі двері з написом "Вхід" та "Вихід". На виходах із підземних переходів, які не мають дверей, відлік слід виконувати від центра площини краю останньої сходинки;
    - на поверхні землі в межах півкола радіусом 20 м від центра площини краю останньої сходинки підземного пішохідного переходу;
    - місця тимчасових заборон, визначені рішенням комісії з питань розміщення тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства, утвореної розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)

    2

    - на зупинці громадського транспорту на відстані ближче, ніж 20 метрів в обидва боки по тротуару від установленого дорожнього знака

    3

    - ближче, ніж за 20 метрів до перехресть вулиць;
    - ближче, ніж за 50 метрів від державних та муніципальних установ

    4

    - ближче, ніж за 100 метрів від шкіл та дитячих садочків (у разі продажу тютюнових та алкогольних виробів - ближче ніж за 200 метрів)

    5

    - ближче, ніж за 20 метрів від об'єктів пам'ятко-охоронного значення

    6

    - ближче, ніж за 50 метрів від медичних закладів

    7

    - поза межами зон обмежень



    Заступник міського голови -
    секретар Київради

    О. Резніков

    Посилання на Рішення

     
    Н А К А З Про затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності
     Герб України                             

    МІНІСТЕРСТВО РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ, БУДІВНИЦТВА
    ТА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

    Н А К А З

    21.10.2011 N 244

    Зареєстровано в Міністерстві
    юстиції України
    22 листопада 2011 р.
    за N 1330/20068


    Про затвердження Порядку
    розміщення тимчасових споруд
    для провадження підприємницької діяльності


    На виконання частини четвертої статті 28 Закону України "Про
    регулювання містобудівної діяльності" ( 3038-17 ) Н А К А З У Ю:

    1. Затвердити Порядок розміщення тимчасових споруд для
    провадження підприємницької діяльності, що додається.

    2. Департаменту нормативно-правового регулювання
    (Татаринцева М.А.) разом з Департаментом містобудування,
    архітектури та планування території (Соколов І.А.) забезпечити
    подання цього наказу в установленому порядку на державну
    реєстрацію до Міністерства юстиції України.

    3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного
    опублікування.

    4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника
    Міністра Ісаєнка Д.В.

    Т.в.о. Міністра О.М.Аліпов


    ЗАТВЕРДЖЕНО
    Наказ Міністерства
    регіонального розвитку,
    будівництва
    та житлово-комунального
    господарства України
    21.10.2011 N 244

    Зареєстровано в Міністерстві
    юстиції України
    22 листопада 2011 р.
    за N 1330/20068


    ПОРЯДОК
    розміщення тимчасових споруд
    для провадження підприємницької діяльності


    I. Загальні положення

    1.1. Цей Порядок визначає механізм розміщення тимчасових
    споруд для провадження підприємницької діяльності.

    1.2. Цей Порядок не поширюється на розміщення тимчасових
    споруд для провадження підприємницької діяльності на землях із
    особливим режимом використання.

    1.3. Тимчасова споруда торговельного, побутового,
    соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення
    підприємницької діяльності (далі - ТС) - одноповерхова споруда, що
    виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних
    вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних
    виробів, будівель і споруд, і встановлюється тимчасово, без
    улаштування фундаменту.

    1.4. Терміни у цьому Порядку застосовуються у такому
    значенні:
    архітектурний тип ТС (далі - архітип) - зовнішній
    архітектурний вигляд ТС із розміщенням інформації про її власника
    (користувача), назви продукції та/або послуг, які надаються. При
    розташуванні ТС відповідно до схеми розміщення ТС застосовуються
    типові ТС;
    замовник - суб'єкт господарювання, який має намір розмістити
    ТС на підставі паспорта прив'язки ТС;
    комплексна схема розміщення ТС - схема розміщення ТС на
    території населеного пункту або його частині;
    паспорт прив'язки ТС - комплект документів, у яких визначено
    місце встановлення ТС на топографо-геодезичній основі М 1:500,
    схему благоустрою прилеглої території;
    пересувна ТС - споруда, яка не має закритого приміщення для
    тимчасового перебування людей, у якій може бути розміщене
    торговельне обладнання, низькотемпературний прилавок, лоток,
    ємність, торговельний автомат, інші пристрої для сезонної
    роздрібної торгівлі та іншої підприємницької діяльності;
    схема благоустрою ТС - схема, виконана замовником у довільній
    формі на топографо-геодезичній основі М 1:500 із зазначенням
    заходів щодо благоустрою та озеленення території, прилеглої до ТС
    (розташування квітників, під'їздів, урн, влаштування дорожнього
    покриття або мощення фігурними елементами мощення тощо);
    стаціонарна ТС - споруда, яка має закрите приміщення для
    тимчасового перебування людей і по зовнішньому контуру площу до
    30 кв.м.;
    типові ТС - види ТС, виконані за проектами повторного
    використання.

    1.5. Комплексна схема розміщення ТС в межах вулиці (скверу,
    бульвару, провулку, узвозу, проїзду, площі, майдану тощо),
    мікрорайону (кварталу), населеного пункту - текстові та графічні
    матеріали, якими визначаються місця розташування ТС, розроблені з
    урахуванням вимог будівельних, санітарно-гігієнічних норм, а також
    існуючих містобудівних обмежень, вимог щодо охорони навколишнього
    природного середовища та раціонального використання територій,
    охорони історико-культурної спадщини, земельно-господарського
    устрою.

    1.6. Комплексна схема розміщення ТС та архітип розробляються
    за рішенням сільської, селищної, міської, районної ради суб'єктом
    господарювання, який має ліцензію на виконання проектних робіт,
    або архітектором, який має відповідний кваліфікаційний сертифікат,
    та затверджуються рішенням (розпорядженням, наказом) виконавчого
    органу відповідної ради, районної державної адміністрації.
    Розроблення комплексної схеми розміщення ТС та архітипу
    здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету та інших джерел,
    не заборонених законодавством.

    1.7. Розміщення окремих ТС здійснюється згідно з цим
    Порядком.

    1.8. Холодильне та інше обладнання, що розміщується поряд з
    ТС, необхідне для забезпечення санітарних заходів чи дотримання
    вимог санітарних норм, не потребує отримання будь-якого дозволу.
    При цьому загальна площа, що займає таке обладнання, не може
    перевищувати 25% площі цієї ТС, а обладнання має розміщуватися
    поряд з ТС.

    1.9. Дообладнання (переобладнання) приміщень усередині
    будинків та споруд здійснюється на частині їх площі залежно від
    функціонального призначення та бажаного місця розміщення ТС, а
    також комплексної схеми розміщення ТС на підставі договору оренди
    з власником (користувачем) приміщення будинку, споруди за
    погодженням з органами державного нагляду, необхідність отримання
    яких передбачено законами України, з дотриманням будівельних,
    санітарних та пожежних норм. При дообладнанні (переобладнанні)
    приміщень усередині будинків та споруд IV або V категорій
    складності розміщення таких приміщень здійснюється відповідно до
    комплексної схеми розміщення ТС.
    Розміщення ТС на території ринку як торговельного об'єкта
    визначається планувальною документацією території цього ринку або
    проектною документацією його споруди.

    1.10. Для розміщення групи ТС (але не більше п'яти)
    розробляється єдиний паспорт прив'язки ТС з прив'язкою кожної
    окремої ТС з відображенням благоустрою прилеглої території та
    інженерного забезпечення (на топографо-геодезичній основі
    М 1:500).

    1.11. Розміщення ТС під час проведення ярмарок, державних та
    місцевих святкових, урочистих масових заходів на строк проведення
    таких заходів здійснюється у порядку, встановленому органами
    місцевого самоврядування.

    1.12. При розміщенні ТС ураховуються всі наявні планувальні
    обмеження, передбачені будівельними нормами.

    II. Порядок отримання паспорта прив'язки ТС

    2.1. Підставою для розміщення ТС є паспорт прив'язки ТС
    (додаток 1).

    2.2. Замовник, який має намір встановити ТС, звертається до
    відповідного виконавчого органу сільської, селищної, міської ради,
    районної державної адміністрації із відповідною заявою у довільній
    формі про можливість розміщення ТС.

    2.3. До заяви додаються:
    графічні матеріали із зазначенням бажаного місця розташування
    ТС, виконані замовником у довільній формі на топографо-геодезичній
    основі М 1:500 кресленнями контурів ТС з прив'язкою до місцевості;
    реквізити замовника (найменування, П.І.Б., адреса, контактна
    інформація).
    Цей перелік документів є вичерпним.

    2.4. Відповідність намірів щодо місця розташування ТС
    комплексній схемі розміщення ТС (у разі її наявності), будівельним
    нормам визначає відповідний орган з питань містобудування та
    архітектури, який утворено у складі виконавчого органу відповідної
    сільської, селищної, міської ради, районної державної
    адміністрації, протягом десяти робочих днів з дня подання
    зазначеної заяви.
    У разі відсутності у складі відповідного виконавчого органу
    сільської, селищної, міської ради органу з питань містобудування
    та архітектури відповідність намірів щодо місця розташування ТС на
    території сільської, селищної, міської ради визначає орган з
    питань містобудування та архітектури відповідної районної
    державної адміністрації за територіальною належністю. У такому
    випадку строк розгляду заяви становить п'ятнадцять робочих днів.

    2.5. Про відповідність намірів замовника щодо місця
    розташування ТС комплексній схемі розміщення ТС (у разі її
    наявності), будівельним нормам замовник повідомляється відповідним
    органом з питань містобудування та архітектури письмово протягом
    трьох робочих днів з дня такого визначення відповідності намірів
    або замовнику надається аргументована відмова щодо реалізації
    намірів розміщення ТС.

    2.6. Для оформлення паспорта прив'язки замовник звертається
    до органу з питань містобудування та архітектури із додатковою
    заявою щодо оформлення паспорта прив'язки ТС, до якої додає:
    схему розміщення ТС (додаток 1);
    ескізи фасадів ТС у кольорі М 1: 50 (для стаціонарних ТС),
    які виготовляє суб'єкт господарювання, що має ліцензію на
    виконання проектних робіт, або архітектор, який має відповідний
    кваліфікаційний сертифікат (додаток 1);
    схему благоустрою прилеглої території, складену замовником
    або суб'єктом підприємницької діяльності, який має відповідну
    ліцензію, архітектором, який має відповідний кваліфікаційний
    сертифікат, відповідно до Закону України "Про благоустрій
    населених пунктів України" ( 2807-15 );
    технічні умови щодо інженерного забезпечення (за наявності),
    отримані замовником у балансоутримувача відповідних інженерних
    мереж.
    Зазначені документи замовником отримуються самостійно.

    2.7. Паспорт прив'язки ТС оформлюється органом з питань
    містобудування та архітектури протягом десяти робочих днів з дня
    подання зазначеної заяви.

    2.8. Час, витрачений на підготовку та подачу до органу з
    питань містобудування та архітектури схеми розміщення ТС, ескізів
    фасадів ТС та отримання технічних умов щодо інженерного
    забезпечення (за наявності), схеми благоустрою прилеглої
    території, не входить в строк підготовки паспорта прив'язки ТС.

    2.9. Для підготовки паспорта прив'язки ТС містобудівні умови
    та обмеження забудови земельної ділянки не надаються.

    2.10. Паспорт прив'язки ТС оформлюється органом з питань
    містобудування та архітектури за формою, наведеною у додатку 1 до
    цього Порядку.

    2.11. Паспорт прив'язки включає:
    схему розміщення ТС, виконану на топографо-геодезичній основі
    у масштабі 1:500, а також схему благоустрою прилеглої території;
    ескізи фасадів ТС у кольорі М 1: 50 (для стаціонарних ТС);
    технічні умови щодо інженерного забезпечення ТС, отримані
    замовником у балансоутримувача відповідних мереж;
    реквізити замовника (найменування, П.І.Б., адреса, контактна
    інформація).
    Цей перелік документів є вичерпним.

    2.12. Паспорт прив'язки підписується керівником (заступником
    керівника) відповідного органу з питань містобудування та
    архітектури виконавчого органу сільської, селищної, міської ради,
    районної державної адміністрації.

    2.13. При оформлені паспорта прив'язки ТС забороняється
    вимагати від замовника додаткові документи та отримання ним
    погоджень, непередбачених законом та цим Порядком.

    2.14. Паспорт прив'язки ТС не надається за умов:
    подання неповного пакета документів, визначених пунктом 2.6
    цього Порядку;
    подання недостовірних відомостей, зазначених у пункті 2.6
    цього Порядку.
    Ненадання паспорта прив'язки з інших підстав не допускається.

    2.15. Паспорт прив'язки видається на безоплатній основі.

    2.16. Паспорт прив'язки підлягає реєстрації в журналі
    реєстрації паспортів прив'язки або електронному журналі органом,
    який його видав, з подальшим внесенням інформації про ТС до
    містобудівного кадастру.

    2.17. Строк дії паспорта прив'язки визначається органом з
    питань містобудування та архітектури виконавчого органу
    відповідної ради або районної державної адміністрації відповідно
    до генерального плану, плану зонування та детального плану
    територій та з урахуванням строків реалізації їх положень.

    2.18. Продовження строку дії паспорта прив'язки здійснюється
    за заявою замовника, шляхом зазначення нової дати, підпису та
    печатки у паспорті прив'язки органом з питань містобудування та
    архітектури виконавчого органу відповідної ради, районної
    державної адміністрації.

    2.19. У разі змін, які відбулися у містобудівній документації
    на місцевому рівні, будівельних нормах, розташуванні існуючих
    будівель і споруд, інженерних мереж або з ініціативи суб'єкта
    господарювання, паспорт прив'язки може переоформлюватись на строк
    дії цього паспорта прив'язки або на новий строк.

    2.20. Встановлення ТС здійснюється відповідно до паспорта
    прив'язки.

    2.21. Відхилення від паспорта прив'язки ТС не допускається.

    2.22. Відновлення благоустрою замовником є обов'язковим.

    2.23. Після розміщення ТС замовник подає до виконавчого
    органу сільської, селищної, міської ради або відповідної районної
    державної адміністрації письмову заяву за формою, наведеною у
    додатку 2 до цього Порядку, у якій зазначає, що він виконав вимоги
    паспорта прив'язки.

    2.24. Паспорт прив'язки виготовляється у двох примірниках.
    Один примірник зберігається у замовника ТС, другий - у
    відповідному органі з питань містобудування та архітектури.

    2.25. Відомості паспорта прив'язки вносяться органом з питань
    містобудування та архітектури виконавчого органу відповідної ради
    або відповідної районної державної адміністрації в інформаційну
    базу містобудівного кадастру (для стаціонарних ТС).

    2.26. Дія паспорта прив'язки призупиняється за таких умов:
    необхідність проведення планових ремонтних робіт на земельній
    ділянці, на якій розміщена ТС, - з обов'язковим попередженням
    власника ТС за 1 місяць та наданням тимчасового місця для
    розміщення такої ТС;
    необхідність проведення аварійних ремонтних робіт на
    земельній ділянці, на якій розміщена ТС, - без попередження.

    2.27. Дія паспорта прив'язки ТС анулюється за таких умов:
    недотримання вимог паспорта прив'язки при її встановленні;
    невстановлення ТС протягом 6 місяців з дати отримання
    паспорта прив'язки;
    надання недостовірних відомостей у документах, зазначених у
    пункті 2.6 цього Порядку, під час підготовки паспорта прив'язки
    ТС.

    2.28. У разі проведення балансоутримувачем планових ремонтних
    робіт або аварійних ремонтних робіт на інженерних мережах власнику
    ТС надається тимчасове місце для розміщення ТС з перенесенням ТС
    (у тому числі з перенесенням на попереднє місце) за рахунок
    балансоутримувача цих мереж у місячний строк (при аварійних
    роботах - тижневий строк) з дати прийняття рішення (розпорядження,
    наказу) виконавчим органом відповідної ради або районної державної
    адміністрації про призупинення дії паспорта прив'язки.
    На період до надання замовнику тимчасового місця розташування
    ТС така ТС розташовується в межах місця проведення ремонтних
    робіт.

    2.29. Підставами для відновлення дії паспорта прив'язки ТС є
    завершення планових ремонтних робіт або аварійних ремонтних робіт.

    2.30. У разі закінчення строку дії, анулювання паспорта
    прив'язки, самовільного встановлення ТС така ТС підлягає
    демонтажу.

    2.31. Розміщення ТС самовільно забороняється.

    2.32. Власники (користувачі) ТС зобов'язані підтримувати
    належний експлуатаційний стан ТС та відповідного технологічного
    обладнання, що використовується разом з ТС.

    2.33. У разі коли власник (користувач) має намір змінити її
    естетичний вигляд, він звертається до відповідного органу з питань
    містобудування та архітектури з письмовою заявою щодо внесення
    змін до паспорта прив'язки у частині ескізів фасадів. Орган з
    питань містобудування та архітектури розглядає нові ескізи фасадів
    ТС впродовж десяти робочих днів з дня подання такої заяви та за
    відсутності обґрунтованих заперечень керівник (заступник) органу з
    питань містобудування та архітектури візує нові ескізи фасадів ТС.

    2.34. Режим роботи ТС встановлюється суб'єктом господарювання
    відповідно до законодавства.

    2.35. Документація щодо встановлення ТС, видана до набрання
    чинності цим Порядком, дійсна до закінчення її терміну дії.

    Директор Департаменту
    містобудування, архітектури
    та планування територій І.А.Соколов


    Додаток 1
    до Порядку розміщення
    тимчасових споруд
    для провадження
    підприємницької діяльності


    ПАСПОРТ
    прив'язки
    _______________________________
    (назва ТС)


    Замовник ________________________________________________________
    (найменування, П.І.Б., реквізити замовника)

    Примірник N * ______________

    Реєстраційний N _____________

    Паспорт прив'язки виданий _______________________________________
    (керівник (заступник керівника) органу
    з питань містобудування та архітектури
    виконавчого органу сільської, селищної,
    міської ради, районної державної
    адміністрації)

    Паспорт прив'язки дійсний до "__" _____ 20___ року

    Паспорт прив'язки продовжено до "__" _____ 20___ року

    _________________ _______________ ____________________
    (посада) (підпис) (прізвище, ініциали)

    М.П.

    Дата видачі ____ ____________ 20____ року


    ЕСКІЗИ
    фасадів ТС
    у кольорі М 1: 50 (для стаціонарних ТС)

    М 1:50

    ---------------------------------
    | |
    | |
    | Місце креслення |
    | |
    | |
    ---------------------------------

    СХЕМА
    розміщення ТС

    Площа земельної ділянки згідно з документами на
    землекористування ____ га

    М 1:500

    ---------------------------------
    | |
    | |
    | Місце креслення |
    | |
    | |
    ---------------------------------

    Експлікація:
    місце розташування ТС;
    червоні лінії;
    лінії регулювання забудови;
    місця підключення до інженерних мереж.

    Умовні позначення:
    _______________

    * Паспорт прив'язки складається у 2-х примірниках. Перший
    примірник надається замовнику, другий примірник зберігається в
    органі містобудування та архітектури, який видав паспорт
    прив'язки.

    ------------------------------------------------------------------
    |________ _____________________________________________ |
    |(підпис) (прізвище, ініціали керівника (заступника) |
    | підприємства, установи, організації |
    | розробника) |
    | |
    |М.П. |
    | |
    |Дата складання ____ ____________ 20____ року |
    ------------------------------------------------------------------


    Додаток 2
    до Порядку розміщення
    тимчасових споруд
    для провадження
    підприємницької діяльності


    ЗАЯВА


    Заявник (суб'єкт господарювання) ____________________________

    Цією заявою повідомляю, що вимоги паспорта прив'язки
    тимчасової споруди для провадження підприємницької діяльності,
    виданого ______________ від _____ N _____, виконані у повному
    обсязі.

    _________________________________________________________________
    (П.І.Б. керівника підприємства, установи,
    організації або П.І.Б. фізичної особи - підприємця,
    підпис, дата, печатка (за наявності))
     
    Рішення Київської міської ради № 35/6251 від 22 вересня 2011 року Про внесення змін і доповнень до деяких рішень Київської міської ради

    Керуючись законами України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про благоустрій населених пунктів", "Про столицю України — місто-герой Київ", з метою впровадження Програми економічних реформ в Україні на 2010—2014 роки Президента України, забезпечення правових, економічних, екологічних, соціальних і організаційних засад благоустрою міста Києва та створення умов, сприятливих для життєдіяльності людини, Київська міська рада

    ВИРІШИЛА:

    1. Внести нижченаведені зміни до рішення Київської міської ради від 25.12.08 № 1051/1051 "Про Правила благоустрою міст Києва":
    1.1. У пункті 3 рішення слова "Головному управлінню контролю за благоустроєм міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)" замінити словами "Головному управлінню контролю за благоустроєм виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)".
    1.2. Пункт 7 рішення викласти в такій редакції:
    "Рішення Київської міської ради від 26.09.02 № 47/207 "Про встановлення Правил благоустрою, паркування транспортних засобів, тиші в громадських місцях, торгівлі на ринках у м. Києві" та рішення виконавчого комітету Київської міської ради народних депутатів від 04.02.80 № 125 "Про порядок виконання робіт по підземних спорудах та надземному інженерному обладнанню міста" вважати такими, що втратили чинність".
    1.3. Додаток № 5 до Правил благоустрою м. Києва, затверджених рішенням Київської міської ради від 25.12.08 № 1051/1051 (Лист-погодження до дозволу (ордера)) виключити.
    1.4. Скасувати дозвіл (ордер) па порушення благоустрою — додаток № 6 до Правил благоустрою м. Києва, затверджених рішенням Київської міської ради від 25.12.08 № 1051/1051, та затвердити новий документ — контрольна картка на тимчасове порушення благоустрою згідно з формою, що додасться.
    2. До Правил благоустрою міста Києва (далі — Правила), затверджених рішенням Київської міської ради від 25.12.08 № 1051/1051 "Про Правила благоустрою міста Києва", внести такі зміни та доповнення:
    2 1. У тексті Правил слова "Головне управління контролю за благоустроєм міста Києва" замінити словами "Головне управління контролю за благоустроєм" у відповідних відмінках.
    2.2. Після абзацу 16 розділу І ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ додати такі абзаци: "Контрольна картка на тимчасове порушення благоустрою — документ встановленої форми згідно з додатком до цих Правил, па підставі якого здійснюються фіксація та контроль за порушенням існуючого благоустрою та його відновленням при виконанні земельних і будівельних робіт та капітальних ремонтів на території міста Києва.
    Контрольна картка на тимчасове порушення благоустрою в залежності від виду, обсягу та терміну робіт може бути планова або аварійна.
    Контрольна картка вводиться на період створення електронної бази даних на тимчасове порушення благоустрою та його відновлення.
    Після створення електронної бази даних підставою на порушення благоустрою буде наявність реєстрації в електронній базі даних звернення заявника (виконавця робіт) на порушення благоустрою та його відновлення. Контрольна картка в паперовому вигляді видаватися не буде".
    2.3. У тексті Правил слова "дозвіл (ордер) па порушення благоустрою" у всіх відмінках замінити словами "контрольна картка на тимчасове порушення благоустрою" у відповідних відмінках.
    2.4. У підпункті 2.1.3 пункту 2.1 розділу II ПОРЯДОК ЗДІЙСНЕННЯ БЛАГОУСТРОЮ ТА УТРИМАННЯ ТЕРИТОРІЙ ОБ'ЄКТІВ БЛАГОУСТРОЮ слова "над або під інженерними мережами та технічними засобами телекомунікацій" замінити словами "в охоронній зоні інженерних комунікацій".
    2.5'. Підпункт 3.1.6 пункту 3.1 розділу III ВИМОГИ ДО ВПОРЯДКУВАННЯ ТЕРИТОРІЙ ПІДПРИЄМСТВ, УСТАНОВ, ОРГАНІЗАЦІЙ ТА ПРИСАДИБНИХ ДІЛЯНОК викласти у такій редакції:
    "3.1.6. Благоустрій присадибної ділянки проводиться її власником або користувачем цієї ділянки.
    Власник або користувач присадибної ділянки може на умовах договору, укладеного з органом виконавчої влади чи органом місцевого самоврядування, забезпечувати належне утримання території загального користування, прилеглої до його присадибної ділянки".
    2.6. Підпункт 12.1.3 пункту 12.1 розділу XII ПРОВЕДЕННЯ ЗАГАЛЬНОМІСЬКИХ ЗАХОДІВ викласти у такій редакції:
    "12.1.3. До проведення масового заходу організатори зобов'язані укласти із відповідними підприємствами угоди щодо забезпечення прибирання місця його проведення та вивозу сміття. Чинність цих Правил поширюється також на сезонну торгівлю, ярмарки, провадження яких визначається розпорядженнями виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) чи розпорядженнями районних у місті Києві державних адміністрацій".
    2.7. Підпункт 13.3.1 пункту 13.3 розділу XIII РОЗМІЩЕННЯ ТА УТРИМАННЯ МАЛИХ АРХІТЕКТУРНИХ ФОРМ ТА ТИМЧАСОВИХ СПОРУД, викласти у такій редакції:
    "13.3.1. Демонтаж, перевезення, зберігання самовільно встановлених малих архітектурних форм та тимчасових споруд, власники яких ухиляються від демонтажу або власники яких не відомі, здійснюються Головним управлінням контролю за благоустроєм та підпорядкованими йому підприємствами за кошти міського бюджету з наступним відшкодуванням усіх витрат власником тимчасової споруди, винним у порушенні благоустрою".
    2.8. Підпункт 13.3.3 пункту 13.3 розділу XIII викласти в такій редакції:
    "13.3.3. Демонтаж самовільно розміщених малих архітектурних форм та тимчасових споруд здійснюється в нижченаведеному порядку.
    У разі виявлення самовільно розміщеної тимчасової споруди (малої архітектурної форми) без відповідної, оформленої в установленому порядку дозвільної документації, або з частково оформленою дозвільною документацією, Головним управлінням контролю за благоустроєм вноситься припис його власнику з вимогою усунення порушень шляхом проведення демонтажу цієї споруди протягом трьох робочих днів.
    Протягом зазначеного терміну власник зобов'язаний за власний рахунок здійснити демонтаж самочинно розміщеної тимчасової споруди (малої архітектурної форми) та провести відновлення порушеного благоустрою на місці розміщення тимчасової споруди (малої архітектурної форми).
    У разі невиконання власником вимог припису Головне управління контролю за благоустроєм здійснює демонтаж самовільно розміщеної тимчасової споруди (малої архітектурної форми) за рахунок коштів міського бюджету з подальшим відшкодуванням усіх витрат власником, винним у порушенні благоустрою.
    Для проведення демонтажу створюється комісія у складі представників Головного управління контролю за благоустроєм, КП "Київблагоустрій", управління (відділу благоустрою районної в місті Києві державної адміністрації), представника міліції (за згодою) та особи (у разі її присутності), яка здійснила самовільне розміщення тимчасової споруди (малої архітектурної форми). Комісія складає акт зовнішнього огляду (акт демонтажу) тимчасової споруди (малої архітектурної форми) у трьох примірниках, що має містити такі дані:
    дата, час, адреса розташування тимчасової споруди (малої архітектурної форми) і підстава для її демонтажу;
    —  прізвище, ім'я, по батькові та посади членів комісії;
    —  посада, місце роботи, прізвище, ім'я, по батькові особи, яка бере участь у демонтажі та перевезенні тимчасової споруди (малої архітектурної форми);
    —  опис тимчасової споруди (малої архітектурної форми) (геометричні параметри, матеріал, наявність підключення до мереж електро- та водопостачання), перелік візуально виявлених недоліків, пошкоджень з обов'язковою фотофіксацією з усіх боків".
    2.9. Підпункт 13.3.5 пункту 13.3 розділу ХІІІ доповнити абзацом такого змісту:
    "У разі, якщо протягом шести місяців з дати демонтажу від власника або його представника не надходить заява про повернення демонтованої тимчасової споруди (малої архітектурної форми), зазначене майно може бути реалізоване за ціною, визначеною незалежною експертною оцінкою. Різниця коштів від реалізації майна, що перевищує суму, витрачену на роботи з демонтажу, перевезення, розвантаження та зберігання тимчасової споруди, повертається боржнику".
    2.10. Назву розділу XV викласти у такій редакції:
    "XV. ПОРЯДОК ОФОРМЛЕННЯ КОНТРОЛЬНОЇ КАРТКИ НА ТИМЧАСОВЕ ПОРУШЕННЯ БЛАГОУСТРОЮ, її ЗУПИНЕННЯ, ПОДОВЖЕННЯ І ЗАКРИТТЯ".
    2.11. Пункт 15.1.1 пункту 15.1 розділу XV викласти у такій редакції:
    "15.1.1. Підставою на порушення існуючого благоустрою та його відновлення у місті Києві є контрольна картка на тимчасове порушення благоустрою. Контрольна картка на тимчасове порушення благоустрою та його відновлення на період виконання земляних і монтажних робіт, пов'язаних з прокладанням, перекладанням, ремонтом, у тому числі ліквідації аварій інженерних мереж і споруд, будівництвом і ремонтом будинків, транспортних магістралей, доріг, площ, інженерних вишукувань, благоустроєм та озелененням територій, надається па підставі письмового звернення замовника (забудовника), в якому повинні бути вказані адреса, назва та характеристика виконуваних робіт. До листа додається заявка встановленої форми (інформація про виконавця робіт і замовника)".
    2.12. Підпункт 15.1.2 пункту 15.1 Розділу XV виключити.
    2.13. Підпункт 15.2.3 пункту 15.2 Розділу XV викласти у такій редакції:
    "15.2.3. Заявка та надані документи опрацьовуються в Головному управлінні контролю за благоустроєм і за результатами видається контрольна картка на тимчасове порушення благоустрою".
    2.14. Підпункт 15.2.4 пункту 15.2 Розділу XV викласти у такій редакції:
    "15.2.4. Протягом одного календарного дня з дати отримання контрольної картки на тимчасове порушення благоустрою, заявник зобов'язаний поінформувати в письмовій формі про початок виконання заявлених робіт районну у місті Києві державну адміністрацію за місцем проведення робіт, а також власника (балансоутримувача) земельної ділянки та підприємства, організації та установи, повідомлення яких передбачено нормативно-правовими актами".
    2.15. Підпункт 15.2.5 пункту 15.2 розділу XV виключити.
    2.16. Підпункт 15.2.11 пункту 15.2 розділу XV виключити.
    2.17. Підпункт 15.4.4 пункту 15.4 розділу XV викласти у такій редакції:
    "15.4.4. Після визначення обсягу порушеного благоустрою при ліквідації аварії виконавець робіт зобов'язаний оформити в Головному управлінні контролю за благоустроєм аварійну контрольну картку на тимчасове порушення благоустрою. В аварійній контрольній картці на тимчасове порушення благоустрою визначається термін виконання робіт, пов'язаних з ліквідацією аварії,— не більше п'яти діб та термін відновлення благоустрою — не більше трьох діб.
    При відновленні порушеного благоустрою території роботи з відновлення покриття тротуарів та проїжджої частини, що порушено, виконуються за рахунок балансоутримувача (власника) інженерних мереж за типом існуючого після усунення наслідків аварії на мережах, які обслуговуються комунальними службами міста, за умови погодження з Головним управлінням містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Головним управлінням контролю за благоустроєм та КП "Київавтодор" і відповідними балансоутримувачами територій".
    2.18. Підпункт 15.4.8 пункту 15.4 розділу XV викласти у такій редакції:
    "15.4.8. У разі невиконання робіт по відновленню порушеного благоустрою у визначені в аварійній контрольній картці на тимчасове порушення благоустрою терміни, виконавець робіт притягається до адміністративної відповідальності, а Головне управління контролю за благоустроєм переводить аварійну контрольну картку на тимчасове порушення благоустрою у планову контрольну картку на тимчасове порушення благоустрою та визначає новий термін відновлення благоустрою, про що інформує виконавця робіт".
    2.19. Абзац 6 підпункту 15.5.1 пункту 15.5 розділу XV виключити.
    2.20. Підпункт 20.2.10 пункту 20.2 розділу XX. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ГРОМАДЯН ТА ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ЗА ПОРУШЕННЯ У СФЕРІ БЛАГОУСТРОЮ викласти у такій редакції:
    "20.2.10. Головне управління контролю за благоустроєм здійснює заходи щодо проведення демонтажу самовільно розміщених тимчасових споруд (малих архітектурних форм) та елементів благоустрою на території міста Києва па підставі заявок балансоутримувачів об'єктів благоустрою, рішень комісії з питань впорядкування розміщення тимчасових споруд (малих архітектурних форм) на території міста Києва, створеної розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), а також приписів прокурора та рішень суду за рахунок коштів міського бюджету з наступним відшкодуванням усіх витрат власником тимчасової споруди, винним у порушенні благоустрою. Демонтаж тимчасових споруд (малих архітектурних форм) та елементів благоустрою на підставі заявок власника цієї споруди здійснюється за рахунок останнього".
    2.21. Абзац перший підпункту 20.2.11 розділу XX викласти у такій редакції:
    "У разі виявлення силами Головного управління контролю за благоустроєм самовільно розміщених тимчасових споруд (малих архітектурних форм) та елементів благоустрою, його власнику вноситься припис з вимогою усунення порушень шляхом проведення їх демонтажу протягом трьох робочих днів".
    3. Зобов'язати Головне управління контролю за благоустроєм виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) до 01 червня 2012 року створити електронну базу даних на тимчасове порушення та його відновлення.
    4. Це рішення набуває чинності з дня йото офіційного опублікування у газеті Київської міської ради "Хрещатик".
    5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію Київської міської ради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу.

    Київський міський голова Л. Черновецький

     
    Рішення Київської міської ради Про затвердження Порядку визначення обсягів пайової участі (внеску) власників тимчасових споруд (малих архітектурних форм) в утриманні об’єктів благоустрою м. Києва та внесення змін до деяких рішень Київської міської ради

    Відповідно до законів України “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про благоустрій населених пунктів”, Правил благоустрою міста Києва, затверджених рішенням Київської міської ради від 25.12.2008 №1051/1051 (із змінами та доповненнями), Положення про порядок розміщення тимчасових споруд у м. Києві, затвердженого рішенням Київської міської ради від 21.05.2009 №462/1518 (із змінами та доповненнями), Київська міська рада


    ВИРІШИЛА:


    1. Затвердити Порядок визначення обсягів пайової участі (внеску) власників тимчасових споруд (малих архітектурних форм) в утриманні об’єктів благоустрою м. Києва, згідно з додатком.


    2. Внести зміни до Положення про порядок розміщення тимчасових споруд у м. Києві, затвердженого рішенням Київської міської ради від 21.05.2009 № 462/1518:
    2.1. Абзац четвертий підпункту 5.1.9 пункту 5 викласти у такій редакції:
    “довідку про сплату пайової участі (внеску), видану Головним управлінням містобудування відповідно Порядку визначення обсягів пайової участі (внеску) власників тимчасових споруд (малих архітектурних форм) в утриманні об’єктів благоустрою м. Києва”.
    2.2. Абзац другий підпункту 13.13 пункту 13 викласти у такій редакції:
    “При видачі Тимчасового ордера на розміщення ТС власник розміщених ТС додатково подає документ, що підтверджує оплату за договором на пайову участь (внесок), укладеного відповідно до Порядку визначення обсягів пайової участі (внеску) власників тимчасових споруд (малих архітектурних форм) в утриманні об’єктів благоустрою м. Києва, що затверджується Київською міською радою.”.


    3. Затвердити зміни до Положення про Головне управління містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), що є додатком № 9 до рішення Київської міської ради від 10 липня 2003 р. № 584/744 (із змінами та доповненнями):
    3.1. Пункт 6 доповнити підпунктом 6.34 такого змісту:
    “6.34. Готує розрахунки обсягів пайової участі (внеску) в утриманні об’єктів благоустрою власників тимчасових споруд (малих архітектурних форм) в м. Києві та укладає відповідні договори”.
    3.2. Відповідно в пункті 6 підпункт 6.34 вважати підпунктом 6.35.


    4. Це рішення набирає чинності з дня його опублікування.


    5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію Київської міської ради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку.


    Київський міський голова 
    Л. Черновецький

    Додаток до рішення Київської міської ради від 24.02.2011 № 56/5443

     
    Рішення Київради «Про запровадження принципу організаційної єдності з видачі дозволів на розміщення тимчасових споруд»

    КИЇВСЬКА МІСЬКА РАДА
    III сесія VI скликання
    РІШЕННЯ
    від 21 травня 2009 року N 462/1518
    Про запровадження принципу організаційної єдності з видачі дозволів на розміщення тимчасових споруд


    Відповідно до статті 9 Земельного кодексу України, статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 22 Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ», Закону України «Про основи містобудування», Закону України «Про планування і забудову територій», Правил забудови м. Києва, затверджених рішенням Київради від 27.01.2005 N 11/2587, та на виконання Указу Президента України «Про додаткові заходи щодо соціально-економічного розвитку міста Києва» від 24.04.2009 N 266/2009 для впорядкування розміщення, облаштування та утримання тимчасових споруд у м. Києві Київська міська рада вирішила:

    1. Затвердити Положення про порядок розміщення тимчасових споруд у м. Києві, що додається.

    2. Виконавчому органу Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації):

    2.1. Головному управлінню економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) протягом 2009 року визначити у встановленому порядку замовника розробки Комплексної схеми розміщення тимчасових споруд з урахуванням наявних тимчасових споруд та забезпечити її розробку і затвердження Київською міською радою.

    2.2. Привести у відповідність до цього рішення всі розпорядження, що регулюють питання розміщення тимчасових споруд.

    2.3. Головному фінансовому управлінню виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) забезпечити фінансування розробки Комплексної схеми розміщення тимчасових споруд у межах бюджетних призначень головних розпорядників коштів міського бюджету м. Києва на 2009 рік.

    2.4. Головному управлінню містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) безкоштовно видавати дозволи на розміщення тимчасових споруд суб’єктам господарської діяльності.
    Дозволи на розміщення тимчасових споруд видаються на строк до 10 років.

    3. Особам, що здійснюють господарську діяльність в тимчасових спорудах (у тому числі малих архітектурних формах), проводити заходи щодо благоустрою, озеленення та підтримання в належному санітарно-технічному стані тимчасових споруд (у тому числі малих архітектурних форм) та прилеглої до них території, укладаючи відповідні договори з організаціями, що мають для цього спеціалізовану техніку та фаховий персонал.

    4. Заборонити розміщення тимчасових споруд на територіях закладів середньої та дошкільної освіти та на Майдані Незалежності.

    5. Внести зміни до рішення Київської міської ради від 08.11.2001 N 95/1529 «Про питання передачі земельних ділянок в оренду в межах червоних ліній в м. Києві» (із змінами і доповненнями, внесеними рішеннями Київської міської ради від 11.07.2002 N 126/126 та від 26.09.2002 N 5/165), а саме:

    5.1. У назві рішення, преамбулі, пункті 1 та назві додатка до рішення слова «передачі земельних ділянок в оренду» доповнити словами «та надання в постійне користування».

    5.2. Додаток до рішення доповнити пунктом 2 такого змісту:
    «2. Земельні ділянки в межах червоних ліній можуть надаватись у постійне користування суб’єктам господарювання для розміщення тимчасових споруд (у тому числі малих архітектурних форм), окремих елементів транспортної інфраструктури відповідно до Земельного кодексу України».

    5.3. Пункт 2 додатка до рішення вважати відповідно пунктом 3.

    6. Внести зміни до Правил забудови м. Києва, затверджених рішенням Київської міської ради від 27.01.2005 N 11/2587, виклавши підпункт 13.2 розділу 13 у такій редакції:

    «13.2. Розміщення тимчасових споруд (у тому числі малих архітектурних форм) у м. Києві.

    13.2.1. Розміщення тимчасових споруд у м. Києві здійснюється відповідно до Положення про порядок розміщення тимчасових споруд у м. Києві, затвердженого у встановленому порядку Київською міською радою.

    13.2.2. Дозволи на розміщення тимчасових споруд видаються Головним управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)».

    7. Пункт 3.1 рішення Київської міської ради від 25.12.2008 N 944/944 «Про врегулювання питання користування земельними ділянками в місті Києві» виключити.

    8. Тимчасово призупинити до 01.01.2011 дію абзацу другого підпункту 13.1.1 пункту 13.1 Правил благоустрою міста Києва, затверджених рішенням Київради від 25.12.2008 N 1051/1051 «Про Правила благоустрою міста Києва», а саме: слова «чинного договору про сплату пайової участі у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури м. Києва, виданого Головним управлінням економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та…».

    9. Виключити з абзацу другого підпункту 13.1.1 пункту 13.1 Правил благоустрою міста Києва, затверджених рішенням Київської міської ради від 25.12.2008 N 1051/1051 «Про Правила благоустрою міста Києва», а саме: слова «…квитанції про сплату збору за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери послуг».

    10. Встановити, що це рішення набуває чинності з дня його офіційного опублікування.

    11. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію Київради з питань земельних відносин, містобудування та архітектури та постійну комісію Київради з питань торгівлі, підприємництва, громадського харчування та послуг.

    Київський міський голова Л. Черновецький


    Додаток
    до рішення Київської міської ради

    від 21 травня 2009 р. N 462/1518

    ПОЛОЖЕННЯ
    про порядок розміщення тимчасових споруд у м. Києві


    1. Загальні положення

    1.1. Положення про порядок розміщення тимчасових споруд у м. Києві (далі – Положення) розроблене відповідно до Земельного кодексу України, законів України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», «Про основи містобудування», «Про планування і забудову територій», «Про столицю України – місто-герой Київ», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про благоустрій населених пунктів», указів Президента України від 28.04.2007 N 363/2007 «Про деякі заходи щодо вдосконалення регулювання підприємницької діяльності» та від 03.09.2007 N 816/2007 «Про Концепцію вдосконалення державного регулювання господарської діяльності», рішень Київради від 27.01.2005 N 11/2587 «Про Правила забудови м. Києва», від 16.06.2005 N 439/3015 «Про врахування громадських інтересів та захист прав громадян при проведенні містобудівної діяльності в м. Києві».

    1.2. Це Положення визначає основні вимоги щодо розміщення, облаштування та утримання тимчасових споруд у м. Києві.

    2. Терміни та поняття
    У Положенні наведені нижче терміни вживаються у такому значенні:

    2.1. Тимчасова споруда (далі за текстом – ТС) – споруда, призначена для здійснення торгівлі, надання послуг, для задоволення побутових та споріднених з ними потреб населення міста, яка виготовляється з полегшених збірних конструкцій тощо.

    За цим Положенням до тимчасових споруд відносяться:

    окремі елементи благоустрою – альтанки, у тому числі бюветні комплекси артезіанського водопостачання, спортивно-фізкультурне обладнання, окремо встановлені засоби зовнішньої реклами, дитячі ігрові комплекси, кабіни для перевдягання, душові кабіни та пристрої для миття ніг (розташовані на пляжах та в зонах відпочинку), окремі вхідні групи, гаражі тощо;

    окремі елементи транспортної інфраструктури – паркомати, антипарковочні пристрої, окремо встановлені інформаційні вказівники та/або засоби візуальної інформації, елементи облаштування зупинок громадського транспорту, зупинки громадського транспорту, зупинкові комплекси, мобільні паркувальні системи тощо;

    споруди функціонального призначення – майданчики з контейнерами для сміття, мобільні туалетні кабіни, туалетні модулі, туалети контейнерного типу, телефонні будки та пристрої, стенди (крім рекламних), кіоски, павільйони, намети, холодильне обладнання, ларі, ларьки (в тому числі ті, що розміщуються в підземних переходах), палатки для сезонного продажу товарів, авторозвозки, автокафе, автоцистерни, лавки-автопричепи, візки, спеціальне торговельно-технологічне обладнання, розноски, лотки, торговельні ряди, торговельні автомати, літні майданчики, тимчасові майданчики, сезонні майданчики, дебаркадери тощо.

    2.2. Дозвіл на розміщення ТС – це документ, виданий Головним управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), який дає право на розміщення ТС.

    2.3. Заявник – суб’єкт господарювання, який має намір розмістити ТС.

    2.4. Комплексна схема розміщення ТС (далі за текстом – Комплексна схема) -текстові та графічні матеріали з розміщення ТС із врахуванням визначених типів та функціонального призначення ТС.

    2.5. Паспорт прив’язки ТС (далі за текстом – паспорт) – документ, що включає план прив’язки ТС на чинній топографо-геодезичній основі М 1:500, текстові та графічні матеріали щодо архітектурно-планувального, колористичного вирішення інженерного забезпечення об’єкта та схему благоустрою прилеглої території.

    2.6. Типові ТС – це зразки ТС, схвалені архітектурно-містобудівною радою, затверджені наказом Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).
    У виняткових випадках допускається використання ТС за індивідуальним проектом за умови його погодження з Головним управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

    3. Порядок розміщення ТС в м. Києві
    3.1. Підставою для розміщення ТС є дозвіл на розміщення ТС, виданий Головним управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

    3.2. Суб’єкт господарювання має право вибору способу отримання дозволу на розміщення ТС:

    3.2.1. Оформити у встановленому законом порядку право на земельну ділянку та звернутися в Головне управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) за отриманням дозволу на розміщення ТС.

    3.2.2. Звернутися до КП «Київське інвестиційне агентство» з питань впорядкування розміщення ТС.

    3.3. Комунальне підприємство виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) «Київпастранс» та Комунальна служба перевезень забезпечують переоформлення дозвільної документації щодо розміщених зупинкових комплексів відповідно до цього Положення.

    3.4. Для отримання дозволу на розміщення ТС необхідно подати такі документи:

    3.4.1. Заяву про намір розмістити ТС із зазначенням функціонального призначення, розмірів та місця розташування ТС.

    3.4.2. Панорамну фотофіксацію земельної ділянки та навколишнього міського середовища.
    3.4.3. Затверджений паспорт прив’язки ТС (у разі наявності).

    3.4.4. Правоустановчі документи на земельну ділянку (у разі наявності).

    3.5. Головне управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) протягом двадцяти п’яти робочих днів опрацьовує заяву та надає висновок щодо можливості розміщення ТС.

    3.6. Після отримання висновку заявник має право оформлювати дозвіл за умови виконання вимог, зазначених у висновку.

    3.7. Дозвіл на розміщення ТС видається Головним управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) безкоштовно та дає право на розміщення ТС терміном до десяти років.

    3.8. Перенесення ТС на інше місце можливе у разі зміни містобудівної ситуації, яка унеможливлює розташування ТС у місці її знаходження, а також у випадках аварійних ситуацій з наступним внесенням відповідних коригувань у Комплексну схему.

    3.9. Головне управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) після видачі дозволу на розміщення ТС передає відповідну інформацію організації-розробнику Комплексної схеми для внесення відповідних даних та до Головного управління контролю за благоустроєм м. Києва.

    4. Комплексна схема розміщення ТС

    4.1. Комплексна схема затверджується Київською міською радою після схвалення архітектурно-містобудівною радою при Головному управлінні містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та розміщується на офіційному сайті КМДА з постійним її оновленням протягом доби із дня внесення змін.

    4.2. Замовник Комплексної схеми за погодженням з Головним управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) постійно вносить зміни до Комплексної схеми на підставі звернень заявників, пропозицій структурних підрозділів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), власних інвестиційних досліджень.

    5. Сезонна торгівля

    5.1. Отримання дозволу на розміщення сезонного майданчика чи пересувного лотка відбувається на загальних засадах.

    5.2. Розміщення сезонних майданчиків під час проведення державних та загальноміських заходів здійснюється відповідно до розпоряджень виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) за погодження Головного управління торгівлі та побуту.

    6. Благоустрій територій ТС

    6.1. Заявник є відповідальним за утримання ТС у належному експлуатаційному та санітарно-технічному стані.

    6.2. Роботи з благоустрою прилеглих до ТС територій є обов’язковим заходом при розміщенні ТС та виконуються відповідно до паспорта прив’язки (або проектної документації) та Комплексної схеми.

    6.3. Заявникам, у випадку відсутності правовстановлюючих документів на земельні ділянки під ТС, укласти інвестиційні договори з балансоутримувачем територій з питань впорядкування розміщення ТС для здійснення заходів з покращення благоустрою м. Києва.

    6.4. Заявник обов’язково повинен передбачити заходи щодо запобігання пошкодженню об’єктів благоустрою, укладання угод на вивезення відходів, забезпечення контролю за організацією постійного прибирання закріплених і прилеглих територій (діаметром 10 м навколо), забезпечення догляду за газонами та зеленими насадженнями, якщо такі є на закріпленій території, своєчасного вивезення вмісту належних заявникові контейнерів та урн для сміття.

    6.5. До ТС має бути передбачений зручний під’їзд автотранспорту для розвантаження або навантаження товарів, що не створює перешкод для проходу пішоходів, посадки та висадки пасажирів міського пасажирського транспорту. Забороняється складування тари, матеріалів, різних конструкцій та відходів на дахах ТС і прилеглих територіях.

    6.6. Не допускається закриття ордеру на право тимчасового порушення благоустрою та його відновлення у зв’язку з виконанням робіт із розміщення ТС без виконання робіт з благоустрою прилеглої території.

    7. Проведення робіт по встановленню ТС

    7.1. Підставою для проведення робіт щодо монтажу ТС є ордер на право тимчасового порушення благоустрою та його відновлення у зв’язку з виконанням робіт, виданий Головним управлінням контролю за благоустроєм м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

    7.2. Заявник звертається до Головного управління контролю за благоустроєм м. Києва за видачею ордера на право тимчасового порушення благоустрою та його відновлення у зв’язку з виконанням робіт із розміщення ТС.

    7.3. Ордер видається за наявності у заявника дозволу на розміщення ТС, виданого Головним управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

    7.4. Головне управління контролю за благоустроєм м. Києва протягом 15 робочих днів надає ордер на право тимчасового порушення благоустрою та його відновлення у зв’язку з виконанням робіт із розміщення ТС.

    7.5. Використання ТС за призначенням дозволяється після закриття в установленому порядку ордера на право тимчасового порушення благоустрою та його відновлення та прийняття ТС в експлуатацію.

    7.6. ВАТ «АК «Київводоканал» та АЕК «Київенерго» проводять підключення ТС до інженерних мереж (водо- та енергопостачання) тільки за наявності ордера на право тимчасового порушення благоустрою та його відновлення у зв’язку з виконанням робіт щодо розміщення ТС та дозволу на розміщення ТС, виданого Головним управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

    8. Контроль за розміщенням та утриманням ТС

    8.1. Контроль за розміщенням та утриманням ТС здійснюється Головним управлінням контролю за благоустроєм міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) в межах своїх повноважень.

    8.2. Демонтажу підлягають:

    8.2.1. ТС, для яких закінчився термін дії дозволу на розміщення ТС і заявнику відмовлено у його подовженні.

    8.2.2. Самовільно встановлені ТС.

    8.2.3. ТС, які не відповідають затвердженому паспорту прив’язки.

    8.3. Демонтаж, перевезення, зберігання ТС здійснюється Головним управлінням контролю за благоустроєм міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та підпорядкованими йому організаціями за кошти міського бюджету в порядку, визначеному чинним законодавством.

    8.4. Інформація про самовільно розміщені ТС надається також в органи Державної податкової служби та органи внутрішніх справ для вжиття відповідних заходів.

    8.5. Демонтована ТС видається власнику або його представнику після оплати ним робіт з демонтажу, перевезення, розвантаження та зберігання тимчасових споруд, відновленню благоустрою на місці самовільного встановлення тимчасових споруд.

    8.6. Після закінчення тримісячного терміну зберігання примусово демонтованих ТС, власники яких не зголосилися або не сплатили вартості демонтажу, доставки та зберігання, рішення щодо їх подальшого використання приймає виконавчий орган Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація).

    Заступник міського голови -
    секретар Київради
    О. Довгий

     
    Закон України Про регулювання містобудівної діяльності
     

         Стаття 28. Малі архітектурні форми і тимчасові споруди для

                    провадження підприємницької діяльності



    1. Мала архітектурна форма - невелика споруда  декоративного,

    допоміжного   чи   іншого  призначення,  що  використовується  для

    покращення  естетичного  вигляду  громадських  місць   і   міських

    об'єктів,  організації  простору  та доповнює композицію будинків,

    будівель, їх комплексів.



    До малих архітектурних форм належать:

         1) альтанки, павільйони, навіси;

         2) паркові арки (аркади) і колони (колонади);

         3) вуличні вази, вазони і амфори;

         4) декоративні фонтани і басейни, штучні паркові водоспади;

         5) монументальна, декоративна та ігрова скульптура;

         6) вуличні меблі (лавки, лави, столи);

         7) садово-паркове освітлення, ліхтарі;

         8) сходи, балюстради;

         9) паркові містки;

         10) обладнання дитячих ігрових майданчиків;

         11) павільйони зупинок громадського транспорту;

         12) огорожі, ворота, ґрати;

         13) меморіальні споруди (надгробки, стели, обеліски тощо);

         14) рекламні та інформаційні стенди, дошки, вивіски;

         15) інші об'єкти, визначені законодавством.


    2. Тимчасова     споруда      торговельного,      побутового,

    соціально-культурного чи   іншого   призначення   для   здійснення

    підприємницької   діяльності   -   одноповерхова    споруда,    що

    виготовляється  з  полегшених  конструкцій  з урахуванням основних

    вимог до  споруд,  визначених  технічним  регламентом  будівельних

    виробів,  будівель  і  споруд,  і  встановлюється  тимчасово,  без

    улаштування фундаменту.



    2. Тимчасова споруда для здійснення  підприємницької  діяльності

    може  мати  закрите  приміщення  для тимчасового перебування людей

    (павільйон площею не більше 30 квадратних  метрів  по  зовнішньому

    контуру) або не мати такого приміщення.


    3. Розміщення    малих    архітектурних   форм   здійснюється

    відповідно до Закону України "Про благоустрій  населених  пунктів"

    ( 2807-15 ).

    4. Розміщення     тимчасових     споруд    для    провадження

    підприємницької діяльності здійснюється в  порядку,  встановленому

    центральним   органом   виконавчої  влади  з  питань  будівництва,

    містобудування та архітектури.


    Переглянути повністю Закон України Про регулювання містобудівної діяльності.

     
    Рішення Київської міської ради № 176/4988 від 28 жовтня 2010 року. Порядок розміщення тимчасових споруд у м.Києві

    На даний момент у прийнятому Рішенні виявлено стільки недосконалих, недоопрацьованих та спірних моментів, що  воно  переглядається.

    З коментарями юриста Ассоціації можна ознайомитись тут

    Повний текст Рішення можна скачати тут


    РІШЕННЯ КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

    Про деякі питання організаційної єдності з видачі ордерів на розміщення тимчасових споруд

    (малих архітектурних форм)

     Рішення Київської міської ради № 176/4988 від 28 жовтня 2010 року


    Відповідно до Земельного кодексу України, Цивільного кодексу України, законів України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про столицю України — місто-герой Київ", "Про планування і забудову територій", "Про основи містобудування", "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності", "Про за сади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правил користування ними та охорони, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30.03.94 № 198, Положення про порядок розміщення тимчасових споруд у м. Києві, затвердженого рішенням Київської міської ради "Про запровадження принципу організаційної єдності з видачі дозволів на розміщення тимчасових споруд у м. Києві" від 21.05.2009 462/1518, Правил благоустрою міста Києва, затверджених рішенням Київської міської ради від 25.12.2008 1051/1051, з метою впровадження Програми економічних реформ в Україні на 2010 — 2014 роки Президента України, вирішення соціальних проблем і забезпечення реалізації конституційного права громадян на підприємницьку діяльність, усунення дублюючих дозвільних процедур та недоліків щодо землекористування під час розміщення тимчасових споруд (малих архітектурних форм), спрощення державного регулювання та контролю, запровадження принципів прозорості та рівності сторін в дозвільних процедурах, поліпшення умов здійснення підприємницької діяльності на території міста Києва, комплексного упорядкування розміщення тимчасових споруд (малих архітектурних форм) на території міста, встановлення контролю та нагляду за їх розміщенням та забезпечення належного благоустрою міста Київська міська рада


    ВИРІШИЛА:


    1.   Визначити Головне управління містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) органом у м. Києві, який правомочний видавати ордери на розміщення тимчасових споруд (малих архітектурних форм) і який відповідає за розробку та виконання єдиної політики у сфері впорядкування розміщення тимчасових споруд (малих архітектурних форм).


    2.   Головному управлінню містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації):


    2.1.  До 15 грудня 2010 року розробити та підготувати на розгляд комісій Київської міської ради проекти рішень щодо реалізації науково-обґрунтованих загальноміських норм кількісного забезпечення населення тимчасовими спорудами (малими архітектурними формами) з урахуванням функціонального призначення з метою розвитку цієї сфери міста відповідно до статусу столиці України.


    2.2.  Підготувати до 01 грудня 2010 року належним чином оформлені матеріали інвентаризації всіх наявних тимчасових споруд (малих архітектурних форм) у м. Києві. Інформацію про інвентаризацію всіх наявних тимчасових споруд (малих архітектурних форм) у м. Києві надати єдиному оператору з розміщення тимчасових споруд для створення і формування електронної бази даних тимчасових споруд (малих архітектурних форм) в м. Києві.


    2.3.  За результатами інвентаризації не пізніше 15 грудня 2010 року: забезпечити проведення обговорення результатів інвентаризації за участю представників профільних комісій Київської міської ради з метою розробки та затвердження плану реформування встановлення тимчасових споруд, до якого мають увійти пропозиції для звернення Київської міської державної адміністрації до Міністерства регіонального розвитку та будівництва з ініціативою щодо розробки (доробки) Державних будівельних норм, які встановлюють комплекс якісних та кількісних показників і вимог, ще регламентують відносини у сфері встановлення тимчасових споруд та внесення змін до від повідних наказів, що регулюють порядок розміщення тимчасових споруд; забезпечити звернення з ініціативою щодо внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України, які регулюють порядок розміщення тимчасових споруд та з ініціативою щодо внесення змін до відповідних законів України.


    2.4.  Залучити шляхом звернення Головного управління містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) до комунальної організації, на яку покладено функції головної проектної комунальної організації з розробки, коригування Генерального плану розвитку міста Києва та моніторингу його реалізації, органів МВС України в м. Києві, МНС України в м. Києві, СЕС у м. Києві, ВАТ "АК "Київводоканал", АЕК "Київенерго", філіал "Теплові мережі Київенерго" АЕК "Київенерго", КП електромереж зовніш нього освітлення м. Києва "Київміськсвітло", ВАТ "Київгаз", ВАТ "Укртелеком", УДАІ ГУ МВС України в м. Києві, КК "Київавтодор" до співпраці в частині сприяння впровадженню Положення про порядок розміщення тимчасових споруд у м. Києві, затвердженого цим рішенням, запровадженню бази даних тимчасових споруд (малих архітектурних форм) в м. Києві та уніфікації дозвільних процедур на базі єдиного веб-порталу.


    2.5. До 15 листопада 2010 року розробити та підготувати на розгляд Київської міської ради проект Порядку вартості особистого земельного сервітуту та пропозиції щодо визначення розмірів пайової участі (внесків) інвесторів у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури м. Києва при встановленні тимчасових споруд (малих архітектурних форм) на території міста Києва.


    3.  Головному управлінню земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) в тижневий термін надати Головному управлінню містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) повну інформацію про кількість належних чином зареєстрованих до говорів оренди земельних ділянок для розміщення тимчасових споруд (малих архітектурних форм).


    4.   Головному управлінню контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації):


    4.1.     До 15 листопада 2010 року провести інвентаризацію розміщених тимчасових споруд (малих архітектурних форм).

    4.2.    До 20 листопада 2010 року надати результати інвентаризації Головному управлінню містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та Єдиному оператору з розміщення тимчасових споруд (малих архітектурних форм) у м. Києві.


    5.  Визначити Єдиним оператором з розміщення тимчасових споруд (малих архітектурних форм) у м. Києві комунальне підприємство виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) "Київське інвестиційне агентство" (код ЄДРПОУ 21655857).


    6. До 15 листопада 2010 року Єдиному оператору з розміщення тимчасових споруд (малих архітектурних форм) у м. Києві розробити та затвердити Положення про електронну базу даних тимчасових споруд (малих архітектурних форм) в м. Києві, в якому передбачити створення єдиного веб-порталу для всіх районів, служб м. Києва, які беруть участь у регулюванні відносин щодо розміщення тимчасових споруд (малих архітектурних форм).


    7.  Власникам (користувачам) тимчасових споруд (малих архітектурних форм) взяти участь у проведенні інвентаризації тимчасових споруд (малих архітектурних форм).


    8. Внести зміни до Положення про порядок розміщення тимчасових споруд у м. Києві, затвердженого рішенням Київської міської ради від 21.05.2009 № 462/1518, виклавши його

    в   редакції згідно з додатком № 1 до цього рішення.


    9.  Пункт 5 рішення Київської міської ради від 25.12.2008 № 1051/1051 "Про Правила благоустрою міста Києва" викласти у такій редакції:


    "5. Виконавчому органу Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації) відповідно до вимог законодавства та цих Правил розробити та затвердити в установленому порядку Схеми розміщення зовнішньої реклами, вуличного освітлення, архітектурно-декоративного підсвічування об'єктів благоустрою, садово-паркового оформлення території, а також інших елементів благоустрою у місті Києві".


    10. У Правила благоустрою міста Києва, затверджені рішенням Київської міської ради від 25.12.2008 № 1051/1051 (із змінами і доповненнями), внести такі зміни:


    10.1. У тексті Правил благоустрою міста Києва слова "Головне управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища" у всіх відмінках замінити словами "Головне управління містобудування та архітектури" у відповідних відмінках.



    10.2. Після абзацу 14 розділу І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ до дати такі абзаци:

    "Єдиний оператор з розміщення тимчасових споруд (малих архітектурних форм) у м. Києві — суб'єкт, визначений рішенням Київської міської ради та уповноважений здійснювати дії щодо підготовки документів для отримання Ордера на розміщення тимчасової споруди, утримання та ведення бази даних тимчасових споруд (малих архітектурних форм) та інші дії, визначені Положенням про порядок розміщення тимчасових споруд (малих архітектурних форм) у м. Києві.

    База даних тимчасових споруд (малих архітектурних форм) — автоматизована багатокористувацька система, яка містить сукупність даних про кількісні та якісні характеристики, типи та функціональне призначення тимчасових споруд (малих архітектурних форм), встановлених Комплексною схемою розміщення тимчасових споруд (малих архітектурних форм)".


    10.3. Абзац перший підпункту 13.1.1 після слів "правил користування ними та охорони, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30.03.94 № 198" доповнити словами "Положенням про порядок розміщення тимчасових споруду м. Києві, затвердженим у встановленому порядку Київською міською радою".


    10.4. Абзац другий підпункту 13.1.1 виключити.


    10.5. Підпункт 13.2.1 викласти у такій редакції:


    "13.2.1. Розміщення малих архітектурних форм та тимчасових споруд під час проведення ярмаркових, загальноміських або державних заходів здійснюється відповідно до розпоряджень виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), в яких обов'язково передбачаються заходи щодо запобігання пошкодженню об'єктів благоустрою, укладання угод на вивезення відходів, забезпечення контролю за організацією постійного прибирання закріплених і прилеглих територій, своєчасного вивезення вмісту контейнерів та урн для сміття, належного утримання туалетів і біотуалетів. Розміщення об'єктів сезонної торгівлі здійснюється відповідно до розпоряджень виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) за спільним поданням Головного управління містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та Головного управління з питань торгівлі та побуту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)".


    10.6. Підпункт 13.2.4 після слів "тимчасової споруди згідно з паспортом" доповнити словами "прив'язки тимчасової споруди (малої архітектурної форми)".


    10.7.    Абзац перший підпункту 13.2.5 доповнити реченням такого змісту: "Відповідною, оформленою в установленому по рядку, дозвільною документацією для розміщення тимчасових споруд (малих архітектурних форм) є Ордер на розміщення тимчасової споруди (в тому числі тимчасовий), виданий Головним управлінням містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)".


    10.8.    Підпункт 13.2.6 викласти у такій редакції:


    "13.2.6. Всі тимчасові споруди (малі архітектурні форми) розміщуються з дотриманням обмежень, встановлених Положенням про порядок розміщення тимчасових споруд у м. Києві, затвердженого у встановленому порядку Київською міською радою".


    10.9. Підпункт 13.3.3 викласти у такій редакції:


    "13.3.3. Демонтаж самовільно встановлених малих архітектурних форм та тимчасових споруд здійснюється в нижченаведеному порядку.


    У разі виявлення самовільно встановленої тимчасової споруди (малої архітектурної форми) Головним управлінням контролю за благоустроєм м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) вноситься припис його власнику з вимогою усунення порушень шляхом проведення демонтажу у семиденний термін.


    Власник самовільно встановленої тимчасової споруди (малої архітектурної форми) протягом семи днів з дня внесення припису може звернутися до Головного управління містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) з ініціативою усунути виявлені порушення та привести дозвільну документацію для розміщення тимчасової споруди (малої архітектурної форми) у відповідність до Положення про порядок розміщення тимчасових споруд у м. Києві, затвердженого у встановленому порядку Київською міською радою.


    У разі відсутності суперечностей з містобудівною ситуацією, при можливості надання Ордера на розміщення тимчасової споруди (малої архітектурної форми), за відповідності тим часової споруди (малої архітектурної форми) та існуючих умов її розміщення вимогам Положення про порядок розміщення тимчасових споруд у м. Києві Головне управління містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) приймає від та кого власника документи, що підтверджують наміри із зазначенням конкретних термінів усунення порушень, та ставить на одному екземплярі заявника відмітку.


    Екземпляр звернення з відміткою Головного управління містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) подається до Головного управління контролю за благоустроєм м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).


    Такий документ з відміткою Головного управління містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) є підставою для разового продовження терміну на усунення порушень шляхом демонтажу до 28 (двадцяти восьми) днів, починаючи з дня внесення припису Головним управлінням контролю за благо устроєм м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації). Продовження терміну усунення порушень шляхом демонтажу на підставі відмітки Головного управління містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) по кожній окремій тимчасовій споруді (малій архітектурній формі) допускається не більше одного разу на додаткових 15 днів.


    Комісія у складі представників Головного управління контролю за благоустроєм міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Головного управління містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), комунального підприємства "Київблагоустрій", представника міліції (за згодою), особи, яка здійснила самовільне встановлення малих архітектурних форм та тимчасових споруд (у разі її присутності), складає акт зовнішнього огляду (акт демонтажу) тимчасових споруд (малих архітектурних форм) у трьох примірниках, який містить такі дані:


    — дата, час, адреса розташування тимчасових споруд (малих архітектурних форм) і підстави для їх демонтажу;


    — прізвище, ім'я, по батькові та посади членів комісії;


    — посаду, місце роботи, прізвище, ім'я, по батькові особи, яка бере участь у демонтажі та перевезенні тимчасових споруд (малих архітектурних форм);


    — опис тимчасових споруд (малих архітектурних форм) (геометричні параметри, матеріал, наявність підключення до мереж електро- та водопостачання), перелік візуально виявлених недоліків, пошкоджень з обов'язковою фотофіксацією з усіх боків;


    — номер виданого Ордера на розміщення тимчасової споруди (в тому числі тимчасовий) (при наявності), термін його дії;


    — прізвище, ім'я, по батькові або найменування, місце проживання або місцезнаходження власника (користувача) тим часової споруди (малої архітектурної форми).


    Представник Головного управління контролю за благоустроєм міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), який входить до складу комісії з демонтажу протягом трьох днів з моменту складення акта зовнішнього огляду (акта демонтажу) повідомляє про складання акта Головному управлінню містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та Єдиному оператору з розміщення тимчасових споруд (малих архітектурних форм) у м. Києві".


    10.10.      Підпункт 13.3.4 доповнити абзацом другим такого змісту: "Відповідальність згідно з законодавством за збереження та неушкодженість тимчасових споруд (малих архітектурних форм) та всього майна, що знаходиться у таких малих архітектурних формах (тимчасових спорудах) при їх демонтажі, транспортуванні до спеціально обладнаних майданчиків та зберіганні несе Головне управління контролю за благоустроєм міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)".


    10.11.      У підпункті 13.3.5 слова "видаються власнику або його представнику" замінити словами "повертаються власнику або його представнику на підставі акта приймання-передачі".


    10.12. Підпункт 15.2.10 доповнити абзацом такого змісту: " встановлення тимчасових споруд (малих архітектурних форм)".


    10.13. Підпункт 15.3.5 виключити.


    10.14. Підпункт 20.2.1 доповнити абзацом п'ятим та шостим такого змісту: "У разі виявлення тимчасової споруди (малої архітектурної форми),встановлений (або невстановлений) власник (користувач) якої створив причини та умови, які можуть спричинити порушення благоустрою, посадова особа контролюючого органу зобов'язана скласти та видати офіційний документ — припис з дотриманням вимог цього Положення. У такому випадку одна копія припису наклеюється на тимчасову споруду (малу архітектурну форму) поряд з Ордером на розміщення тимчасової споруди (у разі його наявності) або на фронтальній частині такої тимчасової споруди (малої архітектурної форми), а ще одна копія вручається особисто присутньому власнику (користувачу), надсилається власникові тим часової споруди (малої архітектурної форми) поштою (цінним листом з описом вкладення) за адресою, зазначеною в Ордері на розміщення тимчасової споруди (у разі його наявності). Посадова особа, яка винесла припис, здійснює фотофіксацію наклеєного припису поряд з Ордером на розміщення тимчасової споруди (малої архітектурної форми) у випадку його на явності або на фронтальній частині тимчасової споруди (малої архітектурної форми). При цьому щонайменше на одній з фотографій має бути чітко та розбірливо видно інформацію про номер та дату складення припису.


    Матеріали фотофіксації долучаються до припису, про що в приписі робиться відповідний запис, а власник (користувач) тимчасової споруди (малої архітектурної форми) вважається повідомленим про винесення припису належним чином.


    Тимчасова споруда (мала архітектурна форма), власник (користувач) якої не встановлений, вважається знахідкою. Посадова особа контролюючого органу, яка знайшла таку тимчасову споруду (малу архітектурну форму), повідомляє про знахідку міліцію протягом трьох днів з моменту виявлення такої споруди.


    Якщо протягом шести місяців з моменту повідомлення міліції про тимчасову споруду (малу архітектурну форму), власник (користувач) якої не встановлений, не буде встановлено власника (користувача) або власник (користувач) не заявить про свої права в міліцію або до контролюючого органу, посадова особа якого знайшла тимчасову споруду (малу архітектурну форму), виконавчий орган Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) набуває право власності на таку споруду.


    Якщо протягом шести місяців з моменту повідомлення міліції про тимчасову споруду (малу архітектурну форму), власник (користувач) якої вважається не встановленим, буде встановлено власника (користувача) або власник (користувач) за явить про свої права в міліцію або до контролюючого органу, посадова особа якого знайшла тимчасову споруду (малу архітектурну форму), така тимчасова споруда повертається власнику (користувачу).


    Власник (користувач) знайденої тимчасової споруди (малої архітектурної форми) відшкодовує необхідні витрати, пов'язані із знахідкою (зберігання, транспортування, розшук власника тощо), та сплачує на користь виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) вина городу за знахідку в розмірі двадцяти відсотків вартості тим часової споруди (малої архітектурної форми)".


    10.15. Підпункт 20.2.2 доповнити абзацами десятим та одинадцятим такого змісту:


    "У разі вчинення правопорушень невстановленим власником (користувачем) тимчасової споруди (малої архітектурної форми) або встановленим, проте відсутнім під час складення протоколу, одна копія протоколу про адміністративне право порушення наклеюється на тимчасову споруду (малу архітектурну форму) поряд з Ордером на розміщення тимчасової споруди (у разі його наявності) або на фронтальній частині такої тимчасової споруди (малої архітектурної форми), а ще одна копія вручається особисто присутньому власнику (користувачу), надсилається власникові тимчасової споруди (малої архітектурної форми) поштою (цінним листом з описом вкладення) за адресою, зазначеною в Ордері на розміщення тимчасової споруди (у разі його наявності). Посадова особа, яка склала протокол про адміністративне правопорушення, здійснює фото фіксацію наклеєного протоколу поряд з Ордером на розміщення тимчасової споруди (у разі його наявності) або на фронтальній частині тимчасової споруди (малої архітектурної форми). При цьому щонайменше на одній з фотографій має бути чітко та розбірливо видно інформацію про номер та дату складення протоколу.


    Матеріали фотофіксації долучаються до протоколу про адміністративне правопорушення, про що в протоколі робиться відповідний запис, а власник (користувач) тимчасової споруди (малої архітектурної форми), що порушив вимоги цих Правил, вважається повідомленим про складення протоколу належним чином".


    10.16. Підпункт 20.2.3 доповнити абзацом другим такого змісту:


    "У разі складення протоколу щодо власника (користувача) тимчасової споруди (малої архітектурної форми) копія такого протоколу протягом п'ятиденного терміну надсилається до ві дома Єдиному оператору з розміщення тимчасових споруд (малих архітектурних форм) у м. Києві або електронна копія протоколу вноситься до Бази даних розміщених тимчасових споруд (малих архітектурних форм) через термінальний до ступ, який надається оператором такої бази даних відповідно до Положення про порядок розміщення тимчасових споруд у м. Києві. Термінальний доступ до Бази даних розміщених тим часових споруд (малих архітектурних форм) надається для по садових осіб Головного управління контролю за благоустроєм міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та відділів контролю за благоустроєм районних у місті Києві державних адміністрацій".


    10.17. Підпункт 20.2.10 доповнити абзацом другим такого змісту: "Заходи щодо проведення демонтажу самовільно встановлених тимчасових споруд (малих архітектурних форм) можуть здійснюватися крім зазначених вище заявників, в тому числі на підставі заявок Головного управління містобудування та архітектури".


    10.18. Підпункт 20.2.11 після слів "триденний термін" до повнити словами "(для тимчасових споруд (малих архітектурних форм) — семиденний термін)".


    10.19. Підпункт 20.2.11 доповнити абзацом другим такого змісту: "Внесення припису з вимогою усунення порушень шляхом проведення демонтажу та демонтаж тимчасових споруд (малих архітектурних форм) здійснюється у порядку, передбаченому розділом XIII цих Правил з дотриманням Положення про порядок розміщення тимчасових споруд у м. Києві, затвердженого у встановленому порядку Київською міською радою".


    11.  Викласти додаток № 2 до рішення Київради від 25.12.2008 № 1051/1051 "Про правила благоустрою міста Києва" в новій редакції згідно з додатком № 2 до цього рішення.


    12. У Тимчасовому порядку передачі (надання) земельних ділянок у користування або у власність у місті Києві, затвердженому рішенням Київської міської ради від 15.07.2004

    №  457/1867, внести такі зміни:


    12.1. У тексті Тимчасового порядку передачі (надання) земельних ділянок у користування або у власність у місті Києві слова "Головне управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища" у всіх відмінках замінити слова ми "Головне управління містобудування та архітектури".


    12.2.    Пункт 1 статті 1 викласти у такій редакції:


    "1. Тимчасовий порядок передачі (надання) земельних ділянок в користування або у власність у місті Києві (далі — По рядок) визначає загальні положення і встановлює особливості та процедуру надання в постійне користування, встановлення сервітуту (права на обмежене користування), передачі в оренду та у власність земельних ділянок в м. Києві, оформлення права користування землею, встановлення сервітуту (права на обмежене користування) та посвідчення права власності на землю на підставі прийнятих Київською міською радою рішень".

    12.3. Пункт 3 статті 1 доповнити підпунктом "д" такого змісту: " д) встановлення сервітуту (права на обмежене користування):

    — право проходу та проїзду на велосипеді;


    — право проїзду на транспортному засобі по наявному шляху;


    — право прокладання та експлуатації ліній електропередачі, зв'язку, трубопроводів, інших лінійних комунікацій;


    — право прокладання на свою земельну ділянку водопроводу із чужої природної водойми або через чужу земельну ділянку;


    — право відведення води зі своєї земельної ділянки на сусідню або через сусідню земельну ділянку;


    — право забору води з природної водойми, розташованої на сусідній земельній ділянці, та право проходу до природної водойми;


    — право поїти свою худобу із природної водойми, розташованої на сусідній земельній ділянці, та право прогону худоби до природної водойми;


    — право прогону худоби по наявному шляху;


    — право встановлення будівельних риштувань та складування будівельних матеріалів з метою ремонту будівель та споруд; право встановлення тимчасових споруд".


    12.4.   В абзаці 12 статті 2 після слів "земельної ділянки, межі якої встановлені в натурі (на місцевості)" додати слова "в тому числі при укладенні договору сервітуту".


    12.5.  Статтю 2 доповнити абзацом такого змісту: "сервітут (право на обмежене користування) — право власника (володільця) сусідньої земельної ділянки або іншої, конкретно визначеної особи (особистий сервітут), на платне або безоплатне обмежене користування чужою земельною ділянкою для задоволення власних потреб. Сервітут (право на обмежене користування) може бути встановлено договором, за коном, заповітом або рішенням суду".


    12.6.  Пункт 1 статті 5 після слів "індивідуального дачного та гаражного будівництва" доповнити словами "або встановлення сервітуту (права на обмежене користування)".


    12.7.  Пункт 2 статті 5 доповнити абзацом такого змісту:


    " висновок Головного управління містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) щодо можливості розміщення ТС та можливості укладення договору особистого сервітуту (при намірі укласти такий договір)".


    12.8.  В абзаці 1 пункту 1 статті 13 після слів "земельної ділянки в користування (у власність)" додати слова "або встановлення сервітуту (права на обмежене користування)".


    12.9.  В абзаці 1 пункту 2 статті 13 після слів "земельної ділянки в користування (у власність)" доповнити словами "або встановлення сервітуту (права на обмежене користування)".


    12.10. У пункті 4 статті 13 після слів "земельної ділянки в користування (у власність)" додати слова "або встановлення сервітуту (права на обмежене користування)".

    12.11. Пункт 3 статті 14 доповнити абзацом такого змісту:


    " висновок Головного управління містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) щодо можливості розміщення ТС та можливості укладення договору особистого сервітуту (при намірі укласти такий договір)".


    12.12. Пункт 2 статті 19 доповнити абзацом такого змісту: "Договір особистого сервітуту щодо земель комунальної власності укладається між зацікавленою особою та Київською

    міською радою та реєструється у визначеному порядку". 12.13. Пункт 9 статті 19 доповнити абзацом такого змісту: "Договори особистого сервітуту щодо земель комунальної

    власності укладаються Київською міською радою із зацікавленими особами у простій письмовій формі".


    12.14. У пункті 10 статті 19 після слів "якщо відповідний до говір оренди землі" додати слова "або договір особистого сервітуту".


    13.  Викласти додаток № 3 до рішення Київської міської ради від 15.07.2004 № 457/1867 в новій редакції згідно з додатком № 3 до цього рішення.


    14.  Викласти додаток № 4 до рішення Київської міської ради від 15.07.2004 № 457/1867 в новій редакції згідно з додатком № 4 до цього рішення.


    15.  У Положення про Головне управління містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), затверджене рішенням Київської міської ради від 10.07.2003 № 584/744, внести такі зміни:


    15.1.        У пункті 6.8 Положення слово "дозволи" замінити словом "ордери".


    У тексті Положення слова "Головне управління місто будування, архітектури та дизайну міського середовища" замінити словами "Головне управління містобудування та архітектури" у відповідних відмінках


    16. У Правила забудови м. Києва, затверджені рішенням Київської міської ради від 27.01.2005 № 11/2587, внести такі зміни:

    16.1. У тексті Правил слова "Головне управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища" замінити словами "Головне управління містобудування та архітектури" у відповідних відмінках.

    16.2. У пункті 13.2.2 Правил слово "дозволи" замінити словом "ордери".


    17. У Положення про Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), затверджене рішенням Київської міської ради від 19.12.2002 № 182/342, внести такі зміни:

    17.1. Підпункт 3.12 доповнити абзацом такого змісту:" встановлення сервітуту (права на обмежене користування)".

    17.2. Підпункт 3.13 пункту 3 викласти в такій редакції:"3.13. Організовує видачу державних актів на право власності на землю і право постійного користування землею, оформлення та видачу договорів оренди (суборенди) земельних ділянок, договорів особистого земельного сервітуту та здійснює реєстрацію суб'єктів права власності на землю, реєстрацію права користування землею, договорів на оренду (суборенду) землі та договорів особистого земельного сервітуту".

    17.3. У підпункті 3.23 після слів "договорів оренди землі" додати слова "договорів особистого земельного сервітуту та поземельну книгу".


    18. У Правила торгівлі на ринках, які є додатком до Правил благоустрою міста Києва, затверджених рішенням Київської міської ради від 25.12.2008 № 1051/1051 (із змінами і доповненнями), внести такі зміни:

    18.1. У тексті Правил слова "Головне управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища" замінити словами "Головне управління містобудування та архітектури" у відповідних відмінках.

    18.2. В абзаці 2 пункту 2 слово "дозволу" замінити на слово "ордера".

    18.3. В абзаці 3 пункту 7 слово "дозволу" замінити на слово "ордера".

    18.4. В абзаці 3 пункту 7 слова "відповідно до рішення Київської міської ради від 27.11.2008 № 657/657 "Про розміщення малих архітектурних форм та тимчасових споруд у м. Києві" виключити.


    19. Це рішення офіційно оприлюднити у газеті Київської міської ради "Хрещатик".

    20. Встановити, що це рішення набуває чинності з дня його офіційного опублікування.

    21. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію Київської міської ради з питань земельних відносин, містобудування та архітектури.


    Київсьий міський голова Л. Черновецький

    Додаток № 1 до рішення Київської міської ради

    від 28 жовтня 2010 року № 176/4988



    Положення про порядок розміщення тимчасових споруд у м. Києві


    1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ


    1.1.  Положення про порядок розміщення тимчасових споруд (малих архітектурних форм) у м. Києві (далі — Положення) розроблене відповідно до Земельного кодексу України, законів України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", "Про основи містобудування", "Про планування і забудову територій", "Про сто лицю України — місто-герой Київ", "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про благоустрій населених пунктів", "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності", Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правил користування ними та охорони, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30 березня 1994 року № 198, указів Президента України від 28.04.2007 № 363/2007 "Про деякі заходи щодо вдосконалення регулювання підприємницької діяльності" та від 03.09.2007 № 816/2007 "Про Концепцію вдосконалення державного регулювання господарської діяльності", рішень Київради від 27.01.2005 № 11/2587 "Про Правила забудови м. Києва", від 16.06.2005 № 439/3015 "Про врахування громадських інтересів та захист прав громадян при проведенні містобудівної діяльності в м. Києві", Програми економічних реформ в Україні на 2010 — 2014 роки Президента України і спрямоване на створення та підтримку безпечних умов для життя та здоров'я людини, забезпечення раціонального використання природних ресурсів, удосконалення соціальної, виробничої, транспортної, інженерної інфраструктури міста, поліпшення умов проживання, відпочинку та оздоровлення населення, охорону довкілля, збереження і збагачення культурної спадщини та історичного середовища, з метою визначення концептуальних та принципових засад розвитку, планування потреб міста, врахування законних інтересів фізичних та юридичних осіб, створення та підтримання повноцінного життєвого середовища шляхом запровадження чітких правил та процедур при розміщенні тимчасових споруд (малих архітектурних форм).


    1.2.  Метою та завданнями цього Положення є:


    — запровадження єдиних, спрощених, чітких процедур при розміщенні тимчасових споруд (малих архітектурних форм);

    — обов'язковість вирішення земельних питань при розміщенні тимчасових споруд (малих архітектурних форм);


    — упорядкування загальної політики міста щодо розміщення тимчасових споруд (малих архітектурних форм) їх функціональність, кількість, суспільне значення та оновлення;


    — створення передумов для можливості скерованого, прогнозованого розвитку міста за допомогою єдиної електронної бази даних тимчасових споруд (малих архітектурних форм) у  м.Києві;


    — поліпшення умов проживання, відпочинку та оздоровлення населення; планування потреб міста;


    — застосування механізмів впливу на розвиток об'єктів інфраструктури міста;


    — запровадження принципу "єдиного вікна".


    1.3. Це Положення визначає основні вимоги щодо розміщення, облаштування та утримання тимчасових споруд (ма лих архітектурних форм) у м. Києві.


    2. ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ


    2.1. Тимчасова споруда (мала архітектурна форма) (далі за текстом — ТС) — невелика одноповерхова споруда висотою не більше чотирьох метрів, що призначена для проведення господарської, комерційної діяльності, або соціально-побутового призначення, яка зводиться із полегшених конструкцій та встановлюється тимчасово без улаштування заглиблених фундаментів (торговельний кіоск, торговельне обладнання, низько температурний прилавок, лоток, ємність, торговельний авто мат, інші пристрої для роздрібної торгівлі та іншої підприємницької діяльності).


    Чинність цього Положення не поширюється на такі тимчасові споруди (малі архітектурні форми):


    1)   альтанки, павільйони, навіси, крім тих, які призначені для проведення господарської, комерційної діяльності;

    2)   об'єкти сезонної торгівлі;

    3)   паркові арки (аркади) і колони (колонади);


    4)   декоративні фонтани і басейни, штучні паркові водоспади, бювети;


    5)   садово-паркове освітлення, ліхтарі;

    6)   сходи, балюстради;

    7)   паркові мостики;


    устаткування дитячих ігрових майданчиків; павільйони зупинок громадського транспорту, крім тих, які призначені для проведення господарської, комерційної діяльності;


    10)  огорожі, ворота, грати;


    11)  знаки, геральдичні логотипи адмінодиниць (пам'ятні, адміністративних одиниць тощо).


    2.2.   Єдина електронна база даних тимчасових споруд (малих архітектурних форм) в м. Києві (далі за текстом — БД ТС) — єдина інформаційно-автоматизована система одержання, зберігання, використання та вільного розповсюдження інформації (даних) про місце розташування, термін розміщення, функціональне призначення ТС, ордерів на розміщення ТС і термінів їх дії, а також гарантування права власників ТС на їх розміщення.


    2.3.  Висновок щодо можливості розміщення ТС (далі за тек стом — Висновок) — документ, виданий Головним управлінням містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (далі — Головне управління містобудування), в якому визначені умови розміщення ТС.


    2.4.  Висновок щодо можливості розміщення ТС та можливості укладення договору особистого сервітуту (при намірі укласти такий договір) — документ, виданий Головним управлінням містобудування, в якому визначені умови розміщення ТС, адреса ТС та який є підставою для розробки документації для укладення договору особистого сервітуту.


    2.5.  Декларація про наміри — документ, який підписує заявник, засвідчуючи свої наміри щодо усунення недоліків з дозвільною документацією, приведення у відповідність до вимог законодавства матеріально-технічної бази при встановленні ТС, а також обов'язкового вчинення належних дій, що забезпечать вирішення питання земельного характеру щодо розміщення ТС в термін 6 місяців, та щодо отримання дозволу Київської міської ради на розробку землевпорядної документації протягом 28 днів.


    2.6. Ордер на розміщення ТС — документ за формою згідно з додатком № 1 до цього Положення, виданий Головним управлінням містобудування, який надає право заявнику на розміщення ТС на термін, визначений цим ордером.


    2.7.  Заявник — суб'єкт господарювання, який має намір розмістити або привести існуючу ТС у відповідність до цього Положення.

    2.8.  Власник ТС — особа, яка використовує ТС для провадження господарської діяльності та якій така ТС належить на праві власності або праві користування (в тому числі балансоутримувач).


    2.9.  Земельно-кадастрова інформація — дані в електронному вигляді, розроблені для внесення до земельного кадастру, які містять текстові та графічні матеріали, кадастровий номер земельної ділянки та каталоги географічних координат, необ хідні для внесення до БД ТС.


    2.10. Комплексна схема розміщення ТС (далі за текстом — КС) — текстові та графічні матеріали з розміщення ТС, які є містобудівною документацією у м. Києві у частині розміщення ТС, та визначають умови безпеки мешкання (пересування) населення, забезпечення необхідних санітарно-гігієнічних норм, екологічних вимог, раціонального визначення меж землекористування, охорону історико-культурної спадщини, принципові підходи щодо розміщення ТС, призначеної для господар чого та побутового обслуговування населення, побудованої з урахуванням існуючих містобудівних обмежень. Видача дозволів, ордерів, висновків, погоджень та інших вихідних даних для розміщення, погодження, продовження розміщення ТС, що на даються Головним управлінням містобудування, проводиться за умови відповідності Комплексній схемі розміщення ТС.


    2.11.  Паспорт прив'язки ТС (далі за текстом — Паспорт прив'язки) — документ, що включає план прив'язки ТС на чинній топографо-геодезичній основі М 1:500, черговий кадастровий план земельної ділянки, каталог графічних координат, текстові та графічні матеріали щодо архітектурно планувального, колористичного вирішення, інженерного забезпечення об'єкта та схему благоустрою прилеглої території.


    2.12.  Особистий земельний сервітут — право конкретно ви значеної особи на обмежене платне користування чужою земельною ділянкою для розміщення ТС, яке виникає на підставі договору особистого сервітуту, укладеного в порядку, ви значеному законодавством, та за типовою формою згідно з до датком № 3 до цього Положення.


    2.13.  Тимчасовий ордер на розміщення ТС — документ за формою згідно з додатком № 2 до цього Положення, виданий Головним управлінням містобудування у випадках виключного характеру, передбачених цим Положенням, на термін 6 місяців з можливістю подовження на 6 місяців не більше одного разу.


    2.14. Єдиний оператор з розміщення ТС (далі за текстом — Єдиний оператор) — суб'єкт, визначений рішенням Київської міської ради та уповноважений здійснювати встановлені цим Положенням дії щодо підготовки документів для отримання Ордера на розміщення ТС, застосовуючи принцип організаційної єдності під час реалізації дозвільних процедур, інших дій, визначених цим Положенням, в тому числі утримання та ведення БД ТС (створення, супроводження програмного забезпечення БД ТС, технічне і технологічне забезпечення, збереження та захист даних, що в ній містяться).


    3. БАЗА ДАНИХ ТИМЧАСОВИХ СПОРУД


    3.1.  БД ТС організована за певними правилами (метода ми), що передбачають загальні принципи опису, зберігання і управління даними, незалежно від прикладних програм обробки даних комплексної схеми.


    3.2. Завданням БД ТС, яка за обсягом та основними характеристиками має складати окрему частину містобудівного кадастру, відповідно до положень ДБН Б. 1193 "Порядок створення і ведення містобудівних кадастрів населених пунктів", є забезпечення консолідації даних щодо існуючих та проектованих ТС, захист прав добросовісних власників ТС, запровадження дієвих механізмів впливу на об'єкти містобудування, що доповнює основне завдання Генерального плану в частині прогнозування розвитку.


    3.3. БД ТС містить в собі Комплексну схему розміщення ТС як складову.



    3.4. БД ТС складається з:


    3.4.1. Графічної частини з зазначеними обмеженнями на розміщення ТС.

    3.4.2. Земельно-кадастрової інформації щодо розміщення ТС.


    3.4.3. Інформаційно-пошукового порталу з багаторівневим доступом усіх зацікавлених користувачів.


    3.4.4. Інформаційного банку даних щодо стадій проходження документів;


    3.4.5. Системи різностороннього обміну інформацією під час впровадження контролю за дотриманням законності всіма учасниками в процесі експлуатації ТС.


    3.5.  Робота БД ТС, обмін інформацією, заповнення інформацією, додаткові сервіси, користувацькі можливості, умови роботи, а також правила роботи БД ТС регулюється Інструкцією щодо роботи БД ТС, яка затверджується розпорядженням Київської міської державної адміністрації (далі — Інструкція про БД ТС).


    3.6. На правовідносини, що виникають під час роботи з БД ТС, поширюються закони України "Про захист персональних даних" та "Про електронні документи та електронний документообіг".


    3.7.  Номер Ордера на розміщення ТС є порядковим номером ТС в БД ТС у м. Києві.


    4. ПРАВОВІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ВСТАНОВЛЕННЯ ТИМЧАСОВИХ СПОРУД


    4.1.  Ордер на розміщення ТС є документом, який підтверджує дотримання законних підстав та виконання умов щодо розміщення ТС.


    4.2.  ТС не може бути демонтована за наявності чинного Ордера на розміщення ТС, крім випадків передбачених цим Положенням.


    4.3.  Ордер на розміщення ТС може бути відкликаний за вичерпних підстав, передбачених цим Положенням.


    4.4.  Підставами для видачі Ордера є:


    4.4.1. Вирішення питання земельного та майново-правового характеру в установленому законодавством порядку (право власності, право постійного користування, право обмеженого користування (сервітут), право оренди землі тощо).


    4.4.2. Відповідність містобудівній ситуації (обмеженням що до розміщення ТС, ДБН, відповідність КС), терміну дії дозвільної документації.


    4.4.3. Дотримання обмежень, встановлених Висновками.


    4.4.4. Відповідність місця розташування ТС визначеному дозвільними документами.

    4.4.5. Внесення даних щодо ТС до БД ТС на основі земельно-кадастрової інформації та Паспорту прив'язки ТС.


    4.5. Заявник має право вибору способу отримання Ордера на розміщення ТС, зокрема:


    4.5.1.             Оформити у встановленому законом порядку право на земельну ділянку та звернутися до Головного управління містобудування за отриманням Ордера на розміщення ТС.


    4.5.2.             Звернутися з метою оформлення дозвільної документації, в тому числі Ордера на розміщення ТС, до Єдиного оператора, одним із завдань якого є впровадження принципу організаційної єдності та сприяння спрощенню дозвільних процедур.


    5.ОРДЕР НА РОЗМІЩЕННЯ ТС


    5.1. Отримання Ордера на розміщення ТС.


    5.1.1.  Заявник, який має намір встановити ТС, звертається до Головного управління містобудування з відповідною за явою щодо можливості отримати Ордер на розміщення ТС із зазначенням інформації про функціональне призначення, роз мір, бажане місце розташування ТС, спосіб вирішення земельного питання для розміщення ТС.


    5.1.2.   До заяви додаються такі документи:


    —  витяг з ЄДРПОУ;


    —   копія документа, що посвідчує право на земельну ділянку (за наявності);


    —  панорамна фотофіксація навколишнього середовища на електронному носії;


    — графічні матеріали із зазначенням бажаного місця розташування ТС та площі земельної ділянки, потрібної для розміщення ТС;

    — паспорт прив'язки.


    5.1.3.    За наявності всіх необхідних документів Головне управління містобудування реєструє подану заяву із зазначенням дати та часу її подачі.


    5.1.4.  Протягом п'яти робочих днів Головне управління містобудування вивчає надані матеріали та надає Висновок що до можливості розміщення ТС або відмовляє у його видачі. В разі надання Висновку Головне управління містобудування погоджує Паспорт прив'язки або надає вмотивовану відмову в його погодженні.


    Для заявників, що бажають укласти договір особистого сервітуту, Головне управління містобудування протягом 10 робочих днів надає Висновок щодо можливості розміщення ТС та можливості укладення договору особистого сервітуту та погоджує Паспорт прив'язки або надає вмотивовану від мову в його погодженні.


    5.1.6.  Термін дії договору особистого сервітуту погоджує по стійна комісія Київської міської ради з питань земельних відносин, містобудування та архітектури.


    5.1.7.  Головне управління містобудування відмовляє у ви дачі Висновку із зазначенням причини на таких підставах:

    — подання неповного пакету документів;


    — неможливість встановлення ТС у певному місці через на явні обмеження;


    — наявність раніше поданої заяви іншої особи щодо розміщення ТС в цьому ж місці;


    — неможливість вирішення земельного питання для розміщення ТС. Відмова у видачі Висновку з інших підстав не до пускається.


    5.1.8.  За наявності кількох заявників на одне місце розташування ТС надання Висновку проводиться відповідно до цього Положення.


    5.1.9.  Для отримання Ордера на розміщення ТС заявник по дає до Головного управління містобудування:


    — документи, що підтверджують виконання умов висновку;


    — документи, що підтверджують вирішення питання земельного та майново-правового характеру;


    — довідку про сплату пайового внеску, видану Головним управлінням економіки та інвестицій відповідно до Порядку ви значення розмірів пайової участі (внесків) інвесторів у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури м. Києва при встановленні тимчасових споруд (малих архітектурних форм) на території міста Києва;


    — документ, що підтверджує внесення земельно-кадастрової інформації до БД ТС, виданий в порядку, передбаченому Інструкцією про БД ТС.


    5.1.10.  Протягом п'яти робочих днів Головне управління містобудування видає Ордер на розміщення ТС або відмовляє

    у  його видачі.


    5.1.11.   Головне управління містобудування відмовляє у ви дачі Ордера на розміщення ТС із зазначенням причини на таких підставах:

    — подання неповного пакета документів;


    — невиконання або неповне виконання умов Висновку;


    — виявлення недостовірної інформації, що надавалась для отримання Ордера на розміщення ТС.


    5.1.12. Оригінал Ордера на розміщення ТС має бути розміщений на фронтальній частині ТС в доступному для прочитання місці.


    5.2.   Подовження Ордера на розміщення ТС.


    5.2.1.    Подовження Ордера на розміщення ТС відбувається шляхом заміни виданого бланку Ордера на розміщення ТС, при цьому номер такого Ордера залишається незмінним, а змінюється лише термін дії.


    5.2.2.    Для подовження Ордера на розміщення ТС власник ТС, термін дії Ордера на розміщення ТС якого закінчується або вже закінчився, не пізніше одного місяця звертається до Головного управління містобудування з заявою про його подовження.


    5.2.3.    Протягом п'яти робочих днів з дня отримання заяви Головне управління містобудування подовжує Ордер на розміщення ТС або відмовляє у його подовженні.


    5.2.4.    У разі якщо минає один місяць після закінчення тер міну дії Ордера на розміщення ТС, подовження такого Ордера не здійснюється. В такому випадку власник ТС отримує Ор дер на розміщення ТС у порядку, встановленому цим Положенням.


    5.2.5.    Підставами для відмови у подовженні Ордера на розміщення ТС є:


    5.2.5.1. Відсутність або припинення прав на земельну ділянку.


    5.2.5.2. Невиконання умов на розміщення ТС.


    5.2.5.3. Зміна містобудівної ситуації.


    5.2.5.4.  Неподання документів, що підтверджують сплату за договором особистого сервітуту (в разі укладення договору).


    5.2.6. У разі зміни містобудівної ситуації Головне управління містобудування за три місяці повідомляє власника ТС про таку зміну. За цей час власник ТС має право змінити місце розташування ТС в загальному порядку або привести його у відповідність до нових умов. У разі зміни місця розташування ТС Головне управління містобудування надає Тимчасовий ордер на розміщення ТС в іншому місці за пропозицією власника ТС. Надання Тимчасового ордера на розміщення ТС не звільняє заявника від необхідності вирішення земельних питань.


    5.3. Відкликання Ордера на розміщення ТС.


    5.3.1.  У разі зміни містобудівної ситуації, що призвела до неможливості подовження розміщення ТС, Головне управління містобудування має право відкликати виданий Ордер на розміщення ТС.


    5.3.2.   За відсутності заборгованості по договору особистого сервітуту відкликання Ордера на розміщення ТС не дозволяється, крім випадків, передбачених цим Положенням.


    5.3.3.   Винятковими підставами для відкликання Ордера на розміщення ТС є:


    — необхідність проведення планових ремонтних робіт на земельній ділянці, на якій розміщена ТС,— з обов'язковим попередженням власника ТС за три місяці;


    — необхідність проведення позапланових ремонтних робіт на земельній ділянці, на якій розміщена ТС,— з обов'язковим попередженням власника ТС за один місяць;

    — необхідність проведення аварійних ремонтних робіт на земельній ділянці, на якій розміщена ТС,— без попередження;

    — проведення капітального будівництва на земельній ділянці, де розміщена ТС,— з обов'язковим попередженням власника ТС за три місяці;


    — заборгованість з оплати за землю (земельний податок, плата за договором) більше двох місяців;

    — складення протягом одного місяця трьох протоколів про адміністративне правопорушення за статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення;


    — недотримання умов розміщення ТС;


    — неусунення недоліків за повторним приписом посадових осіб повноважних державних органів або органів місцевого самоврядування;


    — невстановлення ТС протягом трьох місяців з моменту отримання Ордера на його розміщення;


    —  порушення власником ТС рішень Київської міської ради

    "Про заходи щодо впорядкування тютюнокуріння в м. Києві" від 18.09.2008 № 246/246, "Про впорядкування продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів в міській торговельній мережі" від 25.12.2008 № 929/929, "Про затвердження міської комплексної програми протидії зловживанню алкоголем та розповсюдженню наркотиків у м. Києві на 20092013 рр". від 09.07.2009 № 769/1825, "Про заборону продажу алкогольних, слабоалкогольних напоїв, пива та тютюнових виробів, розміщення комп'ютерних та інтернет-клубів на території закладів охорони здоров'я комунальної власності в м. Києві" від 09.09.2009 № 770/1826;


    — надання недостовірної інформації під час отримання Ордера на розміщення ТС.


    5.3.4. За можливості наступного поновлення відкликаного Ордера на розміщення ТС на час відкликання такого Ордера заявнику видається Тимчасовий ордер па розміщення ТС за погодженим з ним місцем розташування.


    5.4. Тимчасовий ордер.


    5.4.1.    Видача Тимчасового ордера на розміщення ТС здійснюється Головним управлінням містобудування.


    5.4.2.    Тимчасовий ордер на розміщення ТС видається на термін 6 місяців з можливістю подовження на 6 місяців не більше одного разу.


    5.4.3.    Врегулювання правовідносин щодо розміщення ТС з використанням Тимчасового ордера на розміщення ТС є не обхідною мірою і не може використовуватися окрім випадків виключного характеру та більше ніж один раз (з можливістю разового подовження). При подовженні терміну дії Тимчасового ордера на розміщення ТС мають бути вивчені підстави для такого подовження та встановлені факти, що заважали приведенню дозвільної документації до належного стану.


    5.4.4.    Тимчасовий ордер на розміщення ТС видається з обов'язковим наданням декларації про наміри.

    5.4.5.    Підставою для отримання Тимчасового ордера на розміщення ТС є заява заявника із зазначенням підстави на дання такого ордера.

    5.4.6.    Тимчасовий ордер на розміщення ТС видається у таких випадках:


    — зміна містобудівної документації, місцевих правил забудови, державних будівельних норм, зміна у розташуванні інженерних мереж, будинків і споруд, що унеможливлює розташування ТС у певному місці, за умови чинності Ордера на розміщення ТС — на період до закінчення терміну дії такого Ордера;


    — проведення ремонтних робіт — на період проведення таких робіт;


    — заміна місця розташування через виявлення недоліків (неточностей) при видачі Ордера на розміщення ТС з причин, що не залежать від заявника та у випадку зміни умов розміщення ТС, ДБН, які регламентують розміщення ТС,— на пері од до закінчення терміну дії такого Ордера.


    5.5. Заміна втраченого, пошкодженого Ордера на розміщення ТС. Внесення змін, уточнень до Ордера на розміщення ТС.


    5.5.1.    Заміна втраченого, пошкодженого Ордера на розміщення ТС проводиться безкоштовно у термін не більше трьох робочих днів.


    5.5.2.    Внесення змін, уточнень до Ордера на розміщення ТС здійснюється шляхом заміни бланку Ордера.

    5.5.3.    Видача нового Ордера на розміщення ТС здійснюється на підставі заяви із зазначенням обставин, що стали при чиною для видачі нового Ордера на розміщення ТС.


    5.5.4.    Заміна Ордера на розміщення ТС не призводить до зміни номера Ордера на розміщення ТС.

    5.5.5.    Будь-які виправлення, дописки, уточнення в Ордері на розміщення ТС не допускаються. Самостійне внесення змін, доповнень, уточнень та дописок до Ордера на розміщення ТС вважається підробкою та карається відповідно до законодавства.


    5.6. Право пріоритету.


    5.6.1.    Власники ТС, які отримали Ордер на розміщення ТС, мають пріоритетне право під час подовження Ордера на розміщення ТС в порядку, передбаченому цим Положенням. Пріоритетне право такого власника ТС зберігається протягом всього терміну дії Ордера на розміщення ТС та закінчується за один місяць до закінчення терміну дії Ордера на розміщення ТС, ви даного на відповідну ТС.


    5.6.2.   При закінченні у власника ТС пріоритетного права розгляд поданих заяв на розміщення ТС здійснюється у загальному порядку, передбаченому цим Положенням.


    5.6.3.    У разі передоплати власником ТС за договором особистого сервітуту не менше ніж за три місяці пріоритетне право таких власників ТС зберігається протягом всього терміну дії Ордера на розміщення ТС та протягом трьох місяців з дати закінчення терміну дії Ордера на розміщення ТС.


    5.6.4.    У випадку надходження двох і більше заяв щодо можливості отримати Ордер на розміщення ТС пріоритетне право має той із заявників, який раніше зареєстрував заяву, подану до Головного управління містобудування з повним комплектом необхідних документів.


    5.6.5.    Заяви щодо можливості отримати Ордер на розміщення ТС приймаються за умови закінчення пріоритетного права власника встановленої ТС на відповідне місце.


    5.6.6.    Інформація щодо поданих заяв, закінчення терміну дії виданих Ордерів на розміщення ТС, пріоритетних прав є публічною інформацією, яка оприлюднюється у БД ТС відповідно до Інструкції про БД ТС.


    6. ВСТАНОВЛЕННЯ ТС


    6.1   Єдиним документом, необхідним для встановлення ТС, є Ордер на розміщення ТС.


    6.2.  Встановлення ТС має відбуватися без облаштування заглибленого фундаменту.


    6.3. Під час встановлення ТС мають бути дотримані усі умови, зазначені у паспорті прив'язки, та ті, що були додатково визначені під час погодження з відповідними органами, установами, організаціями.


    6.4.  Під час встановлення ТС мають бути вжиті належні за ходи безпеки.


    6.5.  Заявник (власник ТС) на підставі отриманого Ордера на розміщення ТС укладає договір (угоду) на проведення робіт з встановлення ТС з підприємством, установою або організацією, що має ліцензію на проведення такого виду робіт.


    6.6  Встановлення ТС має бути вчинено відповідно до землевпорядної документації, з дотриманням межових знаків на даної земельної ділянки та паспорта прив'язки, про що скла дається акт за участю особи, яка провела встановлення ТС. Така особа посвідчує складений акт. Протягом 10 днів з моменту складення акта, заявник (власник ТС) подає копію останнього до Єдиного оператора. Відповідальність за правильність встановлення ТС несе особа, що посвідчила акт. Відсутність акта є підставою для винесення припису про усунення недоліків при встановленні ТС.


    6.7. ВАТ "АК "Київводоканал" та АЕК "Київенерго" проводять підключення ТС до інженерних мереж (водо та енергопостачання) виключно за наявності Ордера на розміщення ТС.


    6.8. Розміщення ТС за відсутності правовстановлюючих документів на земельну ділянку є самовільним зайняттям земельної ділянки та спричиняє наслідки, передбачені Земель ним кодексом України, Кримінальним кодексом України, Кодексом України про адміністративні правопорушення, цим Положенням та Правилами благоустрою м. Києва.


    6.9.Якщо особа, що самовільно встановила ТС, не провела демонтаж у визначений термін, демонтаж такої ТС здійснюється в порядку, встановленому цим Положенням та Правилами благоустрою м. Києва.


    6.10. Особа, яка здійснила або здійснює самочинне встановлення ТС, не набуває права власності на них.


    6.11. Поряд з ТС може бути розміщене холодильне та інше обладнання (за винятком столів та стільців) загальною площею не більше 25 відсотків площі ТС у межах земельної ділянки, що надана для встановлення ТС.


    7. БЛАГОУСТРІЙ ТС


    7.1.  Власник ТС є відповідальним за утримання ТС у належному експлуатаційному та санітарно-технічному стані.


    7.2.  Роботи з благоустрою прилеглих до ТС територій є обов'язковим заходом при розміщенні ТС та виконуються відповідно до паспорта прив'язки ТС та Комплексної схеми.


    7.3.  Власник ТС обов'язково повинен передбачити заходи щодо запобігання пошкодженню об'єктів благоустрою, укладення угод на вивезення відходів, забезпечення контролю за організацією постійного прибирання закріплених і прилеглих територій, забезпечення догляду за газонами та зеленими на садженнями, якщо такі є на закріпленій території, своєчасне вивезення вмісту належних власникові ТС контейнерів та урн для сміття.


    7.4.  До ТС має бути передбачений зручний під'їзд авто транспорту для розвантаження або навантаження товарів, що не створює перешкод для проходу пішоходів, посадки та ви садки пасажирів міського пасажирського транспорту.


    7.5.  Благоустрій ТС здійснюється з урахуванням вимог використання цієї території відповідно до затвердженої містобудівної документації, Правил забудови м. Києва, Правил благо устрою м. Києва, цього Положення, а також установлених державних стандартів, норм і правил.


    7.6.  Власники ТС зобов'язані проводити (за необхідності, але не менше одного разу на рік) відновлення зовнішнього вигляду ТС згідно з паспортом прив'язки ТС.


    7.7. ТС, які розміщені (встановлені) без відповідної, оформленої в установленому порядку дозвільної документації, з відхиленням від паспорта прив'язки, вважаються самочинно розміщеними ТС і підлягають демонтажу за кошти особи, що здійснила встановлення, у терміни, визначені в приписі посадової особи контролюючого органу.


    7.8.  Власники (користувачі) ТС зобов'язані проводити благоустрій закріпленої та прилеглої до ТС території протягом всього терміну дії Ордера на розміщення ТС. До прилеглої території відноситься територія навколо ТС на відстані 10 метрів від кожної крайньої точки ТС, прохід (доріжка, тротуар то що), спеціально створений для доступу до ТС. Закріплена територія ТС визначається в дозвільній документації на розміщення ТС.


    7.9.  Благоустроєм ТС вважається проведення робіт з улаштування (відновлення) твердого покриття доріг і тротуарів, об ладнання пристроями безпеки руху, озеленення, забезпечення зовнішнього освітлення, розміщення контейнерів та урн для сміття, збереження та відновлення зовнішнього вигляду ТС відповідно до умов паспорта прив'язки на таку ТС, а також здійснення інших заходів, спрямованих на поліпшення технічного і санітарного стану території, поліпшення комфортності мешкання жителів та гостей міста Києва.


    7.10.Роботи з благоустрою ТС, які проводяться над або під інженерними мережами та технічними засобами телекомунікації, виконуються з дотриманням умов та нормативів щодо їх безпечної експлуатації.


    7.11.     На прилеглій до ТС території забороняється:


    7.11.1.  Складувати тару, матеріали, різні конструкції та від ходи на дахах ТС і прилеглих територіях.


    7.11.2.  Закопувати будь-які будівельні відходи та складувати будівельні матеріали, конструкції, обладнання.


    7.11.3.  Розміщувати або звалювати не в спеціально відведених для цього місцях відходи, сміття, траву, гілки, деревину, листя та сніг.


    7.11.4. Посипати тротуари, доріжки, прогулянкові стежки та інші тверді покриття хімічними препаратами, не дозволеними для такого використання.

    7.11.5.  Влаштовувати місця для відпочинку, встановлювати намети не в спеціально відведених місцях.


    7.11.6.  Викидати соляні суміші на території зелених насаджень під час зимового прибирання вулиць, доріжок тощо.


    8. КОНТРОЛЬ ЗА УТРИМАННЯМ ТА РОЗМІЩЕННЯМ ТС

    8.1.  Контроль за дотриманням вимог, встановлених законодавством по благоустрою ТС, здійснюють Головне управління контролю за благоустроєм виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (далі — Головне управління контролю за благоустроєм), управління (відділи) контролю за благоустроєм районних у. м. Києві державних адміністрацій в межах відповідно наданих повноважень.


    8.2.  Контроль за дотриманням власниками ТС вимог Правил благоустрою здійснює Головне управління контролю за благоустроєм та/або його структурні підрозділи та управління (відділи) контролю за благоустроєм районних у м. Києві державних адміністрацій (у разі їх створення).


    9. ДЕМОНТАЖ ТС

    9.1. Демонтаж, перевезення, зберігання самовільно встановлених ТС, власники яких ухиляються від демонтажу або власники яких не відомі, відновлення благоустрою на місці самовільного встановлення ТС здійснюється Головним управлінням контролю за благоустроєм та підпорядкованими йому організаціями.


    Головне управління контролю за благоустроєм може здійснювати заходи щодо проведення демонтажу самовільно встановлених ТС на підставі заявок власників, балансоутримувачів об'єктів благоустрою або Головного управління містобудування.


    9.2. Рішення про демонтаж самовільно встановлених (розміщених) ТС приймається Головним управлінням контролю за благоустроєм з урахуванням пропозицій органів, що виявили самовільне розміщення ТС.


    9.4. Демонтаж самовільно встановлених ТС здійснюється в такому порядку:

    ------> вилучено


    9.4.1. У разі виявлення самовільно встановленої ТС Головним управлінням контролю за благоустроєм вноситься припис його власнику з вимогою усунення порушень шляхом проведення демонтажу протягом семи днів.


    9.4.2. Власник самовільно встановленої ТС протягом семи днів з дня внесення припису може звернутися до Головного управління містобудування з ініціативою усунути виявлені порушення та привести дозвільну документацію для розміщення ТС у відповідність до цього Положення.


    9.4.3. У разі відсутності суперечностей з містобудівною ситуацією, при можливості надання Ордера на розміщення ТС, за відповідності ТС та існуючих умов її розміщення вимогам цього Положення Головне управління містобудування приймає від такого власника документи, що підтверджують наміри із зазначенням конкретних термінів усунення порушень, та ставить на одному екземплярі заявника відмітку.


    9.4.4.Екземпляр звернення з відміткою Головного управління містобудування подається до Головного управління контролю за благоустроєм.


    9.4.5.Такий документ з відміткою Головного управління містобудування є підставою для разового продовження терміну на усунення порушень шляхом демонтажу до 28 днів, починаючи з дня внесення припису Головним управлінням контролю за благоустроєм. Подовження терміну усунення порушень шляхом демонтажу на підставі відмітки Головного управлінням містобудування по кожній окремій ТС допускається не більше одного разу.


    ------>


    9.4.6. Комісія у складі представника Головного управління контролю за благоустроєм, представника міліції (за згодою), особи, яка здійснила самовільне встановлення ТС (у разі її присутності), складає акт зовнішнього вигляду (акт демонтажу) ТС в трьох примірниках, який містить такі дані:


    9.4.6.1   Дата,  час,  адреса  розташування  ТС  і  підстава  для їх демонтажу.


    9.4.6.2.  Прізвище,  ім'я,  по  батькові  та  посади  членів  комісії.


    9.4.6.3.  Посада,  місце  роботи,  прізвище,  ім'я,  по  батькові особи, яка бере участь у демонтажі та перевезенні ТС.


    9.4.6.4. Опис  ТС  (геометричні  параметри,  матеріал,  наявність підключення до мереж електро- та водопостачання), перелік візуально виявлених недоліків, пошкоджень з обов'язковою фотофіксацією з усіх боків.


    9.4.6.5. Номер виданого Ордера на розміщення ТС (в тому числі тимчасовий за наявності), термін його дії.


    9.4.7.   Представник Головного управління контролю за благоустроєм, який входить до складу комісії з демонтажу, протягом трьох днів з моменту складення акта зовнішнього вигляду (акта демонтажу) повідомляє Головне управління містобудування та Єдиного оператора про складення такого акта.


    9.4.8.   Демонтаж ТС на підставі відсутності дійсного Ордера на розміщення ТС, виданого відповідно до цього Положення, термін дії якого закінчився, дозволяється не раніше, ніж мине один календарний місяць, починаючи з дати закінчення терміну дії Ордера на розміщення ТС.


    9.5.     Після складання акта зовнішнього вигляду (акта демонтажу), ТС опечатуються та перевозяться на майданчик тимчасового зберігання, де передаються відповідальній особі під розпис.


    9.6.    Відповідальність згідно з законодавством за збереження та неушкодженість ТС та всього майна, що знаходиться у такій ТС при її демонтажі, транспортуванні до спеціально обладнаних майданчиків та зберіганні несе Головне управління контролю за благоустроєм.


    9.7.   Демонтовані ТС повертаються власнику ТС або його представнику на підставі акта приймання-передачі після оплати ним робіт з демонтажу, перевезення, розвантаження та зберігання ТС, відновленню благоустрою на місці самовільного встановлення ТС згідно з затвердженими тарифами.


    10. СЕЗОННА ТОРГІВЛЯ


    10.1.    Чинність цього Положення не поширюється на сезонну торгівлю, порядок провадження якої визначається розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації") за спільним поданням Головного управління містобудування та Головного управління з питань торгівлі та побуту.

    10.2.    Розміщення торговельних майданчиків під час проведення ярмаркових, загальноміських або державних заходів здійснюється відповідно до розпоряджень виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).


    11. ВЗАЄМОДІЯ УЧАСНИКІВ ПРАВОВІДНОСИН ЩОДО РОЗМІЩЕННЯ ТС


    11.1 Під час видачі  Ордерів на розміщення ТС Головне управління містобудування враховує висновки комісій з питань розміщення ТС, громадських організацій та побажання мешканців кварталу (району), в якому планується розміщення ТС, під час підготовки висновків.


    11.2.    Громадські організації та мешканці кварталу (району), в якому планується (або розміщено) ТС, комісії з питань розміщення ТС направляють Головному управлінню містобудування побажання щодо розміщення або заборони розміщення ТС у визначених ними місцях, а також інформацію щодо виконання умов розміщення та цього Положення власником ТС.


    11.3.    Якщо під час перевірки виявлені причини та умови, які можуть спричинити порушення благоустрою, посадова особа контролюючого органу зобов'язана скласти та видати офіційний документ — припис, який є обов'язковим для виконання в термін до трьох діб особами, відповідальними за утримання об'єктів благоустрою.



    11.4.    У приписі зазначаються: дата і місце його складання, посада, прізвище, ім'я, по батькові особи, яка склала припис, відомості про особу, на яку складений припис, та надаються пропозиції щодо усунення причин та умов, які спричиняють порушення благоустрою території.


    11.5.    Припис підписується особою, яка його склала, і особою, на яку він складений.


    11.6.    У разі відмови особи отримати припис робиться про це запис у графі "Припис одержав".


    11.7.    У разі виявлення ТС, невстановлений власник (користувач) якої створив умови, які можуть спричинити порушення благоустрою, посадова особа контролюючого органу зобов'язана скласти та видати офіційний документ — припис з дотриманням вимог Правил благоустрою м. Києва. У такому випадку одна копія припису наклеюється на тимчасову споруду (малу архітектурну форму) поряд з Ордером на розміщення тимчасової споруди (у разі його наявності) або на фронтальній частині ТС, а ще одна копія вручається особисто присутньому власнику (користувачу), надсилається власникові ТС поштою (цінним листом з описом вкладення) за адресою, зазначеною в Ордері на розміщення ТС (у разі його наявності). Посадова особа, яка внесла припис, здійснює фотофіксацію наклеєного припису поряд з Ордером на розміщення ТС (у разі його наявності) або на фронтальній частині ТС. При цьому щонайменше на одній з фотографій має бути видно чітко та розбірливо інформацію про номер та дату складення припису.


    11.8.    У такому разі матеріали фотофіксації долучаються до припису, про що в приписі робиться відповідний запис, а власник (користувач) ТС вважається повідомленим про внесення припису належним чином.


    11.9.    Посадова особа контролюючого органу, яка під час перевірки об'єкта благоустрою виявила порушення вимог цього Положення або Правил благоустрою м. Києва, зобов'язана скласти на винну особу протокол про вчинення адміністративного правопорушення (далі — Протокол), передбаченого статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення.


    11.10.  При вчиненні однією посадовою чи фізичною особою двох або більше адміністративних правопорушень Протокол складається за кожне правопорушення окремо.


    11.11.  У Протоколі зазначаються такі дані:


    11.11.1.           Дата і місце його складення, посада, прізвище, ім'я, по батькові особи, яка склала Протокол.

    11.11.2.           Відомості про особу правопорушника.


    11.11.3.           Місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення.


    11.11.4.           Нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане  правопорушення.

    11.11.5.           Прізвища, адреси свідків і потерпілих, якщо вони є.


    11.11.6.           Пояснення правопорушника, інші відомості, необхідні для вирішення справи.


    11.12.  Якщо в результаті правопорушення завдано матеріальну шкоду, про це також зазначається в Протоколі.

    11.13.  Протокол підписується особою, яка його склала, і особою, яка вчинила адміністративне правопорушення, за наявності свідків і потерпілих Протокол може бути підписано також і цими особами.

    11.14.  У разі відмови особи, яка вчинила правопорушення, підписати Протокол, в ньому робиться запис про це. Особа, яка вчинила правопорушення, має право подати пояснення і зауваження щодо змісту Протоколу, які додаються до Протоколу, а також викласти мотиви своєї відмови від його підписання.


    11.15.  При складанні Протоколу правопорушникові роз'яснюються його права і обов'язки, передбачені статтею 268 Кодексу України про адміністративні правопорушення, про що робиться відмітка у Протоколі.

    11.16.  У випадках, якщо особу, винну у скоєнні правопорушення, не встановлено, у Протоколі робиться відповідний запис. Особа, яка виявила порушення, здійснює заходи щодо встановлення особи, винної у скоєнні правопорушення, шляхом направлення запитів до правоохоронних органів.


    11.17.  У разі вчинення правопорушень невстановленим власником (користувачем) ТС або встановленим, проте відсутнім під час складення Протоколу, одна копія протоколу наклеюється на ТС поряд з Ордером на розміщення ТС (у разі його наявності) або на фронтальній частині ТС, а ще одна копія вручається особисто присутньому власнику (користувачу), надсилається власникові ТС поштою (цінним листом з описом вкладення) за адресою, зазначеною в Ордері на розміщення ТС (за його наявності). Посадова особа, яка склала Протокол, здійснює фотофіксацію наклеєного Протоколу поряд з Ордером на розміщення ТС (за його наявності) або на фронтальній частині ТС. При цьому щонайменше на одній з фотографій має бути видно чітко та розбірливо інформацію про номер та дату складення Протоколу.


    11.18.  У такому разі матеріали фотофіксації долучаються до Протоколу, про що в Протоколі робиться відповідний запис, а власник (користувач) ТС, що порушив вимоги цього Положення та Правил благоустрою м. Києва, вважається повідомленим про складення Протоколу належним чином.


    11.19.  Протягом п'яти днів Протокол надсилається на розгляд до Київської міської адміністративної комісії чи до місцевих адміністративних комісій за місцем проживання порушника.


    11.20.  У разі складення Протоколу щодо власника (користувача) ТС копія такого Протоколу протягом п'яти днів надсилається до відома Єдиному оператору, або електронна копія такого Протоколу вноситься до БД ТС через термінальний доступ. Термінальний доступ до БД ТС надається для посадових осіб Головного управління контролю за благоустроєм та відділів контролю за благоустроєм районних у місті Києві державних адміністрацій (у разі їх створення) відповідно до Інструкції про БД ТС.


    11.21.  Єдиний оператор має право звертатися до Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) за земельно - кадастровою інформацією для внесення до БД щодо земельної ділянки, якщо земельна ділянка була надана до введення державного земельного кадастру.


    12. ВАРТІСТЬ ДОГОВОРУ ОСОБИСТОГО СЕРВІТУТУ


    12.1. У разі вирішення земельного питання для розміщення ТС шляхом укладення договору особистого сервітуту плата за таким договором є істотною умовою договору.


    12.2. Вартість договору особистого сервітуту розраховується в порядку, затвердженому рішенням Київської міської ради.


    13. ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ


    13.1.    Це Положення набирає чинності з дня його опублікування.


    13.2.    Дійсні документи, на підставі яких розміщені ТС (в тому числі дозволи на розміщення ТС), видані до моменту прийняття цього Положення (далі — Дозвіл на розміщення ТС), підлягають переоформленню у порядку, встановленому цим Положенням, до 01.05.2011.


    13.3.    Заявник, який отримав Дозвіл на розміщення ТС та має намір замінити його на Ордер для розміщення ТС, звертається до Головного управління містобудування з заявою щодо отримання Ордера на розміщення ТС взамін Дозволу на розміщення ТС.


    13.4.    До заяви на отримання Ордера на розміщення ТС додаються виключно документи, що свідчать про виконання умов, на яких цей Дозвіл є дійсним.


    13.5.    Протягом п'яти робочих днів Головне управління містобудування видає Ордер на розміщення ТС або відмовляє у його видачі.


    13.6.    Підставами для відмови у наданні Ордера на розміщення ТС є невиконання умов розміщення ТС, які були встановлені Висновком щодо можливості розміщення ТС, виданим для отримання відповідного Дозволу на розміщення ТС, надання недостовірних даних та інші підстави, встановлені законодавством.


    13.7.    Заміна Дозволу на розміщення ТС на Ордер на розміщення ТС проводиться безкоштовно.


    13.8.    Під час первинного отримання Ордера на розміщення ТС власники ТС, розміщеної на підставі Дозволу на розміщення ТС або з неповним пакетом дозвільних документів, необхідних для розміщення ТС, мають пріоритетне право під час отримання Ордера на розміщення ТС в місці фактичного розміщення їх ТС. Таке право надається за умови отримання Тимчасового ордера на розміщення ТС в порядку, передбаченому цим Положенням.


    13.9.    Для ідентифікації земельної ділянки та можливості підготування запиту до Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) щодо надання земельно-кадастрової інформації для внесення інформації до БД ТС заявник подає документацію щодо вирішення земельних питань.


    13.10.  Власники ТС, які розміщені без вирішення земельних питань, мають вирішити земельні питання до 01.05.2011.


    13.11.  Всі власники ТС зобов'язані до 01.05.2011 надати в електронному вигляді Єдиному оператору земельно-кадастрову інформацію для внесення до БД ТС.


    13.12.  Власники розміщених ТС, що будуть виявлені згідно з інвентаризацією, вважаються проінформованими про необхідність привести дозвільну документацію у відповідність до цього Положення до 01.05.2011. У разі якщо власниками ТС дозвільна документація не буде приведена у відповідність до цього Положення, такі ТС можуть бути демонтовані в порядку, передбаченому законодавством або цим Положенням.


    13.13.  До 01.05.2011 власники розміщених ТС, які бажають належним чином оформити земельні відносини для правомірного використання земельної ділянки для встановлення ТС, мають право отримати Тимчасовий ордер на розміщення ТС терміном до шести місяців. Видача такого ордера здійснюється в порядку видачі Тимчасового ордера на розміщення ТС, передбаченому цим Положенням. Тимчасовий ордер на розміщення ТС, виданий на підставах, зазначених у цьому пункті, може бути продовжений на шість місяців за умови наявності дозволу на розробку документації із землеустрою та надання земельно-кадастрової інформації щодо земельної ділянки, необхідної для занесення її до БД ТС за умови належного виконання укладеного договору на сплату пайової участі.


    При видачі Тимчасового ордера на розміщення ТС власник розміщених ТС додатково подає довідку про укладення договору, видану Головним управлінням економіки та інвестицій виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) відповідно до Порядку визначення розмірів пайової участі (внесків) інвесторів у створенні соціальної та інженерно - транспортної інфраструктури м. Києва при встановленні тимчасових споруд (малих архітектурних форм) на території міста Києва.


    13.14.  До впровадження повноцінного термінального доступу до БД ТС Головне управління містобудування постійно оновлює списки ТС, власники яких не погодили свої документи, для того, щоб особи, зацікавлені у встановленні у відповідних місцях ТС, мали можливість подачі заявок для встановлення пріоритетного права на такі місця.


    13.15.  У разі якщо ТС при первинному отриманні Ордера на розміщення ТС вже встановлена, замість акта про встановлення ТС, посвідченого особою, яка провела роботи з встановлення ТС, заявник (власник ТС) надає Єдиному оператору копію акта виносу меж ТС в натуру із зазначенням розташування ТС.


    Заступник міського голови – секретар Київради О.Довгий



     
    Закон України Про планування і забудову територій
    З А К О Н    У К Р А Ї Н И

    Про планування і забудову територій

     
    Закон України Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності

    З А К О Н   У К Р А Ї Н И

    Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності

     


    Страница 1 из 2